Μυρίζει σκάνδαλο το Αποχετευτικό του Αυγόρου

IMG 1128 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Η εσωτερική βιντεογράφηση των αγωγών του αποχετευτικού της Αυγόρου, που αποτελεί τμήμα του αποχετευτικού των Κοκκινοχωριών, πρόδωσε τις ατέλειες και τις κακοτεχνίες του εργολάβου του έργου, οι οποίες προστέθηκαν στις καθιζήσεις και σε άλλες ατέλειες που διαπιστώθηκαν προηγουμένως. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση ότι 20 από τα 29 χιλιόμετρα του δικτύου επιβάλλεται να σκαφτούν εκ νέου για να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες.

IMG 1128 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Παρόλα αυτά, το έργο παρελήφθη προσωρινά από το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων (που είχε την ευθύνη επίβλεψης) και παρά τις αντιδράσεις και παραστάσεις της κοινότητας Αυγόρου, τελικά παρελήφθη αργότερα και επισήμως, δημιουργώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, όπου συζητήθηκε χθες το θέμα, ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στο δίκτυο της κοινότητας Αυγόρου, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες κοινότητες και εκτιμάται ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ, εκτός και αν οι ιθύνοντες κλείσουν τα μάτια και δεχθούν να κλείσει η υπόθεση με πατσιαρίσματα.

IMG 1126 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο κοινοτάρχης Αυγόρου Παναγιώτης Μιχαηλάς ανέφερε ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε στην παραχώρηση €600.000 μόνο για την επίστρωση των δρόμων που επηρεάζονται με άσφαλτο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται ότι είναι οι καθιζήσεις των δρόμων σε σημεία των εκσκαφών, επειδή δεν συμπιέστηκαν κανονικά τα υλικά της επιχωμάτωσης, οπόταν η κοινότητα αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι, εκφράζουν φόβους πως ακόμη και αν επιστρωθούν τα επίμαχα σημεία, με την πάροδο του χρόνου οι δρόμοι θα υποστούν και πάλιν καθίζηση.

Ο κοινοτάρχης Αυγόρου, ανέφερε ότι το γεγονός πως η ποιότητα των εργασιών ήταν χαμηλή διαπιστώθηκε από την αρχή, αλλά όταν προέβαινε σε παραστάσεις, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του υπεδείκνυε πως η κοινότητα δεν αποτελούσε συμβαλλόμενο μέρος και πως ο κοινοτάρχης δεν ήταν μηχανικός για να κατέχει τα τεχνικά θέματα.

«Μας τα έλεγαν αυτά, παρ’ ότι για όσα υποδεικνύαμε στηριζόμασταν με τεχνική ομάδα μηχανικών», είπε ο κ. Μιχαηλάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «καταντήσαμε γραφικοί επαναλαμβάνοντας το ερώτημα: Αν για τις εργασίες αποκατάστασης των δρόμων στην επιφάνεια που είναι εμφανείς παρατηρείται η ποιότητα που βλέπουμε, τι μπορεί να υποθέσει κάποιος για την ποιότητα των εργασιών κάτω από το έδαφος;».

Ο κοινοτάρχης αναφέρθηκε στον ενδοσκοπικό έλεγχο που διενεργήθηκε στους υπόγειους αγωγούς με ειδική βιντεοσκόπηση καταγραφής των διαδρομών των σωλήνων και των κλίσεών τους, από την οποίαν προέκυψε ότι 170 σημεία/ διαδρομές βρέθηκε να έχουν προβλήματα λανθασμένων κλίσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ξανά σκαψίματα στους δρόμους για να αλλάξουν σωλήνες, να διορθώσουν κλίσεις, να αποκαταστήσουν τις απώλειες.

Ο κοινοτάρχης είπε πως παρ’ ότι ζήτησε όπως στην τελική παραλαβή παρευρίσκονται εκπρόσωποι της κοινότητας και του επάρχου, το Τμήμα Υδάτων συνέστησε τριμελή επιτροπή η οποία παρέλαβε το έργο αποδεσμεύοντας και την εγγύηση. «Ουδείς γνωρίζει αν το έργο θα λειτουργήσει ποτέ σωστά», είπε ο κ. Μιχαηλάς. Είπε επίσης ότι σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο κοστολόγησε τις ζημιές, το 68% των δρόμων χρήζουν επιδιόρθωσης. «Από τα 29 χιλιόμετρα αποχετευτικού συστήματος, τα 20 χρειάζονται να σκαφτούν ξανά πριν επιστρωθούν ξανά οι δρόμοι», τόνισε.

Ο κοινοτάρχης σημείωσε ότι στην πιο πάνω κοστολόγηση δεν ελέγχθηκαν οι ζημιές σε υπόγειες υποδομές (οχετούς ομβρίων υδάτων, δίκτυο Υδατοπρομήθειας κ.λπ.).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου, και η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά, χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις αφέθηκαν τα πράγματα να εξελιχθούν όπως τα περιέγραψε ο κοινοτάρχης και όπως είχαν διαπιστώσει και οι ίδιοι εξετάζοντας εδώ και καιρό το θέμα.

Ο δήμαρχος Δερύνειας και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, Άντρος Καραγιάννης, ανέφερε πως όντως υπάρχουν αρκετές κακοτεχνίες, όχι μόνο στην κοινότητα Αυγόρου αλλά και σε άλλες κοινότητες. «Πολύ πιθανόν να είμαστε πειραματόζωα για να μάθουν κάποιοι να εκτελούν έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε, επίσης, ότι σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα στο Λιοπέτρι, στο Φρέναρος και στην Αχερίτου. «Βρισκόμαστε σε τουριστική περιοχή, της οποίας οι δρόμοι μοιάζουν με αγροτικούς», συμπλήρωσε.

IMG 1127 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Δεν απαλλάσσεται ο εργολάβος

Εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων ανέφερε ότι θα διορθωθούν οι κακοτεχνίες και θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τον εργολάβο.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών ανέφερε πως στο παρελθόν εντοπίστηκαν προβλήματα και έγιναναποκοπές χρημάτων, αλλά, όπως είπε, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.

Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου είπε πως πολλά πράγματα δεν μπορούν να ανατραπούν. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιας μορφής τεχνικά προβλήματα», είπε, για να προσθέσει πως «θα έπρεπε να συσταθεί, εκ των προτέρων, επιτροπή παρακολούθησης για να προλάβει, όχι τώρα που ολοκληρώθηκε το έργο».

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως ειδική επιτροπή θα εξετάσει τις κακοτεχνίες και την αποκατάστασή τους. Είπε επίσης, πως παρ’ ότι έγινε η τελική παραλαβή του έργου, ο εργολάβος παραμένει υπεύθυνος για τις «κρυφές» κακοτεχνίες, δηλαδή τις κακοτεχνίες που δεν φαίνονταν κατά την παραλαβή του έργου.

Πηγή: Φιλελεύθερος