Δήμαρχος Αγίας Νάπας: “Ελάτε να ακούσετε την ηχορύπανση”

a 13 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 109 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το νομικό κενό στον έλεγχο της εκπομπής ήχου απο κέντρα αναψυχής το οποιο κατήγγειλε την περασμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, επιβεβαιώνεται με δήλωση στον “ΠΟΛΙΤΗ” του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου Κυπριανού.

Ο νόμος περί κέντρων αναψυχής (άδειες εκπομπής ήχου) που ισχύει από την 1/1/2017 δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά σημεία του, επειδή απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες από υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν χρόνο για μελέτες και περίπλοκες διαδικασίες.

Παράλληλα, έχει καταργηθεί ο νόμος που ίσχυε μέχρι τις 31/12/2016, με συνέπεια η εκπομπή ήχου από κέντρα αναψυχής να μην μπορεί να ελεγχθεί από τους αρμόδιους και η Αστυνομία να μην μπορεί να προβεί σε καταγγελίες κέντρων αναψυχής, κάποια από τα οποία μεταδίδουν μουσική μέχρι πρωίας και χωρίς περιορισμούς την ένταση.

Κληθείς από την εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ” να απαντήσει κατά πόσο το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβουλιο και τη Βουλή νομοσχέδιο για αναστολή της ισχύος του νόμου περί κέντρων αναψυχής (άδειες εκπομπής ήχου), όπως ζητήθηκε από τοπικές αρχές, και για επαναφορά σε ισχύ του νόμου που ίσχυε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι ο ισχύων νόμος, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016 μετά από πρόταση νόμου του Κυριάκου Χατζηγιάννη του ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, όταν αναμένονται οι μελέτες του Υπουργείου Περιβάλλονιος για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπής ήχου στο εξωτερικό των κέντρων αναψυχής, τις προδιαγραφές των οργάνων ελέγχου της έντασης του ήχου κλπ. «Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος» είπε συγκεκριμενα ο αναπλ. γ.δ. του ΥΠΕΣ, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι παλιές ρυθμίσεις, εννοώντας τις πρόνοιες της νομοθεσίας που δια νόμου καταργήθηκε από 31/12/2016.

Κανένας περιορισμός

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος επιμένει ότι η κατάσταση είναι πολυ σοβαρή στο συγκεκριμένο θέρετρο. Υποστηρίζει επίσης ότι καθώς θα αυξάνεται ο τουρισμός τις επόμενες εβδομάδες το πρόβλημα θα γίνεται οξύτερο και θα απασχολήσει και άλλους δήμους στα παράλια.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού στον «Πολίτη ο κ. Καρούσος είπε ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν πρόνοιες ενός νόμου που έχει καταργηθεί με άλλο νόμο. Ανέφερε, επίσης, ότι πολλοί ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής έχουν λάβει νομικές γνωματεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ισχύων νόμος είναι κατ’ ουσίαν ανενεργός, όπως και ο νόμος που ίσχυε μέχρι 31/12/2016, συνεπώς οι επηρεαζόμενοι δεν δεσμεύονται από τις πρόνοιες ούτε του παλιού νόμου, ούτε του νέου. Ακόμα και η Αστυνομία δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελίες λόγω του νομικού κενού, είπε ο δήμαρχος. «Στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτε και ο καθένας μπορεί να παίζει μουσική μέχρι τα ξημερώματα», σημείωσε ο κ. Καρούσος.

Πρόσκληση προς αρμόδιους από τον Δήμαρχο

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας απευθύνει πρόσκληση μέσω του «Πολίτη» σε όλους τους αρμοδίους να επισκεφθούν το θέρετρο για να σχηματίσουν ιδίαν άποψη. «Τους προσκαλώ όλους να έρθουν στην Αγία Νάπα, να τους κλείσω διανυχτέρευση σε κάποιο ξενοδοχείο για να ακούσουν με τα αυτιά τους την ηχορύπανση που προκαλείται τις πρωινές ώρες και να αντιληφθούν την έκταση του προβλήματος», είπε ο κ. Γιάννης Καροϋσος.

Ο ίδιος είπε οτι κατά την περσινή περίοδο ο έπαρχος καθόρισε ως ώρα διακοπής της μετάδοσης μουσικής την 1:30 π.μ. για Κυριακή μέχρι Παρασκευή και τη 1:45 π.μ. για το Σαββατο. Με τον νέο νόμο, πρόσθεσε, που είναι ανενεργός, οι ώρες μετάδοσης μουσικής επεκτείνονται μέχρι τις 2:30 π.μ. τις καθημερινές και μέχρι 3:30 π.μ. Παρασκευή και Σάββατο. Σε ερώτηση αν μπορει να γίνει μια διευθέτηση και για φέτος μεταξύ επάρχου και ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, με την εμπλοκή και του δήμου, απάντησε ότι ελλείψει νομοθεσίος οι συμφωνίες κυρίων δεν εφαρμόζονται από όλους.

• Από πλευρας του, ο προεδρος των μπυραριούχων Αγίας Νάπας, Χαραλαμπος Αλεξάνδρου, δήλωσε στον «Πολίτη» ότη ο νέος νόμος έθεσε τέρμα σε μια αβεβαιόπττα πολλών χρόνων αλλά δυστυχώς, παρά τους πολλούς μήνες που δόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να προετοιμαστούν, δεν είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τον νόμο. “Δεν ευθυνόμαστε εμείς για αυτή την αδυναμία”, είπε ο κ. Αλεξάνδρου και τόνισε ότι από πλευράς τους υποβλήθηκαν σε έξοδα για να μπορέσουν να είναι συμβατοί με τον νόμο. Ανέφερε ακόμα ότι με το all inclusive που εφαρμόζουν τα ξενοδοχεία, οι πλείστοι τουρίστες βγαίνουν για ψυχαγωγία μετά τα μεσάνυχτα και δεν μπορεί η πολιτεία να περιορίζει τη μετάδοση μουσικής μέχρι τη 1:30 π.μ. «Πώς θα ζήσουμε εμείς με μια-δυο ώρες μουσική;» διερωτήθηκε ο κ. Αλεξάνδρου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ / Χρύσανθος Μανώλη