Άμεση καταβολή αποζημιώσεων ζητούν εσπεριδοκαλλιεργητές και πατατοπαραγωγοί

a1 34 Ειδήσεις
a1 217 Ειδήσεις
Τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατατοκαλλιέργεια κατά τη φετινή περίοδο ένεκα των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εσπεριδοκαλλιέργειας λόγω της χαλαζόπτωσης και του παγετώνα, τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Σοφοκλή Αλετράρη… 

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Υπουργός είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές ήταν ολοκληρωτικές και έχουν δοθεί οδηγίες για καταγραφή των ζημιών από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) για να γίνουν οι εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αλετράρη, για όποιες ζημιές καλύπτονται από τους κανονισμούς και τη νομοθεσία του ΟΓΑ θα δοθούν αποζημιώσεις το γρηγορότερο δυνατό, ενώ για τις υπόλοιπες που καλύπτονται από το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης θα γίνει καταγραφή και θα ζητηθεί έγκριση της ΕΕ, μετά την οποία θα γίνει και η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο κ. Αλετράρης σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής υπήρξε έντονη αμφισβήτηση και δυσπιστία από κάποιους παρευρισκόμενους για το ρόλο του ΟΓΑ, ο οποίος, όπως υπέδειξε, κάνει τις εκτιμήσεις του βασισμένος σε επιστημονικά δεδομένα. Ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει υποτίμηση των ζημιών ή εσκεμμένως να γίνει καθυστέρηση στις πληρωμές των αποζημιώσεων.

Ο βουλευτή ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι ζητήθηκε επιτακτικά από τον ΟΓΑ να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές με στόχο να καταγράψει τις ζημιές και άμεσα να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

Είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν προτάσεις νόμου για να υπάρξει αναθεώρηση και προέκταση της ημερομηνίας κάλυψης αποζημίωσης για όλα τα φρούτα και να αλλάξει το κατώτατο όριο αποζημίωσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η εμπειρία των τελευταίων ετών δεν έχει δικαιώσει τις θέσεις και τις τακτικές που ακολουθεί ο ΟΓΑ. Κάλεσε το Υπουργείο Γεωργίας να αναλάβει τα έξοδα της παγετοπροστασίας, ώστε να μην είναι πλέον υπόθεση μόνον των παραγωγών.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΓΑ και το Υπουργείο Γεωργίας «όπως προχωρήσει τάχιστα – πράγμα που έχει πράξει μέχρι σήμερα – στην εκτίμηση των ζημιών και στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς».

Ανέφερε ότι έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές στις επαρχίες Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Πάφου.

Εκ μέρους των πατατοπαραγωγών, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Πατατοκαλλιεργητών Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι οι πατατοκαλλιεργητές ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για τις προηγούμενες ζημιές των ετών 2009 και 2010.

Εκανε λόγο για ετσιθελισμό του ΟΓΑ, ο οποίος, είπε, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας έχουν καταβάλει αποζημιώσεις στους μισούς πατατοκαλλιεργητές, ενώ για τους υπόλοιπους η καταβολή των αποζημιώσεων «έχει σταλεί στις ελληνικές καλένδες».

Ο κ. Βάσιλας ζήτησε από το κράτος να έρθει αρωγός για να μπορέσει να επιβιώσει η πατατοκαλλιέργεια.

Ο Γενικός Γραμματέας Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος είπε ότι «η πατατοκαλλιέργεια θα αποτελέσει την ‘πατάτα’ της έριδος για την κοινωνική ειρήνη στον τόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΣΠΕ Σωτήρας, όπου θα δοθούν εντολές για τη διαχείριση του θέματος, χωρίς να αποκλείονται οι κινητοποιήσεις.