Τώρα το καλοκαίρι…!

a 19
a 2323

Της Θέκλας Ανδρέου:

Τώρα το καλοκαίρι… που τα παιδιά είναι στο σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουνε καινούργια πραγματάκια! Άλλωστε, έχουνε άφθονο ελεύθερο χρόνο! Δεν είναι κρίμα να σπαταλήσουνε το καλοκαίρι τους μόνο βλέποντας τηλεόραση και dvds, παίζοντας videogames, χρησιμοποιώντας το κινητό και σερφάροντας στο διαδύκτιο; Εννοείται βέβαια, ότι θα τα κάνουνε κι αυτά αλλά πάντα με μέτρο.

Τώρα το καλοκαίρι… τι καλύτερο από το να περνάει η οικογένεια το χρόνο της στη θάλασσα! Το κολύμπι μας γυμνάζει, ο ήλιος μας αναζωογονεί και τα παιδιά κοινωνικοποιούνται γνωρίζοντας και παίζοντας με άλλα παιδάκια! Μέσα από τη διασκέδαση και τις δραστηριότητες δένεται η οικογένεια περισσότερο.

Τώρα το καλοκαίρι… κάποιο παιδάκι θα μπορούσε κάλλιστα να μάθει κολύμπι, εφόσον δεν ξέρει! Δε θα πρέπει όμως να το πιέσουμε, διότι πολλά παιδιά φοβούνται το νερό. Μπορούμε να τα καθοδηγήσουμε και να τα σεβαστούμε εάν χρειάζονται το χρόνο τους!

Τώρα το καλοκαίρι… μπορεί να μάθει το παιδί να δένει τα κορδόνια του! Αυτό θα του δώσει χαρά και περισσότερη ανεξαρτησία!

Τώρα το καλοκαίρι… ένα παιδάκι θα μπορούσε να πάει κατασκήνωση! Θα του εξηγήσουμε τι θα κάνει εκεί και ποιοι θα είναι οι κανόνες! Χωρίς τους γονείς στην κατασκήνωση το παιδί θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, θα αποκτήσει κοινωνικότητα, θα μάθει να ζει με συνομήλικούς του ως ομάδα και θα έχει κάποιες υπευθυνότητες! Όλα αυτά θα του δώσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση! Εάν κάποιο παιδάκι δεν είναι έτοιμο και δε θέλει να πάει, τότε θα πρέπει να το σεβαστούμε!

Τώρα το καλοκαίρι… μπορούμε να μάθουμε στο παιδί μας να φτιάχνει ένα εύκολο φαγητό! Τα παιδάκια ξετρελαίνονται ν’ ανακατεύονται στην κουζίνα! Μάθετέ το να φτιάχνει ένα σάντουιτς, μια κρέπα ή μια πίτσα! Θα ενθουσιαστεί που το εμπιστευόμαστε!

Τώρα το καλοκαίρι…μπορεί ένα παιδί να διαβάζει παραμυθάκια και παιδικά βιβλία στ’ αδερφάκια του, στους φίλους του ή στους γονείς του! Μέσα από την ανάγνωση σε στιλ παιγνιδιού θ’ αναπτυχθεί η ικανότητα του να διαβάζει!

Τώρα το καλοκαίρι… υπάρχει χρόνος να μάθει το παιδί τους αριθμούς ή τον πολλαπλασιασμό μέσα από εκπαιδευτικές κάρτες! Μπορείτε να φτιάξετε και μαζί τις κάρτες. Επίσης μπορεί να κάνει εξάσκηση στους αριθμούς στη ξένη γλώσσα που μαθαίνει!

Τώρα το καλοκαίρι… για να εξασκήσει το παιδί τη λογοθεραπεία που έκανε, εσείς μπορείτε να διοργανώσετε παιγνίδια με λεξούλες καθώς επίσης να συζητάτε και να τα αφήνετε να μιλάνε! Κάντε τους ερωτήσεις για τη μέρα τους και δουλέψτε τις λεξούλες που χρησιμοποιεί συχνά αλλά δυσκολεύεται.

Τώρα το καλοκαίρι… μπορεί ένα παιδάκι ν’ ασχοληθεί με χειροτεχνίες και να φτιάξει ό,τι θέλει από οποιοδήποτε υλικό! Κάντε του το χατήρι και στολίστε την κατασκευή του για να νοιώσει περήφανο!

Τώρα το καλοκαίρι… είναι ευκαιρία να κάνει εξάσκηση το μουσικό όργανο με το οποίο ασχολείται. Πείτε μπράβο στο παιδί σας, επιβραβεύστε το και θα νοιώσει ικανοποίηση!

Τώρα το καλοκαίρι… μπορεί το παιδί να μάθει ποδήλατο, skaterolls ή skateboard! Θα κάνει βόλτες, θα είναι σε κίνηση και θα γυμνάζεται!

Όλα αυτά θα του είναι χρήσιμα για μια ζωή και θα τα μάθει μέσα από το παιγνίδι και τη διασκεδάση!

Τώρα το καλοκαίρι… εμείς θα ξεκουραστούμε, θα βγούμε λίγο παραπάνω, θα χαλαρώσουμε και θα διασκεδάσουμε! Όσοι δουλεύουν το καλοκαιράκι, κλέψτε λίγες στιγμές για να δροσιστείτε και να ψυχαγωγηθείτε! Ευκαιρία είναι ν’ ασχοληθούμε με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα μας!

Τώρα το καλοκαίρι… να το απολαύσετε!

Θέκλα Ανδρέου