Η Κύπρος έχει τα ακριβότερα φάρμακα!

a 451 Ειδήσεις
a 7453 ΕιδήσειςΜία απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Χρίστου Πατσαλίδη εγκλώβισε την τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα στις υψηλότερες δυνατές τιμές, κατατάσσοντας την Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια ως μία από τις ακριβότερες στις τιμές φαρμάκων χώρες της ΕΕ… 

Συναινώντας σε πρόταση των υπηρεσιακών του να κλειδωθεί ο υπολογισμός των τιμών των φαρμάκων με βάση τις ελληνικές τιμές στα φάρμακα το 2009 (έτος κατά το οποίο η Ελλάδα ήταν η τρίτη ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα στις τιμές φαρμάκων), ο κ. Πατσαλίδης άφησε τις τιμές των φαρμάκων να διαμορφώνονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε σήμερα, που χαμήλωσαν οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα, η σύγκρισή τους με τις κυπριακές τιμές να καταγράφεται ως πάρτι αισχροκέρδειας των φαρμακευτικών εταιρειών και των εισαγωγέων τους.

Χαρακτηριστικά, ένα πακέτο Panadol πωλείται στην Ελλάδα 0,65 ευρώ και στην Κύπρο 3,42 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις παρουσιάζουν οι τιμές ακριβότερων φαρμάκων, καθώς και των πλέον δημοφιλών αντικαταθλιπτικών και αντιβιοτικών.

Το πρόβλημα με την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων απασχόλησε σύσκεψη του υπουργείου Υγείας στις 29 Μαρτίου, με τον υπουργό Σταύρο Μαλά να καταθέτει την πολιτική βούλησή του για άμεση αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούν οι Φαρμακευτικές υπηρεσίες και η επιτροπή Ελέγχου Τιμών των φαρμάκων.

Το θέμα έχει απασχολήσει και τη γενική ελέγκτρια, η οποία, κατά τη συμμετοχή της στη σύσκεψη της 29ης Μαρτίου, έθεσε τον υπουργό προ των ευθυνών του για το υψηλό κόστος των φαρμάκων, ειδικά όταν οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών υπηρεσιών απέρριπταν τις κατηγορίες ότι είχαν κλειδώσει τον υπολογισμό των τιμών των φαρμάκων με βάση τις ακριβές ελληνικές τιμές του 2009.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ