Χειμωνιάτικο σκηνικό: Χιόνια στο Τρόοδος, βροχές σε όλη την Κύπρο

CE91 4 Ειδήσεις, Καιρός, Νέα Αμμοχώστου
CE91 9 Ειδήσεις, Καιρός, Νέα Αμμοχώστου

«Μάρτης γδάρτης παλουκοκάφτης», λέει ο σοφός λαός και δεν πέφτει έξω, καθώς χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό από νωρίς το πρωί. Κύριο χαρακτηριστικό είναι τα κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες. Στα υψηλότερα ορεινά είχαμε χιονόπτωση κι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα που είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση στους τέσσερις τροχούς

Σχεδόν σε όλη την Κύπρο πέφτουν βροχές και κατά τόπου καταιγίδες και η Αστυνομία με ανακοίνωσή της προέτρεψε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακινήσεις τους, καθώς λόγω των βροχών οι δρόμοι είναι ολισθηροί και επικίνδυνοι.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα εκτός από δύο περιπτώσεις σε Πάφο και Λιοπέτρι.

Συγκεκριμένα, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και των πρώτων πρωινών ωρών σήμερα, ένα αεροσκάφος της Aegean έκανε εκτροπή από την προγραμματισμένη άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου.

Η κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή της Λάρνακας γύρω στις 3 τα ξημερώματα δεν επέτρεψε την προσγείωση του αεροσκάφους και ο κυβερνήτης του κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο Πάφου, όπου προσγειώθηκε 15 λεπτά αργότερα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η πτήση της Aegean παρέμεινε στο αεροδρόμιο Πάφου για δύο περίπου ώρες και στη συνέχεια, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Λάρνακα, αναχώρησε με τους επιβάτες για τον τελικό του προορισμό.

Στη δεύτερη περίπτωση, ανεμοστρόβιλος έπληξε γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα περιοχή του Λιοπετρίου με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δύο οικίες.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λιοπετρίου, Κυριάκο Τρισόκα, ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και σε μέρος της στέγης των οικιών. Επίσης ξερίζωσε δένδρα από τις αυλές των κατοικιών. Το ευτύχημα, ανέφερε ο κ. Τρισόκας, ήταν πως το φαινόμενο ήταν τοπικό και δεν έπληξε σε μεγαλύτερη έκταση την κοινότητα.

Μέχρι στιγμής, η επιδείνωση του καιρού δεν έχει προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα σε άλλε περιοχές της Κύπρου.

Σύμφωνα με αρμόδιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Πάφο, είχαν ληφθεί στο τηλεφωνικό της κέντρο μόνο τρεις κλήσεις για παροχή βοήθειας, που αφορούσαν σε περιστατικά άντλησης υδάτων και απομάκρυνσης αντικειμένων από δρόμο.

Πρόκειται για περιστατικά τα οποία αντιμετωπίσθηκαν άμεσα, χωρίς να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, τόνισε.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου οι βροχές που πέφτουν από τα ξημερώματα, συνοδεύτηκαν σε κάποια στιγμή από ελαφρύ χαλάζι, χωρίς ωστόσο να προκληθοπύν ζημιές σε καλλιέργειες.

Ο καιρός

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, βαροµετρικό χαµηλό επηρεάζει την περιοχή με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα με τους ανέμους να φτάνουν και τα 6 μπφόρ. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους σημειώθηκε χιόνι ή χιονόνερο. Η θερμοκρασία γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 5 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος ενώ τοπικά αναμένονται βροχές και πιθανό καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, γενικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και παροδικά μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

Ίδιο σκηνικό και αύριο Κυριακή, με τον καιρό να είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Τη Δευτέρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, ενώ την Τρίτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, ενώ αργότερα πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν λίγες ελαφρές βροχές κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο από τη Δευτέρα.

Πηγή: philenews