Μηνύματα προς νεοσυλλέκτους στο ΚΕΝ Λάρνακας

a 23 Ειδήσεις
a 4039 Ειδήσεις

Μηνύματα σε σχέση με τη φυγοστρατία, με αποδέκτες τους νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς, τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς αλλά και όσους νεαρούς έχουν πάρει χρονιαία ή εξαμηνιαία αναστολή, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιώργος Βαρνάβα κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Επιτροπής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη και περιοδεία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας, ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε και στο θέμα της φυγοστρατίας και είπε πως «στείλαμε το μήνυμα ότι όσοι από αυτούς οι οποίοι έπρεπε σήμερα να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς τους νεοσύλλεκτους, που με ευσυνείδητο τρόπο κατατάγηκαν για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, αλλά αυτοί οι ολίγοι, δεν αναφερόμαστε στους πραγματικά άρρωστους, επικαλούμενοι τα οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, έχουν πάρει τις οποιεσδήποτε αναστολές, είτε εξαμηνιαίες είτε χρονιαίες, να είναι βέβαιοι ότι η Επιτροπή Αμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ, θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα, να είναι βέβαιοι ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα επανακληθούν για επανεξέταση ώστε να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία».

Ερωτηθείς κατά πόσον σε σύγκριση με πέρσι η φυγοστρατία είναι σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε το σύνολο, αλλά έχουμε ζητήσει από το ΓΕΕΦ να αποστείλει στην Επιτροπή μία κατάσταση στην οποία να αναγράφεται το σύνολο αυτών που έπρεπε να καταταγούν παγκύπρια, πόσοι κατατάγηκαν, πόσοι έλαβαν εξαμηνιαίες ή χρονιαίες αναστολές και μάλιστα τους λόγους για τους οποίους αυτοί που έλαβαν τις αναστολές αυτές, τις έλαβαν».

Ερωτηθείς κατά πόσον φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού της φυγοστρατίας, ο κ. Βαρνάβα απάντησε πως «θεωρούμε ότι κινείται μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια και από κει και πέρα θεωρούμε ό,τι και να πούμε αυτή τη στιγμή θα είναι λάθος. Καλύτερα να έχουμε τα σωστά στοιχεία για να τοποθετούμαστε σωστά».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη των μελών της Επιτροπής στο ΚΕΝ Λάρνακας, ανέφερε πως «στόχος της επίσκεψης ήταν να πληροφορηθούμε ότι η κατάταξη των νεοσυλλέκτων στρατιωτών έχει γίνει μέσα στα σωστά πλαίσια, να ακούσουμε πόσος ήταν ο αριθμός που έπρεπε να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, πόσοι ήταν οι στρατιώτες που απηλλάγησαν και να εξετάσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της κατάταξης».

Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στο ΚΕΝ «έχουμε συνομιλήσει με νεοσύλλεκτους στρατιώτες και δεν έχουν εκφραστεί οποιαδήποτε παράπονα. Η κατάταξη έγινε στα σωστά πλαίσια χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα, ενώ τύχαμε περιήγησης στους θαλάμους, στους χώρους υγιεινής, στα μαγειρεία και στο ιατρείο και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε προβλήματα κατά τη διάρκεια της παρουσίας των εδώ νεοσυλλέκτων τυγχάνουν άμεσης αντιμετώπισης άρα μπορούμε να πούμε ότι η κατάταξη και η εκπαίδευση κινείται μέσα στα σωστά ικανοποιητικά πλαίσια».

Εκείνο που ως Επιτροπή Αμυνας τόνισαν προς τους νεοσύλλεκτους, συνέχισε, «είναι ότι η παρουσία τους εδώ πρέπει να θεωρείται όχι σαν αγγαρεία, αλλά σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα όπως είναι η Κύπρος θα πρέπει να λαμβάνεται ως περηφάνια το γεγονός ότι καλείται ένας νέος στην ηλικία των 18 ετών να υπηρετήσει την πατρίδα του. Παράλληλα, στείλαμε και το μήνυμα ότι ο καθένας που κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, τον παραλαμβάνουμε ως Εθνική Φρουρά για να τον εκπαιδεύσουμε ώστε να αποκτήσει την ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του».

Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε ο κ. Βαρνάβα «καλέσαμε τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση, η εκπαίδευση και η συμπεριφορά τους να κινείται μέσα στα πλαίσια των οδηγιών και διαταγών του ΓΕΕΦ. Παράλληλα, καλέσαμε και τους νεοσύλλεκτους να αντιληφθούν ότι η κατάταξη τους στην Εθνική Φρουρά τους εντάσσει πλέον μέσα σε ένα άλλο κλίμα, μέσα σε ένα άλλο μέρος μιας διαφορετικής ζωής» είπε και πρόσθεσε πως « γι’ αυτό πρέπει να σέβονται και να υπακούουν πάντοτε τους ανωτέρους τους».

Ο κ. Βαρνάβα ανακοίνωσε επίσης ότι η Επιτροπή Αμυνας θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου το ΚΕΝ Λεμεσού και την Πέμπτη 25 Ιουλίου το ΚΕΝ Πάφου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ