Εγκαινιάστηκε ο μεγαλύτερος ναός στην Κύπρο

a 392 Ειδήσεις
a 6889 Ειδήσεις

Τελέστηκαν χθες από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, τα εγκαίνια του ναού Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Κύπρου, με μήκος 60 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και ύψος 30 μέτρα… 

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καθαγίασε την Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο και άλλα αρωματικά έλαια. Η Αγία τράπεζα είναι πιστό αντίγραφο αυτής του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Τυφλίδας στη Γεωργία. Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Κορωνείας της Εκκλησίας Ελλάδος Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, ο μητροπολίτης Σάββας από το Πατριαρχείο Γεωργίας και οι Χωρεπίσκοποι Καρπασίας, Μεσαορίας και Νεαπόλεως. Ο Κορωνείας Παντελεήμων τονίζοντας τη σημασία του Ορθοδόξου Ναού, σημείωσε: «Είναι οίκος του ζώντος Θεού και ο χώρος τέλεσης της Ορθόδοξης λατρείας, η οποία κορυφώνεται με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας».

Ο ναός σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα ναοδόμο Φάνο Λοϊζίδη κατά το πρότυπο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, δηλαδή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως (αν και δεν είναι πιστό αντίγραφο), ύστερα από παγκύπριο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Ο ναός Της Του Θεού Σοφίας πανηγυρίζει κατά την εορτή της Μεσοπεντηκοστής. Διαθέτει (υπογείως) τρία παρεκκλήσια, από τα οποία το ένα είναι συγχρόνως βαπτιστήριο, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Υπάρχει και μία μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων, η οποία χρησιμοποιείται για δεξιώσεις γάμων και άλλες εκδηλώσεις.