Σκάνδαλο με την αγορά εξοχικού στον Πρωταρά από τον Διευθυντή του Τμ. Οδικών Μεταφορών

Σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες στον διευθυντή Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Σωτήρη Κολέττα επιρρίπτει η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, στο πόρισμά της που παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στον υπουργό Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη. Η Ρέα Γεωργίου είχε διοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου 2013 για να εξετάσει κατηγορίες εναντίον του διευθυντή του ΤΟΜ που αφορούσαν την αγορά κατοικίας στον Πρωταρά από εταιρεία, στην οποία έχει συμφέρον πρόσωπο που μετέχει στη διοίκηση της εταιρείας των υπεραστικών λεωφορείων και της εταιρείας των αστικών λεωφορείων Αμμοχώστου.

Αμφότερες οι εταιρείες έχουν συνάψει συμβόλαιο από το 2010 με το ΤOM και λαμβάνουν ετησίως επιχορήγηση από το κράτος ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο κ. Κολέττας είχε αγοράσει την κατοικία σε προνομιακή τιμή και ακόμη δεν την έχει εξοφλήσει, ενώ την παρέλαβε προ τετραετίας. Επίσης, ο κ. Κολέττας είχε κατηγορηθεί για ενεργό συμμετοχή σε εταιρεία, η οποία κατασκεύασε και ενοικιάζει πολυκατοικία στη Λευκωσία, καθώς και για άλλα παραπτώματα πειθαρχικής φύσεως, τα οποία αφορούν πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του και ευνοϊκή μεταχείριση των δύο πιο πάνω εταιρειών. Μετά την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας, αυτή διακόπηκε προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι ποινικές έρευνες, οι οποίες εν τω μεταξύ είχαν δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι ποινικές έρευνες δεν έχουν οδηγήσει σε τεκμηρίωση οποιουδήποτε αδικήματος και αυτό επέτρεψε στη Ρέα Γεωργίου να ολοκληρώσει την έρευνά της, στοιχειοθετώντας και αποδεχόμενη όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες εναντίον του κ. Κολέττα.

Πηγές του Υπ. Συγκοινωνιών μάς ανέφεραν ότι η έρευνα της Γ. Λογίστριας έχει ήδη διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία. Ο υπουργός, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες μας αναφορικά με το καταδικαστικό πόρισμα. Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός διαβίβασε στη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα χωρίς να διατυπώσει τη δική του θέση, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, κάτι το οποίο γεννά ερωτηματικά.

Το γεγονός ότι ο υπουργός δεν πήρε θέση στο συγκεκριμένο θέμα περιπλέκει την υπόθεση, αφού -όπως ανέφερε στον «Φ» πρόσωπο που γνωρίζει τις διαδικασίες- ο Γ. Εισαγγελέας, εκ των πραγμάτων, θα επιστρέψει τον σχετικό φάκελο ζητώντας από τον υπουργό να καταγράψει με σαφήνεια τις δικές του απόψεις. Ακολούθως, η έρευνα θα μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία η οποία θα αποφασίσει αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες. Στη συνέχεια, το θέμα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία θα εκδικάσει την υπόθεση και θα επιβάλει ποινή, εάν και εφόσον κρίνει ότι ευσταθούν οι κατηγορίες.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι ευσταθούν, τότε ο κ. Κολέττας θα αντιμετωπίσει την επιβολή ποινής, μη αποκλειόμενης ακόμη και της απόλυσης, δεδομένου ότι οι κατηγορίες θεωρούνται σοβαρής μορφής. Διαφορετικά, θα λήξει η περιπέτειά του που διαρκεί εδώ και μήνες, δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο Τμήμα του οποίου προΐσταται.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Η πρωτοβουλία Tourism Cares ενώνει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για ένα καθαρότερο μέλλον

Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Σχεδόν 60…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφ. Πρόνοιας: Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οπλισμένος ο ισοβίτης «κομμωτής» – Σχεδιάζει να διαφύγει στη Λατινική Αμερική

Οπλισμένος και αποφασισμένος να μην παραδοθεί, είναι ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος δραπέτευσε, χθες,…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η στήριξη νησιωτικών κρατών στρατηγικής σημασίας για ΕΕ

Η υποστήριξη των νησιωτικών κρατών δεν είναι μόνο ζήτημα δίκαιης κατανομής βαρών, αλλά και στρατηγικής…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τους τσάκωσαν να μεταφέρουν πάνω από 140 kg πουργούρι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τον έλεγχο οχημάτων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στις 26 Σεπτεμβρίου2024, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροπέδες σε 61χρονη για σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Την 7ημερη κράτηση διέταξε σήμερα το Δικαστήριο εναντίον 61χρονης Ευρωπαίας πολίτη σε σχέση με υπόθεση…

27 Σεπτεμβρίου, 2024