Ψάχνουν στις Σεϋχέλλες για λογαριασμούς στελέχους της ΚΟΠ

a 11 Ειδήσεις
a 1505 Ειδήσεις

Νομικά αιτήματα στις Αρχές των Σεϋχελλών και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων θα αποστείλει σύντομα η Κυπριακή Αστυνομία για τέσσερις λογαριασμούς που είναι εγγεγραμμένοι σ’ αυτά και στους οποίους κατέληγαν τηλεοπτικά δικαιώματα που πλήρωνε η Cytavision.

Τα αιτήματα (ροκάτορι) θα αποσταλούν μετά από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας ύστερα από τη διαβίβαση αναφοράς στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ότι τέσσερις εταιρείες από τις οποίες η Cytavision αγόραζε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για αγώνες ξένων πρωταθλημάτων σχετίζονται με το ίδιο άτομο. Η μια εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλλες και οι άλλες τρεις στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2013, η Cytavision κατέβαλε το 2013 συνολικό ποσό €2,38 εκατ. για τηλεοπτικά δικαιώματα εκτός των κυπριακών πρωταθλημάτων, από τα οποία €2,2 εκατ. καταβλήθηκαν σε τέσσερις εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες ανήκουν ή σχετίζονται με το ίδιο άτομο, το οποίο μάλιστα είναι μέλος του δ.σ. της ΚΟΠ (υψηλόβαθμο στέλεχος).

Όπως τονίζεται στην έκθεση, δεν φαίνεται να υπάρχουν στην κατοχή της Cyta επίσημα στοιχεία για τους μετόχους/ διευθυντές αυτών των εταιρειών. Επίσης, υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με αυτές τις εταιρείες που δεν φαίνεται ποιος υπογράφει εκ μέρους της εταιρείας, ενώ σε άλλα υπογράφει το ίδιο άτομο που αναφέρεται πιο πάνω. Δεν υπάρχουν υπηρεσιακές εκθέσεις και ανάλυση του κόστους/ οφέλους που να υποστηρίζουν/ τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα/ χρησιμότητα απόκτησης του συγκεκριμένου περιεχομένου, το επίπεδο και αξία του οποίου δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, σημειώνει ο Γ. Ελεγκτής.

Με τα νομικά αιτήματα θα αναζητηθεί η διαδρομή των χρημάτων και πού τελικά κατέληξαν, ωστόσο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ότι οι χώρες αυτές δεν ανταποκρίνονται καν σε τέτοιου είδους αιτήματα, γι’ αυτό και η εγγραφή εταιρειών σ’ αυτές δεν είναι τυχαία επιλογή.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ