Θα φωτογραφίζονται όσοι μπαίνουν στα γήπεδα

a 3
a 2929

Στενεύουν τα περιθώρια για τους χούλιγκαν, με τα νέα μέτρα που προωθούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με τα σωματεία, την ΚΟΠ, τον ΚΟΑ και την Αστυνομία. Σε τέσσερα στάδια θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες το σύστημα ταυτοποίησης φιλάθλου, ώστε σε περίπτωση επεισοδίων να γνωρίζει η Αστυνομία τα στοιχεία αυτού που τα δημιουργεί.

Πώς θα γίνεται αυτό; Με την είσοδο κάθε φιλάθλου θα φωτογραφίζεται και με το εισιτήριό του θα υπάρχει ειδικό λογισμικό που θα ενημερώνεται για το ποιος βρίσκεται σε ποια θέση. Έτσι σε περίπτωση επεισοδίων οι Αρχές θα γνωρίζουν όλα τα στοιχεία του ταραξία.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία στη Βρετανία γι’ αυτό και δεν «σπάζει μύτη» στα βρετανικά γήπεδα.

Όπως δήλωσε στον ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ και τα σωματεία δεσμεύτηκαν να μελετήσουν την πρόταση και να συνδράμουν οικονομικά όλοι για την εγκατάσταση του συστήματος σε τέσσερα στάδια (ΚΟΠ κατά 50% και οι υπόλοιποι κατ’ αναλογία).

Η πρόταση που έγινε αφορά στα γήπεδα ΓΣΠ, «Τσίρειο», «Αντώνης Παπαδόπουλος» και ΓΣΖ. Ήδη το ΓΣΠ προχωρεί με την εγκατάστασή του πριν τον Μάιο και θα αποτελέσει το πρότυπο για τα άλλα γήπεδα.

Επίσης στη σύσκεψη τέθηκαν οι προβληματισμοί για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να σταματήσουν το «ντου» των φιλάθλων στα στάδια χωρίς εισιτήριο. Αποφασίστηκε όπως οι Αρχές των γηπέδων πάρουν μέτρα, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε και το θέμα του πότε ένας αγώνας κρίνεται ως επικίνδυνος και διακόπτεται.

Για το σκοπό αυτό θα καθοριστούν κριτήρια και οδικός χάρτης, ώστε στην περίπτωση που ένα παιχνίδι δεν διακοπεί και συμβεί οτιδήποτε, την ευθύνη να λαμβάνει αυτός που δεν το διέκοψε.

Επίσης τα σωματεία δεσμεύτηκαν να αποστείλουν γραπτώς στην Αστυνομία επιστολή ότι θα συνεργάζονται σε περίπτωση επεισοδίων για τον εντοπισμό των ταραξιών.

Όσον αφορά τους επιτηρητές των σταδίων, τους γνωστούς stewards θα πρέπει τα σωματεία να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να δώσουν καταλόγους με ονόματα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ