Το Μυστικό της Επιτυχίας

a 41
a 1163

Του Κυριάκου Αττούνη:



“Για να πετύχεις χρειάζεσαι χρήματα”. “Για να είσαι ο καλύτερος σε αυτό που θες πρέπει να έχεις ένα πτυχίο από το καλύτερο πανεπιστήμιο”. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ένα κοινό μυστικό ανάμεσα σε εκείνους που δεν ήταν επιτυχείς, οι οποίοι το μοιράζονται μαζί με εσένα ή τα παιδιά σου όποτε τύχει να γίνει θέμα συζήτησης τα μελλοντικά σου σχέδια. “Ας φρόντιζαν”. Το μυστικό με το οποίο σε διαφωτίζουν είναι πάντα κάτι πέρα από τον δικό σου έλεγχο.

Φυσικά, αν είχες ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο σίγουρα θα ήσουν επιτυχής. Θα δημιουργούσες μια αλυσίδα υπεραγορών, μια τράπεζα. Είμαι σίγουρος ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος. Δεν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει η εταιρία λόγο φοροδιαφυγής, ή ανεξέλεγκτου δανεισμού επειδή εσύ έχεις χρήματα και είσαι επιτυχής.

Έχεις και το πτυχίο στον τοίχο σου από το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Γερμανία/Αγγλία/Αμερική, όμως οι υπερωρίες και η εργασία, στις μέρες εορτής, δεν βολεύουν το πρόγραμμά σου, φυσικά όμως θα επιτύχεις.

Πέρα όμως από την Καβαφική ειρωνεία, ποιο είναι αυτό το πολυπόθητο μυστικό. Είναι κάτι τόσο απλό αλλά την ίδια στιγμή ένα τεράστιο επίτευγμα για όσους αποκτήσουν αυτή την αρετή.

Αποφασιστικότητα. Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ όλων των ηγετών στον πλανήτη. Martin Luther King, Jr, ένας άνθρωπος που άλλαξε την σημερινή κοινωνία, τόσο αποφασισμένος που θυσίασε τη ίδια του την ζωή για μια θέση στο ‘πάνθεο των ηρώων’. Ghandi, Isaac Newton, Albert Einstein, Steve Jobs, Bill Gates.

Ό,τι και να είναι αυτό που σε ενθουσιάζει, εάν έχεις την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση, να είσαι σίγουρος πως έχεις την συνταγή της επιτυχίας.

Τώρα θα σκέφτεσται γιατί να ακούσω την συμβουλή ενός μαθητή λυκείου, και όχι της γειτόνισσας, που είναι τόσο χρονών, σίγουρα θα ξέρει κάτι παραπάνω. Ακόμα ένας μύθος είναι πως χρειάζεστε όλο τον χρόνο για να επιτύχετε. Η επιτυχία έρχεται με τον σωστό προγραμματισμό. Φυσικά και η γειτόνισσα ξέρει περισσότερα, γι’ αυτό όταν θα μου μιλήσεις γι’ αυτή θα την προσφωνήσεις ως «η γειτόνισσα» και όχι με το όνομα της, γιατί όπως θα σου εξηγήσει οι καταστάσεις εμπόδισαν την σταδιοδρομία της. ‘Ας φρόντιζαν’ θα σου πει με θυμό.

Κυριάκος Αττούνης