Συμβουλές στους γονείς για απαγωγές παιδιών

1432129557 thumb Ειδήσεις

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό απόπειρας απαγωγής παιδιού, ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” UNCRCPolicyCenter(HFC) και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), οι οποίοι λειτουργούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, αναφέρουν ότι, αν και μεμονωμένο το εν λόγω περιστατικό, οι γονείς αλλά και το κοινό γενικότερα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν πάντοτε την προσοχή τους στα παιδιά.

1432129557 thumb Ειδήσεις

Η Υπηρεσία 116000 χαιρετίζει την άμεση αντίδραση παρευρισκόμενων στο πρόσφατο περιστατικό και εστιάζει την προσοχή της σε ζητήματα ευαισθητοποίησης των γονέων και του κοινού αλλά και άμεσης ενημέρωσης των αρχών ασφαλείας.Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, η Γραμμή Βοήθειας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000 αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη και το χειρισμό των εξαφανίσεων παιδιών, δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης για τους συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών και συντονίζει προσπάθειες με κυβερνητικές αρχές. Η Γραμμή λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα και οι κλήσεις προς την γραμμή είναι δωρεάν.Οι δύο οργανισμοί βρίσκονται επίσης στη διαδικασία εγκαθίδρυσηςτου μηχανισμού ChildAlert με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Δάφνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο μηχανισμός εξασφαλίζει την άμεση δημοσίευση του εξαφανισθέντος παιδιού σε εθνικό επίπεδο, όταν η εξαφάνιση θεωρείται υψηλού κινδύνου, δηλαδή η ζωή του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο. Μέσω του ChildAlert θα διευκολυνθεί η συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων κάτω από ένα ενιαίο σύστημα το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών και την καταπολέμηση του προβλήματος. Η κοινοπραξία HFC– ΣΠΑΒΟ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Google για το πρόγραμμα google child alert, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Google Public Alerts, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να δείχνει στους χρήστες της Google ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης. Η Υπηρεσία παραθέτει πιο κάτω σημαντικές συμβουλές προς γονείς και το κοινό σχετικά με μέτρα μείωσης των κινδύνων απαγωγής των παιδιών:• Τα παιδιά πρέπει να είναι συνεχώς υπό την επίβλεψη ενήλικα, ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους όπως εμπορικά κέντρα, πλατείες και πεζόδρομοι.
• Να μην αφήνονται τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο, ή στο παιδικό καροτσάκι.
• Προσπαθήστε να αποφεύγετε να ντύνεται τα παιδιά με ρούχα που γράφουν το όνομά τους. Τα παιδιά συνήθως εμπιστεύονται κάποιον που γνωρίζει το όνομά τους.
• Να εξηγήσουμε στα παιδιά να μην παρασύρονται ή να ακολουθούν άγνωστούς τους για κανένα λόγο.
• Να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι πρέπει να αντιδρούν (φωνάζοντας, για παράδειγμα, ή κουνώντας συνεχώς τα χέρια τους) σε περίπτωση που κάποιο άτομο τα αρπάξει.
• Τα παιδιά να γνωρίζουν ένα τηλέφωνο που να μπορούν να επικοινωνήσουν με άτομο της εμπιστοσύνης τους, ή το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 112 ή 199, ή την Γραμμή Βοήθειας 116 000.