Το παρασκήνιο του αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη

a 28 Ειδήσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, από τη σύσταση της πενταμελούς Επιτροπής που τον αφόρισε μέχρι και τη στάση των μελών της την ώρα της κρίσεως.

a 1048 Ειδήσεις

Αρχικά σημειώνεται, πως τα μέλη της Επιτροπής διορίστηκαν κατόπιν κλήρου και τους κλήρους τράβηξε ο μητροπολίτης Μόρφου στην παρουσία και άλλων Συνοδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος προς την κατεύθυνση να επιτραπεί στον Ανδρέα Πιτσιλλίδη να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του, κάτι το οποίο θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα του Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Ο Κύκκου Νικηφόρος φέρεται να είχε επικοινωνία και με το μέλος της Επιτροπής, μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα. Σημειώνεται, πως ο μητρολίτης Ταμασού συμφώνησε στην ενοχή του θεολόγου, πλην όμως φέρεται να διαφώνησε με την ποινή του αφορισμού.

Από το περιβάλλον του Ανδρέα Πιτσιλλίδη πληροφορούμαστε ότι ο θεολόγος είναι έντονα δυσαρεστημένος από την αυστηρή στάση του μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο οποίος συντόνιζε και τις εργασίες της Επιτροπής.

Η εντύπωση από την όλη συμπεριφορά του επισκόπου Καρπασίας ήταν θετική υπό την έννοια ότι ήταν ευγενικός. Εξάλλου, πολύ καλή χαρακτηρίζεται και η συμπεριφορά του επισκόπου Αρσινόης.

Απόλυτος, σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον του θεολόγου, ήταν ο επίσκοπος Τριμυθούντος, ο οποίος του υπέδειξε πως θα έπρεπε να λάβει την έγκριση της Εκκλησίας προτού προβαίνει σε δηλώσεις.

Εκτός από τους πιο πάνω, κάποιας μορφής επικοινωνία έγινε και με τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν στη Ρωσία την Παρασκευή που διεξαγόταν η δίκη.

Από πλευράς του, ο μητροπολίτης Πάφου υποδεικνύει πως ο αφορισμός του θεολόγου αποτελεί πνευματικό επιτίμιο το οποίο μπορεί να αρθεί. Αυτό δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την πενταμελή Επιτροπή, η οποία είναι και η μοναδική που έχει εξουσία να άρει τον αφορισμό, αλλά και από τον ίδιο τον θεολόγο, όπως μας ελέχθη.

Ο ίδιος ο Πάφου Γεώργιος τόνισε πως ουδείς φιμώνει τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει, είπε ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος διευκρίνισε πως αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο θεολόγος είναι να μιλά εξ ονόματος της Εκκλησίας.

Επέμεινε στις θέσεις του για όσα ζητήματα ηγέρθησαν και δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν αναγνωρίζει την Ιερά Σύνοδο, είπε ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος πρόσθεσε πως από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει τα μυστήρια, δεν μπορεί να συμμετέχει στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Σκοπός της ποινής δεν ήταν η τιμωρία του κ. Πιτσιλλίδη, αλλά να του σταλεί ένα μήνυμα να κάνει και ο ίδιος την ενδοσκόπησή του και να διερωτηθεί αν με όσα δηλώνει βοηθά την Εκκλησία όπως υποστηρίζει, συμπλήρωσε ο Πάφου Γεώργιος. Αν διαφοροποιήσει τις θέσεις του, η Εκκλησία θα τον αντιμετωπίσει με κατανόηση, συμπλήρωσε.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου