Στον πάτο η Κύπρος σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση

CEB1 32 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 1191 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε συνολικά δεκαπέντε συστάσεις, που κατατάσσουν την Κύπρο σε μια από τις χειρότερες θέσεις σε ό,τι αφορά την τοπική δημοκρατία, κατέληξε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αλέξης Γαλανός, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο «θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις για περισσότερες αρμοδιότητες και κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των Τοπικών Αρχών».

«Το ανάποδο θα σημαίνει πολύ απλά οπισθοδρόμηση και περιφρόνηση στις ευρωπαϊκές αρχές», υπογράμμισε, τονίζοντας πως «η Κύπρος, και σε αυτή την περίπτωση, είναι στον πάτο».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, Σταύρος Γερολατσίτης, οι συστάσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν από την Ολομέλεια του Κογκρέσου, που θα συνέλθει στις 20 Οκτωβρίου. Επεσήμανε ακόμη πως οι συστάσεις σε πολλά σημεία επαναλαμβάνουν αντίστοιχες συστάσεις που έγιναν το 2001 και το 2005, «γεγονός που καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν τις έχει λάβει υπόψη στο χρόνο που μεσολάβησε».

Μεταξύ άλλων, οι συστάσεις προνοούν την ύπαρξη ρητής αναγνώρισης των τοπικών αρχών στο Σύνταγμα, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών για αυτοδιοίκηση και επίσης να διασφαλίζεται το νομικό και διοικητικό καθεστώς των υφιστάμενων τοπικών αρχών σε περίπτωση λύσης.

Αναφέρεται, επίσης, ότι στα πλαίσια της υπό εξέλιξη διοικητικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για ενδυνάμωση των τοπικών αρχών και τη μεταφορά προς αυτές περισσότερων καθηκόντων και λειτουργιών, οι οποίες όμως θα πρέπει να μεταφερθούν ως γνήσιες, πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες, ελεύθερες από οποιαδήποτε κηδεμόνευση της κεντρικής κυβέρνησης.

Στις συστάσεις αναφέρεται ότι οι ρυθμιστικές εξουσίες των τοπικών αρχών σε όλα τα θέματα τα οποία εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, θα πρέπει να εξαιρούνται της απαίτησης για έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση.

Η κεντρική κυβέρνηση, αναφέρεται, αντί να καθορίζει τους ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους των τοπικών αρχών θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να παρασχεθεί προς τις τοπικές αρχές το προσωπικό και οι τεχνικές διευκολύνσεις που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το Κογκρέσο ζητεί να καταργηθεί η εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να αναστέλλει τις τοπικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», δεδομένου ότι δεν εξυπηρετεί κανένα εύλογο σκοπό σήμερα.

Ζητείται, επίσης, κατάργηση της εξουσίας της κεντρικής κυβέρνησης για έγκριση προϋπολογισμού των τοπικών αρχών και να περιοριστεί στον έλεγχο της νομιμότητας της οικονομικής διαχείρισης που ασκούν οι τοπικές κυβερνήσεις.

Συστήνεται ακόμη ότι ο καθορισμός του μηχανισμού παροχής κυβερνητικών χορηγιών με τρόπο που να καταστεί διαφανής και προβλέψιμος για τις τοπικές αρχές.

Όπως αναφέρεται, ανεξάρτητα από τη διατήρηση της αρχής της συγχρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους οικονομικούς πόρους για κεφαλαιουχικές δαπάνες, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι τοπικές προτεραιότητες στον τομέα αυτό και να μπορούν να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα με τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επεξεργαστούν ικανοποιητικές εγγυήσεις για υλοποίηση της βασικής αρχής για επαρκή χρηματοδότηση των τοπικών αρχών, αφού προηγηθεί προσεκτική και εις βάθος εξέταση των τοπικών αναγκών και αφού καταβληθεί προσπάθεια για να διατηρηθεί ισορροπία μεταξύ του κόστους και των υποχρεωτικών λειτουργιών των τοπικών αρχών και των διαθέσιμων πόρων για κάθε χρόνο.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να κάνουν βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν την άμεση εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γαλανός, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μόνο «ηθικά δεσμευμένη» έναντι του ΣτΕ, αφού η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τον Χάρτη το 1988, δεν είναι αυτοεκτελεστή.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Κυβέρνηση ή τη Βουλή ώστε να καταστεί ο ευρωπαϊκός χάρτης αυτοεκτελεστή συνθήκη.

Ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι διαχρονικά ουδέποτε έγινε μια πραγματική προσπάθεια για να εφαρμοστεί η χάρτα τοπικής αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε μεταρρύθμιση μιλούμε είναι προς την κατεύθυνση των εξοικονομήσεων, της λειτουργικότητας και της δημιουργίας σωμάτων».

«Με το να προωθήσουμε αυτές τις αναγκαίες διοικητικές και οικονομικές αλλαγές δεν γίνεται τίποτε. Αυτό το οποίο έχουμε σήμερα είναι μια συνέχιση αποικιακού καθεστώτος στην Κύπρο», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι εκτός από τις περιόδους δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, οι τοπικές αρχές στην Κύπρο μοιάζουν περισσότερο με «τοπική διοίκηση, παρά τοπική αυτοδιοίκηση».

Πηγή: Φιλελεύθερος