Κρατούμενοι Λευκωσίας μεταφέρονται στην Αγία Νάπα

a 2 Αστυνομία, Ειδήσεις
a 7 Αστυνομία, Ειδήσεις

Έλλειψη κρατητηρίων στη Λευκωσία. Ύποπτοι για σοβαρές υποθέσεις στην πρωτεύουσα κρατούνται στη Λεμεσό ή στα αστυνομικά κρατητήρια Αραδίππου και Αγίας Νάπας. Εδώ και πάνω από δύο μήνες τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας είναι κλειστά λόγω έργων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κελιά για κράτηση υπόπτων.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή Λευκωσίας, Ιάκωβου Ιωάννου στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, τα κρατητήρια που υπάρχουν στους αστυνομικούς σταθμούς της Λευκωσίας κρίθηκαν ικανά μόνο για προσωρινή κράτηση ατόμων μέχρι και 24 ώρες. Κι αυτό γιατί οι κρατούμενοι θα στερούνταν ορισμένα από τα δικαιώματά τους στην περίπτωση μεγαλύτερης κράτησης, αφού δεν διαθέτουν χώρους ψυχαγωγίας, άσκησης και επαρκή εξαερισμό.

Οι αλλαγές στα κρατητήρια της Λακατάμιας αποφασίστηκαν ύστερα από συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να παρέχουν τέτοιες ανέσεις με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, γίνονται έργα για καλύτερο φωτισμό, εξαερισμό, αλλαγές που αφορούν το δάπεδο, ενώ επιδιορθώνονται νιπτήρες και άλλα αντικείμενα που παρουσίαζαν προβλήματα.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι προσωρινή και πως τον επόμενο μήνα αναμένεται ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν και τα κρατητήρια θα λειτουργήσουν κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα αναμενόταν να συμπληρωθούν τον περασμένο μήνα, ωστόσο, δόθηκε νέα ημερομηνία παράδοσης για τα μέσα Ιουνίου.

Οι ανακαινίσεις αφορούν περί τα 30 κελιά και θα λυθεί το πρόβλημα κράτησης υπόπτων για την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε δύο σοβαρές υποθέσεις που διερεύνησε πρόσφατα το ΤΑΕ Λευκωσίας, αυτή με την απαγωγή της τετράχρονης και του βιασμού 21χρονης από τρία πρόσωπα, ύποπτοι μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια εκτός επαρχίας, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να ταλαιπωρούνται αστυνομικοί και κρατούμενοι.

Επίσης, σε περίπτωση ανάκρισης ενός προσώπου, οι αστυνομικοί θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλη επαρχία, να παραλαμβάνουν τον ύποπτο, να τον μεταφέρουν στα γραφεία τους στη Λευκωσία και στη συνέχεια να επιστρέφουν στα κρατητήρια ή στην καλύτερη περίπτωση να τον ανακρίνουν σε γραφεία άλλης Διεύθυνσης.

Πηγή: Φιλελεύθερος