«Μπαλάκι του πινγκ-πονγκ» οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στο Δημόσιο

CEB1 50 Ειδήσεις, Εργασία, Κυβέρνηση
CEB1 965 Ειδήσεις, Εργασία, Κυβέρνηση

Αντίξοες συνθήκες και δυσμενείς όρους εργοδότησής τους καταγγέλλουν οι έκτακτοι αορίστου χρόνου του Δημοσίου, αξιώνοντας ίση μεταχείριση με τους συναδέλφους τους και υποστηρίζοντας πως η έλλειψη μονιμότητας αποτελεί αντικίνητρο για την αποδοτικότητά τους.

Οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι κινητοποιούνται με στόχο να ακουστεί η φωνή τους, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας συντεχνίας που θα υπερασπίζεται, όπως σημειώνουν, τα δικαιώματα όλων των υπαλλήλων που εργοδοτούνται στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, μεθαύριο Πέμπτη πραγματοποιούν συγκέντρωση στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ στη Λάρνακα, όπου έχουν κληθεί να παραστούν για ν’ ακούσουν και να προσπαθήσουν για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματά τους, όλοι οι βουλευτές της Επαρχίας.

Πάνε και έρχονται…
Οι έκτακτοι αορίστου χρόνου στη Δημοσία Υπηρεσία εστιάζουν στην σε βάρος τους επιλεκτική, όπως ισχυρίζονται, εφαρμογή του Σχεδίου Μεταθέσεων Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου, το οποίο υιοθετήθηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 20/06/2012 και τέθηκε σε ισχύ από την 1/09/2012.

Βάσει του Σχεδίου, οι έκτακτοι γραφείς υπηρετούν για δύο χρόνια στην Επαρχία τους και για ένα εκτός(σ.σ. και τανάπαλιν), μετατιθέμενοι μάλιστα από Υπηρεσία σε Υπηρεσία (π.χ. από Δημόσια Έργα Λάρνακας σε Έφορο Εταιρειών Λευκωσίας, ακολούθως στον Έπαρχο Λάρνακας και μετά στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Λευκωσίας).

Οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου διερωτώνται συναφώς, κατά πόσο είναι δυνατόν ν’ αποδώσει ένας υπάλληλος όταν, ενώ έμαθε την εργασία του μετατίθεται εκτός σε άλλη Υπηρεσία, και όταν επιστρέψει δεν τοποθετείται στα προηγούμενα καθήκοντά του αλλά σε άλλη Υπηρεσία.

Αυτό αντιθέτως, όπως επισημαίνουν, προκαλεί τεράστια προβλήματα στις Υπηρεσίες των Τμημάτων καθότι είναι αντιπαραγωγικό, αλλά και ψυχοφθόρο για τους ίδιους. Και αυτό, αφού παρόλο που όπως υπογραμμίζουν είναι οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, υπόκεινται και στην επιβάρυνση των οδοιπορικών τα οποία στοιχίζουν γύρω στα 300 ευρώ μηνιαίως.

Σειρά ερωτημάτων
Πέραν τούτων, οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου θέτουν σειρά ερωτημάτων ως εξής:

*Γιατί οι έκτακτοι αορίστου χρόνου δεν δικαιούνται να ανελιχθούν-προαχθούν, από την στιγμή που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα ή και περισσότερα από τους μόνιμους συναδέλφους τους;


*Γιατί οι έκτακτοι αορίστου χρόνου δεν δικαιούνται τον ίδιο αριθμό ημερών ετήσιας άδειας ανάπαυσης και αναρρωτικής, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοι τους;


*Γιατί υπήρξε μείωση της κλίμακας από Α2 σε Α1 και παγοποίηση μισθού;


*Γιατί θέσεις Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού (Γραφέα) κρατούνται μόνιμα από ωρομίσθιο προσωπικό, για το οποίο το τμήμα Δημόσια Διοίκησης και Προσωπικού είναι ενήμερο και στερεί τις θέσεις αυτές από τους Γραφείς;