Ξεκινά σήμερα η μάχη για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία μεταξύ του φιλοευρωπαίου, κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, δύο υποψηφίων που τους χωρίζουν τα πάντα, με τους ίδιους όμως να διατείνονται ότι ενσαρκώνουν τη ρήξη «με το σύστημα».
Έπειτα από μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ανατροπές, ο 39χρονος Μακρόν συγκέντρωσε το 23,86% των ψήφων στον πρώτο γύρο και κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση. Ακολούθησε η Λεπέν με 21,43%, συγκεντρώνοντας δηλαδή σχεδόν 7 εκατομμύρια ψήφους, ένα ιστορικό ρεκόρ για το Εθνικό Μέτωπο.
Με εκρήξεις χαράς έκαναν δεκτό το αποτέλεσμα οι υποστηρικτές των δύο υποψήφιων. «Ζούμε ιστορικές στιγμές έχοντας επιτέλους έναν υποψήφιο που μας βγάζει από τον δικομματισμό, ο οποίος πρόκειται να ανανεώσει την πολιτική σκηνή και αυτό είναι καλό νέο για την Ευρώπη», σχολίασε η Κεντίν, μια νεαρή που στηρίζει τον Μακρόν.
«Το περίμενα χρόνια, μας έβριζαν, μας έλεγαν ναζί, όμως τελικά οι άνθρωποι άνοιξαν τα μάτια τους!», δήλωσε από την πλευρά του ένας υποστηρικτής του FN, ο Αλντρίκ Εβεζάρ.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή, η οποία έφτασε σχεδόν το 80% και διεξήχθη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής, σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό των δύο παραδοσιακών κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από την ίδρυση της 5ης Δημοκρατίας το 1958.
Ο Μακρόν έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στον δεύτερο γύρο, με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, είτε δεξιάς είτε αριστερής, να τον στηρίζει προκειμένου να αποτρέψει μια νίκη της άκρας δεξιάς. Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Μπενουά Αμόν ήδη έχουν δηλώσει ότι τον στηρίζουν.
Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρώην υπουργό Οικονομίας του, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016 για να δημιουργήσει το κίνημα «Εμπρός!», που «δεν ανήκει ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά» και να ριχθεί στην κούρσα για το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι η Ευρώπη και η παγκοσμιοποίηση.
Ο Μακρόν, μιλώντας σε υποστηρικτές του, διαβεβαίωσε ότι «θα μεταφέρω τη φωνή της ελπίδας» για τη Γαλλία και «για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να είναι «ο πρόεδρος των πατριωτών μπροστά στην απειλή των εθνικιστών».
«Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας», επεσήμανε από την πλευρά της η Λεπέν. «Είτε θα συνεχίσουμε στον δρόμο της πλήρους απορρύθμισης, είτε θα επιλέξετε τη Γαλλία», δήλωσε απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «την υποψήφια του λαού».
Η Λεπέν τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωζώνη και θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Ήδη από σήμερα οι δύο υποψήφιοι ξεκινούν και πάλι την εκστρατεία τους. Ο Μακρόν θα έχει «πολιτικές συναντήσεις», σύμφωνα με το περιβάλλον του, δηλαδή διαπραγματεύσεις με την αριστερά και τη δεξιά για να συζητήσουν στους όρους που θέτουν για να τον στηρίξουν και να προετοιμάσει μια ανοικτή κυβέρνηση. Διότι οι βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου αποτελούν τον τρίτο καθοριστικό γύρο αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πηγή: Newsbeast