Νέος διαγωνισμός για πρόσληψη οπλιτών – Αφορά και γυναίκες

neos diagonismos gia proslipsi opliton afora kai gynaikes Εθνική Φρουρά
neos diagonismos gia proslipsi opliton afora kai gynaikes Εθνική Φρουρά

Λευκωσία: Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες προκήρυξης νέου διαγωνισμού για πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά. Ο νέος διαγωνισμός έχει στην ουσία δύο στόχους. Αφενός να καλύψει τον αριθμό των ΣΥΟΠ που παραιτήθηκαν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς μετά την πρόσληψή τους, και αφετέρου να καταρτιστεί νέος κατάλογος επιλαχόντων για άμεση κάλυψη των μελλοντικών αναγκών που θα προκύπτουν ώστε ο αριθμός τους να διατηρείται σταθερός στις 3.000.

Από τους 3.000 που προσλήφθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Εθνική Φρουρά, παραιτήθηκαν είτε διότι ήταν δυσαρεστημένοι, είτε διότι βρήκαν άλλη δουλειά, περίπου 160 ΣΥΟΠ.

Το αξιοσημείωτο στη νέα διαδικασία για πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά είναι το γεγονός ότι στο διαγωνισμό θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και γυναίκες που πληρούν τα ίδια κριτήρια που είχαν τεθεί στην αρχική προκήρυξη. Επιπρόσθετα, συμμετοχή θα μπορούν να δηλώσουν και εθνοφρουροί οι οποίοι ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ωστόσο θα μπορούν να προσληφθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι στην αρχική προκήρυξη υποβλήθηκαν συνολικά 5.005 αιτήσεις. Ωστόσο, από τους 5.005 ενδιαφερόμενους μόνο 3.651 πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας. Μέχρι την ημερομηνία παρουσίασής τους στα ΚΕΝ, αρκετοί μετάνιωσαν και ξεκίνησαν οι κλήσεις από τον κατάλογο των 651 επιλαχόντων.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια με την προηγούμενη. Δηλαδή, όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν ταχύρυθμη εκπαίδευση σε ΚΕΝ και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στις μονάδες όπου υπάρχει ανάγκη. Όσοι ΣΥΟΠ προσληφθούν θα έχουν επίσης τα ωφελήματα για σπουδές. Ειδικότερα, θα έχουν τη δυνατότητα σπουδών με μειωμένα δίδακτρα μέχρι και 50%, που προσφέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου στο πλαίσιο συνεργασιών τους με το υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: philenews.com