Νέο χαράτσι ετοιμάζει ο Σιαρλή

a 40 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6526 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Φορολογίες σε ακίνητα, ποτά, τσιγάρα, είδη πολυτελείας

Μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν αυξημένες φορολογίες που θα αγγίζουν ακίνητα είδη πολυτελείας στριφτά τσιγάρα αλλά και εξοικονομήσεις συζητά με τα κόμματα ο Υπουργός Οικονομικών… 

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού “ΑΝΤ1”, τα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων του Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, προνοούν διπλασιασμό της φορολογίας στον καπνό για τα στριφτά τσιγάρα, αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά, φόρο πολυτελείας και φόρο επί καθαρής περιουσιακής θέσης.

Περιλαμβάνουν επίσης εκσυγχρονισμό του φόρου κληρονομιάς και ακίνητης περιουσίας και σημαντικές εξοικονομήσεις από το ψαλίδι που θα μπει στα επιδόματα που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα οποία ανέρχονται σε ετήσια βάση στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, σύμφωνα με τον “ΑΝΤ1”, πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι όπως σταματήσει να παραχωρείται για όλους όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 30 ή τις 40 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Υπό συζήτηση και η ιδιωτικοποίηση του Κυπριακού Χρηματιστηρίου από την οποία εκτιμάται ότι θα προκύψουν έσοδα τα οποία θα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τον “ΑΝΤ1”, αναφέρουν ότι τα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν φορολογία του εφάπαξ ποσού που παραχωρείται στους δημοσίους υπαλλήλους ούτε αποκοπή του 13ου μισθού, ούτε μείωση του πήχη όσον αφορά το αφορολόγητο εισόδημα.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα επίκεται η κατάθεση στη Βουλή της συνταγματικής ρύθμισης με την οποία η Κύπρος θα υποχρεούται να έχει ισοσκελισμένο προυπολογισμό το 2014.

Οι συντεχνίες εκφράζουν έντονη ανησυχία και άγνοια για τα μέτρα του Υπουργού Οικονομικών. Σε δηλώσεις του ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκου Μωυσέως, στον “ΑΝΤ1”, επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποτελούν την εύκολη λύση τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα και σημείωσε ότι σε περίπτωση νέων μέτρων θα προηγηθεί διάλογος.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτήρη Φελλά, ο οποίος ανέφερε ότι άποψη της συντεχνίας του είναι ότι δεν μπορεί τα όποια μέτρα παρθούν να φορτωθούν και πάλι στους ώμους των εργαζομένων. Υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως οι ανείσπρακτοι φόροι τα οποία θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, υπογράμμισε τις κόκκινες γραμμές της συντεχνίας του σημειώνοντας ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση. Δεν μπορούν να συνεισφέρουν άλλο οι χαμηλόμισθοι, η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΕΤΥΚ), Λοίζος Χατζηκωστής επισήμανε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Σημείωσε, ωστόσο ότι αύριο θα ζητήσουν ενημέρωση σε συνάντηση που θα έχουμε με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και ακολούθως θα τοποθετηθούν.

SotiraNews.com/iKypros.com