Συμπλεγματοποίηση αντιπροτείνει η Ένωση Δήμων

a 97 Ειδήσεις
a 1863 Ειδήσεις

Με δική τους αντιπρόταση την οποία θα καταθέσουν γραπτώς, προσέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι. Η Ένωση Δήμων απορρίπτει ως βάση συζήτησης το προσχέδιο νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Δευτεροβάθμιου Οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο εκχωρούνται οι κύριες εξουσίες των δήμων και αντιπροτείνουν τη δημιουργία συμπλεγμάτων.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, η Ένωση Δήμων έχει αποφασίσει ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας με τον υπουργό Εσωτερικών για να συζητήσει τη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την εξοικονόμηση πόρων.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η Ένωση Δήμων με απόφασή της, όσο και τα κόμματα στη Βουλή, απέρριψαν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σαν βάση συζήτησης, ιδιαίτερα τις πρόνοιες που μετέτρεπαν την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση σε θεσμό με διακοσμητικό ρόλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται επίσης ότι, η Ένωση Δήμων έχει προχωρήσει στους σχεδιασμούς και προτάσεις της τις οποίες προτίθεται να παρουσιάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην επικείμενη συνάντηση.

«Οι προτάσεις αυτές στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών με συγκεκριμένους αριθμούς αλλά και στις αρμοδιότητες τις οποίες θα συζητήσουμε με τον υπουργό», αναφέρεται.

«Σε πρώτο στάδιο δεν προβλέπεται οι συμπλεγματοποιήσεις να ταυτίζονται με μειώσεις δήμων, αλλά δεν παύει να είναι μια εξελικτικού χαρακτήρα διαδικασία», προστίθεται.

Όσον αφορά στο δευτεροβάθμιο όργανο, σημειώνεται ότι η Ένωση Δήμων υιοθέτησε ήδη ψήφισμα, που προβλέπει, όπως προνοεί η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταφερθούν ουσιαστικές εξουσίες από την Επαρχιακή Διοίκηση και για λόγους ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και για λόγους οικονομίας.

«Από τις επαφές της Ένωσης Δήμων διαφαίνεται να υπάρχει ευρύ πνεύμα συναίνεσης μεταξύ κομμάτων και Ένωσης Δήμων», αναφέρεται. Προστίθεται ακόμα ότι η Ένωση Δήμων θα προχωρήσει στις περαιτέρω διαβουλεύσεις της εντός Νοεμβρίου.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και άτυπη συνεδρίαση των 39 Δημάρχων και στις 25 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, η οποία απευθύνει έκκληση «να αποφεύγονται αχρείαστες προκλήσεις, γιατί μια κοινωνία και μια πολιτεία δεν προχωρούν με διάθεση διαρκούς αντιπαράθεσης, αλλά με διάθεση συναίνεσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Ούτε είναι σωστό να δίνουμε στους εαυτούς μας μυθιστορηματικούς ρόλους Ιαβέρηδων και Αγιάννηδων. Αρκετούς «Άθλιους» έχει αυτός ο τόπος».

Προστίθεται ακόμα ότι «εάν οι Δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι το 40% της χορηγίας έχει αποκοπεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η κρατική χορηγία βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, πέραν του ότι η κυβέρνηση οφείλει πολλά εκατομμύρια στην τοπική αυτοδιοίκηση με την κατάργηση του επαγγελματικού φόρου από το 2002».