Ήταν προβλεπόμενη η καταστροφή που φτάσαμε σήμερα

a 65 Ταρακουνήματα
a 5219 ΤαρακουνήματαΤου Σταύρου Ι. Χαραλάμπους:

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας “ΑΛΗΘΕΙΑ” κ. Αλέκος Κωνσταντινίδης, έγραφε και επαναλάμβανε γινόμενος πολλές φορές φορτικός ότι: “είμαστε τυχερός λαός που με τέτοια ανίκανη και διεφθαρμένη ηγεσία δεν πάθαμε και χειρότερα”. Να, όμως, κ. Κωνσταντινίδη τώρα που η τύχη μας γύρισε πλάτη και όλα τα κακά έδωσαν πάνω μας. Να που η τύχη μας κλότσησε για να επαληθεύτηκε η ρήση “μια του κλέφτη δύο του κλέφτη η τύχη δεν θα είναι πάντα με το μέρος μας”.

Και για ένα παρατηρητή της κοινωνικής οικονομικής θρησκευτικής και πολιτικής ζωής των τελευταίων 40 χρόνων του τόπου ήταν δεδομένη και προβλεπόμενα πριν χρόνια ότι θα φτάναμε σε αυτά τα χάλια.

Να θυμίσω τους παλιούς και να πληροφορήσω τους νέους για τα μεγάλα σκάνδαλα που αναμφίβολα είναι μια από τις πτυχές του δράματος που βιώνουμε τώρα; Και από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Από το σκάνδαλο με τα πεντόλιρα, το σκάνδαλο της ΞΕΚΤΕ, το σκάνδαλο με τις μίζες και τα χρυσά ρολόγια που έπαιρναν κάποιοι ως προμήθειες για την αγορά εξοπλισμού για την εθνική φρουρά, το σκάνδαλο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το σκάνδαλο της ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου, το σκάνδαλο στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο με τα αξιόγραφα, το σκάνδαλο με τα GOLDEN BOY των τραπεζών; Πού να τελειώσω; Ανάφερα αυτά που θυμούμαι και συγκλόνιζαν και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Αλλά αυτά είναι η μια πτυχή του δράματος που βιώνουμε τώρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ημετεροκρατία, το ρουσφέτι, το βόλεμα των “δικών μας”, την αναρρίχηση σε δημόσιες θέσεις με δόλια μέσα ανθρώπων που δεν είχαν τα στοιχειώδη προσόντα για να κατέχουν τέτοιες θέσεις, την αναρρίχηση σε δημόσια αξιώματα βουλευτών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, παραπλανώντας τους αδαείς πολίτες με την επιτηδειότητα, και την κομματικοποίηση των πάντων.

Πάρτε τους βουλευτές, τους δημάρχους, τους κοινοτάρχες, τους υπουργούς, και τους προέδρους που μας διοίκησαν, κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια και κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες μας. Πάρτε τον καθένα ξεχωριστά και αναλύστε τον. Αναλύστε την προσωπικότητά του, τι έκανε τι δεν έκανε και πόσα χρόνια κρατούσε την ίδια θέση στο αξίωμα που κατείχε. Πραγματικά θα εκπλαγείτε γιατί μέχρι σήμερα δεν πάθαμε περισσότερα. Ναι από τύχη φτάσαμε μέχρι τα σημερινά χάλια. Μα να που η φούσκα έσκασε και η συμφορά μας πλάκωσε. Με συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, ανέργους, φτώχεια και δυσπραγία.

Βεβαία για να λέμε και του στραβού το δίκαιο ευθύνη δεν φέρουν μόνο αυτοί που μας διοίκησαν αλλά και ο λαός που σιωπούσε και ανέχτηκε.

Ασφαλώς τεράστια ευθύνη φέρουν και οι σημερινοί κυβερνώντες που με την στενοκεφαλιά τους, τον ερασιτεχνισμό τους, την “κομμουνιστική” αντίληψη των πραγμάτων, και την ανευθυνότητά τους άφησαν το δράμα και εξελίχτηκε σε τραγωδία, κινδυνεύοντας να χάσουμε ακόμα και αυτή την κρατική μας υπόσταση και οντότητα.

Άρα η τύχη δεν θα μπορούσε να ήταν πάντα με το μέρος μας σήμερα, ούτε μας γέλασε, ούτε καν μας χαμογέλασε και η φούσκα έσκασε.

Σταύρος Ι. Χαραλάμπους