Η Σημερινή κάνει αφιέρωμα στον Ονήσιλο Σωτήρας

a 155 Νέα Αμμοχώστου
a 2074 Νέα Αμμοχώστου

Αφιέρωμα για τον Ονήσιλο Σωτήρας είχε την περασμένη Κυριακή (28/9) η εφημερίδα Σημερινή και τα ένδοξα χρόνια του στην Β’ αλλά και το πέρασμα από την Α’ Κατηγορία.

Η αποχώρηση του Ονήσιλου Σωτήρας

Τα οικονομικά προβλήματα λύγισαν άλλο ένα σωματείο μας. Πρόκειται για τον Ονήσιλο Σωτήρας, μια ομάδα δυνατή και με πολύχρονη παρουσία τη Β΄ κατηγορία, που πέρυσι υποβιβάστηκε στην Γ΄ Κατηγορία. Μπροστά στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν, οι παράγοντες του σωματείου πήραν την απόφαση όπως ο Ονήσιλος αποχωρήσει από τη δύναμη της ΚΟΠ. Δεν είναι μόνο τα μικρά προσφυγικά σωματεία που σταδιακά χάνονται, αλλά και ομάδες παραδοσιακές, και το έχουμε δει πρόσφατα, όπως με την περίπτωση της Αλκής και προηγουμένως η ΑΕΠ, η Πέγεια, ο Ατρόμητος Γεροσκήπου.

Το Κέντρο Νεότητας Ονήσιλος δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των σωματείων Ονήσιλος και Κέντρο Νεότητας Σωτήρας, ύστερα από κοινή απόφαση των Δ.Σ. των δύο ομάδων της κοινότητας το 1978. Ο Ονήσιλος ιδρύθηκε το 1972 και το Κ.Ν. Σωτήρας το 1975. Η συγχώνευση θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για τη μεγάλη αυτή κοινότητα των Κοκκινοχωρίων.

Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, το σωματείο πραγματοποιούσε καλλιτεχνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Το κοινοτικό γήπεδο ήταν ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής, με σύγχρονες προδιαγραφές και έκανε περήφανους τους κατοίκους της Σωτήρας για το επίτευγμα αυτό. Την περισσότερη προσφορά στο γήπεδο είχαν μέλη και φίλοι του Ονήσιλου. Στο χλοοτάπητα του γηπέδου έκανε το ξεκίνημά του ο Ονήσιλος με νίκη επί του Χαλκάνορα 3-1 (8η αγωνιστική 1989-90).

a1 30 Νέα Αμμοχώστου

Σημαντικοί σταθμοί

Την περίοδο 1983-84 ο Ονήσιλος στέφεται πανηγυρικά πρωταθλητής ΣΤΟΚ και εντάσσεται στην Γ΄ Κατηγορία της ΚΟΠ. Στον τελικό έφτασε αήττητη και κέρδισε στα πέναλτι την ΟΧΕΝ 4-2. Προπονητής της ομάδας ήταν ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας της Ένωσης Δήμος Κωνσταντίνου και στην ομάδα έπαιζαν οι: Κούτσιος, Μάρκου, Κολοκούδιας, Κάστανος, Μαυρουδής, Κρασιάς, Κύργας, Γ. Σάββα, Π. Πρωτοπαπάς, Χ’’Μιχαήλ, Μαρτής, Ελευθερίου, Αιμ. Σάββα, Μαχάττος, Τσούκκας, Φρ. Στυλιανού, Δαμόπουλος, Β. Πρωτοπαπάς, Κάουρας, Μουτσουρής, Βίττης.

Για πρώτη φορά αγωνίστηκε στη Β΄ Κατηγορία το 1986-87 και πήρε την 5η θέση με 33 βαθμούς (13 νίκες, 7 ισοπαλίες, 8 ήττες). Προπονητής ήταν ο παλιός άσος της Ένωσης Γεώργιος Φόρσος. Τη χρονιά αυτή προχώρησε και στο Κύπελλο, αφού απέκλεισε την ΠΑΕΕΚ (2-0), Ομόνοια Αραδίππου (2-0, 1-1) και τον Ακρίτα Χλώρακας (5-0, 3-1), ενώ έχασε στη συνέχεια από τη Νέα Σαλαμίνα (0-0, 1-3).

a2 20 Νέα Αμμοχώστου

Στην Α’ Κατηγορία

Τα περισσότερα χρόνια ο Ονήσιλος έπαιζε στη Β’ Κατηγορία και ήταν από τις πιο δυνατές ομάδες, παίζοντας ρυθμιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Μόνο δύο φορές αγωνίστηκε στην Γ’ Κατηγορία. Η κορυφαία, όμως, διάκρισή του ήταν η πρώτη και μοναδική παρουσία του στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας, την περίοδο 2003-04. Ο Ονήσιλος πήρε τη 13η και προτελευταία θέση και υποβιβάστηκε. Σε 26 αγώνες πέτυχε 4 νίκες, 3 ισοπαλίες, 19 ήττες και είχε 22-61 τέρματα.

Να δούμε τα αποτελέσματα που έφερε εκείνη την ιστορική περίοδο.
ΑΕΚ: 0-1, 1-3
ΑΕΛ: 2-2, 0-4
ΑΠΟΕΛ: 0-3, 0-3
Απόλλων: 0-1, 1-3,
Ανόρθωση: 2-3, 0-1,
Άχνα: 2-2, 0-6
Δερύνεια: 1-0, 2-2
Διγενής: 1-0, 1-4
Δόξα: 3-2, 4-1,
Ολυμπιακός: 0-2, 0-1
Ομόνοια: 0-3, 1-3
Παραλίμνι: 0-2, 1-3
Πάφος 1-3, 0-5.

Η ομάδα ξεκίνησε με προπονητή τον Αδάμο Αδάμου, νωρίς τον διαδέχθηκε ο Νικολάι Κοστόφ και ακολούθως ανέλαβε ο Ανδρέας Κισσονέργης. Στην ομάδα του Ονήσιλου τότε αγωνίστηκαν οι:

Α. Πετρίδης,
Π. Χαραλάμπους,
Κολομπούρδας,
Γκόριτζε,
Χ. Χαραλάμπους,
Τ. Ευσταθίου,
Στ. Στυλιανού,
Ιβάνοφ,
Εκπενιόν,
Γούμπεϊ,
Γιωρκάτζης,
Π. Κοσμά,
Κ. Πούρος,
Θ. Κάουρας,
Δ. Δημοσθένους κ.ά.

a3 8 Νέα Αμμοχώστου

Τζίμης – Ελευθερίου

Από την ομάδα της Σωτήρας ξεπήδησαν αρκετά ποδοσφαιρικά ταλέντα που έπαιξαν σε άλλες ομάδες, ενώ στον Ονήσιλο αγωνίστηκαν και γνωστοί παίκτες από την περιοχή. Τα δύο μεγάλα ταλέντα της ομάδας ήταν ο Λευτέρης Ελευθερίου που έπαιξε σε ΑΕΚ, Άχνα και Παραλίμνι, και ο Δημήτρης Χριστοφή, που αγωνίστηκε σε Ένωση, Ομόνοια και τώρα στη Σιόν Ελβετίας. Είναι και οι Μαρτής Μαρτή (Ένωση), Χριστοφής Καστάνος (Ένωση, Ολυμπιακός), Π. Πρωτοπαπάς, Σ. Σεργίου (Ανόρθωση), Α. Οικονόμου (Ένωση). Μεγάλη προσφορά στο σωματείο είχαν και τα αδέλφια Μάρκου, τα αδέλφια Πρωτοπαπά, οι Ελευθερίου, Αιμ. Σάββα, Μαχάττος, Ν. Νικολάου (Ομόνοια, Ένωση).

Μπορεί η ομάδα να αποχώρησε από την ΚΟΠ λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, όμως θα αγωνίζεται στο αγροτικό (ΠΟΑΛ Λάρνακας) με νέο όνομα, Ονήσιλος 2014. Όπως μας είπε ο ακούραστος πρόεδρός της (και για πολλά χρόνια έφορος ποδοσφαίρου) Σταύρος Παρασκευά, θα γίνει μια νέα προσπάθεια για εξυγίανση στα οικονομικά και καλή παρουσία από την ποδοσφαιρική ομάδα.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ