Χάσικος: “Ο Αντώνης Καράς μια προσωπικότητα που λάμπρυνε την κοινωνία”

CEB1 124 Αντώνης Καρράς, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος
CEB1 907 Αντώνης Καρράς, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Σωκράτης Χάσικος

Την προσωπικότητα και το ήθος του Αντώνη Καρά εξήρε στο σημερινό επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κατά τη διάρκεια της κηδείας του πρώην βουλευτή ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Αντιδημάρχου Αμμοχώστου.

Ο κ. Χάσικος σημείωσε πως ο Αντώνης Καράς ήταν μια πολιτική προσωπικότητα που λάμπρυνε την κοινωνία, που υπηρέτησε αρχές και αξίες.

Υπογράμμισε επίσης πως κόσμησε και λάμπρυνε όσο λίγοι τα έδρανα του Κοινοβουλίου, με τη σοβαρότητα η οποία τον διέκρινε και τη βαθιά γνώση που είχε για όλα τα θέματα που τον απασχολούσαν.

Διαβάστε τον επικήδειο του Υπουργού Εσωτερικών:

“Επικήδειος λόγος του Υπουργού Εσωτερικών στην κηδεία του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Αντώνη Καρά


Αγαπημένε μας Αντώνη Καρά, ήρθα εδώ σαν φίλος για να σε αποχαιρετίσω. Ταυτόχρονα, όμως, να σου μεταφέρω το καλό ταξίδι κάποιου άλλου κοινού μας φίλου και συναγωνιστή, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος, δυστυχώς, λόγω των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν μπόρεσε να είναι και αυτός μαζί μας.


Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ, για να σου απευθύνουμε το ύστατο χαίρε. Άφησες αιφνίδια την τελευταία σου πνοή την περασμένη Κυριακή στο σπίτι σου– ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είπαν οι γιατροί – χωρίς να προλάβουμε να σου πούμε έστω ένα γεια. Αφήνοντας ορφανούς όλους εμάς που σε γνωρίσαμε σαν φίλοι και συναγωνιστές σου, που σε ζήσαμε από κοντά τα χρόνια της κοινοβουλευτικής σου δράσης αλλά και τα χρόνια της ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς σου στην πατρίδα και το λαό μας. Έφυγες νωρίς, βυθίζοντας στο πένθος και τη θλίψη την απαρηγόρητη σύζυγο σου Μάγδα, τα παιδιά σου Ξένια και Χρίστο και τον εγγονό σου Ανδρέα. Είχες πολλά ακόμα να προσφέρεις φίλε, συναγωνιστή και συνοδοιπόρε Αντώνη. Έτσι το θέλησε όμως ο Θεός.


Ο αποχαιρετισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας που λάμπρυνε την κοινωνία, που υπηρέτησε αρχές και αξίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φίλο και συναγωνιστή, δεν είναι εύκολο καθήκον. Και τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς σου. Η συμβολή σου στους αγώνες της παράταξης μας, του ΔΗ.ΣΥ, και στις προσπάθειες του κυπριακού Ελληνισμού για απαλλαγή από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, για ελευθερία και δικαίωση, ήταν πολυσήμαντη και καταλυτική.


Ο Αντώνης Καράς γεννήθηκε το 1947 στο Παραλίμνι. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα. Αναμείχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και εκλέχθηκε για δύο θητείες Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου ΟΕΦΕΚ. Μετά τον εκτοπισμό του από την Αμμόχωστο, άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λάρνακα. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων ως Διοικητής Λόχου στην περιοχή Αγίου Παύλου Λευκωσίας και για τη δράση του προτάθηκε για το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων. Χάρη στην ηρωική αντίσταση του Αντώνη Καρά και των συναγωνιστών του παρέμειναν ελεύθερα τα Φυλακισμένα Μνήματα των θρυλικών αγωνιστών της ΕΟΚΑ του 1955-59, για να μπορούμε εμείς σήμερα να τα προσκυνούμε και να αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία μας.


Ο Αντώνης Καράς κόσμησε και λάμπρυνε όσο λίγοι τα έδρανα του Κοινοβουλίου, με τη σοβαρότητα η οποία τον διέκρινε και τη βαθιά γνώση που είχε για όλα τα θέματα που τον απασχολούσαν.


Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι ο εκλιπών απετέλεσε την ιδανική σύζευξη επιστήμονα/νομικού και πολιτικού, πρότυπο αφοσίωσης στο εθνικό και δημόσιο συμφέρον και υπηρέτης της ζώσας κοινωνικής, εθνικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Μόνιμα αγωνιζόμενος για τη δικαίωση του λαού μας.


Η απονομή τιμής δεν εξαντλείται, βέβαια, σε επικήδειους λόγους. Απόδοση τιμής σημαίνει να αντλήσουμε παράδειγμα από την αγωνιστική του πορεία και έμπρακτα. Αγωνιζόμενοι αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού.


Με σωφροσύνη, ασφαλώς, και με υπευθυνότητα, αλλά και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή συνεχίζουμε την προσπάθεια για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού. 43 χρόνια είναι πολλά. Φτάνει πια! Φίλε Αντώνη, πριν από εσένα είχαν φύγει και άλλοι πολλοί με ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής. Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε να αποχαιρετούμε φίλους με ανεκπλήρωτους πόθους.


Φίλε Αντώνη,


Ο θάνατος δεν είναι το τέρμα. Είναι αφετηρία ευρύτερης καταξίωσης και κυρίως αναγόρευση των ιδανικών σου ως συμβόλων που εμπνέουν και καθοδηγούν. Η βιολογική σου απουσία θα αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα τα πιστεύω σου και θα δικαιώνει τους οραματισμούς σου.


Γνωρίσματα, αλλά και χαρίσματα που ανεδείχθησαν μέσα από την ενεργό παρουσία σου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και που ο λαός αναγνώρισε αναδεικνύοντάς σε πανηγυρικά βουλευτή από το 1993 έως το 2006. Ήσουν πολιτικός του μέτρου και της αλήθειας. Γι’ αυτό και η καθολική θλίψη για τον αδόκητο χαμό σου. Θα παραμείνεις ζωντανός στο πνεύμα και στην ψυχή μας.


Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου οικογένεια, καθώς και στη μεγάλη παράταξη του ΔΗ.ΣΥ. που τόσο πιστά και άδολα υπηρέτησες όλα αυτά τα χρόνια.


Καλό σου ταξίδι αγαπημένε φίλε και συναγωνιστή Αντώνη.
Αιώνια ας είναι η μνήμη σου.”

SotiraNews