Μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου μελετούν τις εκκλησίες της Σωτήρας

a 66 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου
a 253 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου

Μία μεγάλης έκτασης μελέτη για τις προσκυνηματικές Περιηγήσεις της Σωτήρας έχουν εκπονήσει οι μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου.

Ομάδα μαθητών που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης, με τους υπεύθυνους καθηγητές τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν ψηφιακό αλλά και έντυπο χάρτη στον οποίο τοποθετήθηκαν τα σημεία που χρήζουν ενδιαφέροντος από ξένους αλλά και ντόπιους επισκέπτες, δημιούργησαν βίντεο στα οποία παρουσιάζονται ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, ενώ έχουν προχωρήσει και στη μελοποίηση ενός τραγουδιού αφιερωμένου στη Σωτήρα. Ανάμεσα στους υπεύθυνους καθηγητές και ο φιλόλογος-ιστορικός Κωνσταντίνος Κωμοδίκης ο οποίος κατάγεται από τη Σωτήρα.

Παρουσίαση της μελέτης θα γίνει αύριο το πρωί στο Δημοτικό μουσείο Θάλασσα Αγίας Νάπας, σε μία εκδήλωση κατά την οποία θα διαγωνιστούν τρία σχολεία, το Λύκειο Παραλιμνίου (“Περιήγηση στη Βυζαντινή Κωμόπολη της Σωτήρας”), η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου (“οι Εκκλησίες του Κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου”) και το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου.

Η μελέτη των μαθητών θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο Σωτήρας με τη δημιουργία έντυπου χάρτη αλλά και ειδικής εφαρμογής με τις προσκυνηματικές περιηγήσεις και τα σημεία ενδιαφέροντος της μελέτης, ενώ η όλη εργασία θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Σωτήρας.

CEB1 163 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Εκκλησία, Νέα Αμμοχώστου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου

Το Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων διοργανώνεται για δεύτερη φορά από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, στο πλαίσιο της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Στόχος του Προγράμματος είναι και για την τρέχουσα σχολική χρονιά η χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής, ώστε να αναδειχθούν τα θρησκευτικά μνημεία (εκκλησίες, μοναστήρια) και ο πολιτιστικός πλούτος που συνδέεται με αυτά (αγιογραφία, ψηφιδογραφία, ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, χρυσοχοΐα, υφαντική, κεντητική, μικρογραφία κ.ά.), καθώς και o ιστορικός πλούτος που τα συνοδεύει.

Η ανάπτυξη του εν λόγω Προγράμματος στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών μας στη μελέτη και γνώση του πολιτιστικού μας παρελθόντος -και κυρίως του θρησκευτικού- και η σύνδεσή του με το πολιτιστικό παρόν, καθώς και στην κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, ώστε να επιτυγχάνεται στον μέγιστο βαθμό η παιδαγωγική αξιοποίηση των επισκέψεων σε θρησκευτικούς προορισμούς.

SotiraNews