Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί σεισμικό κενό στην περιοχή, ο σεισμολόγος εξήγησε ότι ο προηγούμενος σεισμός, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί και καταστροφικός, ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και εκδηλώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1941. Τότε ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου (τραυματισμοί και καταρρεύσεις σπιτιών σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο), ζημιές σε Λευκωσία και Λάρνακα και, τέλος, δημιούργησε μικρό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ.
Ο ίδιος σεισμολόγος ανέφερε ότι εκτός από τους δύο σεισμούς (4,8 Ρίχτερ στη Πόλη Χρυσοχούς και 4,1 στο Λιοπέτρι) που κατεγράφησαν προχθές, εκδηλώθηκε και σεισμός μικρότερου μεγέθους στον κόλπο της Μόρφου. Εξάλλου, πριν εφτά μέρες εκδηλώθηκε μικρή σεισμική δόνηση στο ίδιο σημείο. Παράλληλα, στην περιοχή του Γιβραλτάρ εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες ισχυροί σεισμοί (5-5,5 βαθμών Ρίχτερ) κάτι το οποίο δείχνει ότι κινείται ολόκληρη η σεισμική πλάκα της Αφρικής συγκρουόμενη με τη σεισμική πλάκα της Ευρασίας. Σεισμοί εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες και στην Κρήτη. Η πιο πάνω δραστηριότητα (στις υπό αναφορά περιοχές) μπορούν να ενταχθούν στην ίδια σεισμική ακολουθία, ανέφερε ο σεισμολόγος.
Σημειώνεται ότι τα όρια της Αφρικανικής Πλάκας ξεκινούν από το Γιβραλτάρ και εκτείνονται σε Αίτνα, Βεζούβιο, Σαντορίνη, Κύπρο μέχρι και τα Ιμαλάια.
Ο σεισμολόγος υπέδειξε ότι παρόλον ότι φαινομενικά οι τρεις σεισμοί της Κύπρου (Πόλεως Χρυσοχούς, Λιοπετρίου και κόλπου της Μόρφου) δεν συνδέονται μεταξύ τους, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, πέραν του ότι εκδηλώθηκαν το ίδιο 24ωρο, προσδιορίστηκαν σε εστιακό βάθος περίπου 50 χιλιομέτρων και εμπίπτουν στην ίδια τεκτονική γραμμή.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η νοητή γραμμή (στην οποία εκδηλώθηκαν οι τρεις σεισμοί) συσχετίζεται με την καταβύθιση της Ωκεάνιας Πλάκας, μέρος της οποίας αποτελεί και το Τρόοδος, ενώ επί της Ωκεάνιας Πλάκας «κάθεται» και ο Πενταδάκτυλος. Όπως εξήγησε, τμήμα του Τροόδους εξακολουθεί να αναδύεται από τη θάλασσα ενώ άλλο τρήμα του βυθίζεται σε αυτήν. Η βύθιση της ωκεάνιας πλάκας συντελείται κυρίως στον κόλπο της Αττάλειας και το ίδιο συμβαίνει στην πλευρά του Πεταδακτύλου και του Παραλιμνίου. Τέλος, υπέδειξε ότι η σεισμική ενέργεια στην περιοχή της Πάφου εκτονώθηκε σε κάποιο βαθμό από το σεισμό του 1953 και άλλους μεταγενέστερους, ενώ το ίδιο συνέβη και στη Λευκωσία με τον σεισμό του 1999 καθώς και άλλους που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη χρονιά αυτή. Πάντως η εκδήλωση των τελευταίων σεισμών στην περιοχή της Κύπρου, από τη στιγμή που δεν προκάλεσαν ζημιές θεωρείται θετική, υπό την έννοια ότι συντείνει στην εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας που συγκεντρώνεται διά μέσου των χρόνων.
Ιστορικοί σεισμοί στην Κύπρο
Η Κύπρος αντιμετωπίζει το φαινόμενο των σεισμών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάποιοι από τους ιστορικούς σεισμούς είναι και οι εξής:
> 26 π.Χ.: Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε την Αίγυπτο, με πιθανή δημιουργία τσουνάμι, επηρέασε και την Κύπρο.
> 15 π.Χ.: Καταστρεπτικός σεισμός στην Πάφο ερήμωσε την πόλη.
> 76 μ.Χ.: Καταστρεπτικός σεισμός εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Υπάρχουν ορισμένες υπερβολικές αναφορές για ταυτόχρονη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή Καπέδες αλλά το πιο πιθανό είναι να μπερδεύεται με την έκρηξη του Βεζούβιου την ίδια χρονιά. Μερικές αναφορές παρουσιάζουν τη δημιουργία τσουνάμι.
> 332-333 μ.Χ.: Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την πόλη της Σαλαμίνας.
> 342 μ.Χ.: Η Πάφος καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Μικροί ποταμοί άλλαξαν την πορεία τους λόγω του σεισμού.
> 365 μ.Χ.: Εκδηλώθηκε στις 21 Ιουλίου και προξένησε εκτεταμένες ζημιές στην Ελλάδα, Κρήτη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο. Η σεισμική ακολουθία πιθανότατα κοντά στην Κύπρο κατά την περίοδο 365-378 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Κούριο.
> 394 μ.Χ.: Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε ναούς και σπίτια σε Πάφο και Σαλαμίνα.
> 3 Μαΐου 1222: Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των ιστορικών καταλόγων ο οποίος προκάλεσε και τσουνάμι. Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Πάφο και Λεμεσό. Το φρούριο της Πάφου καταστράφηκε και το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό.
> 7-8 Αυγούστου 1303: Μάλλον μέτριας ισχύος σεισμός κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας.
> 25 Απριλίου 1491: Τοπικός ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην Λευκωσία και σε άλλες πόλεις της Μεσαορίας.
> 25 Απριλίου 1567: Ισχυρός σεισμός, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Λεμεσό, Λευκωσία και Αμμόχωστο.
> 28 Ιανουαρίου 1577: Καταστρεπτικός σεισμός με 140 μετασεισμούς.
> 10 Δεκεμβρίου 1735: Τοπικός σεισμός με 200 θύματα.
Πηγή: Φιλελεύθερος
Discussion about this post