Προβολή ντοκιμαντέρ για την κατεχόμενη Γιαλούσα απόψε στη Σωτήρα

CE91 1
CE91 36

Μετά την επιτυχημένη προβολή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, όπου έγινε το αδιαχώρητο, η ταινία των Χρίστου Γεωργίου και Γιώργου Κούμουρου «Ύστερα μένει η θάλασσα» προβάλλεται και στην επαρχία Αμμοχώστου, στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας απόψε Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016.

Το 80λεπτο ντοκιμαντέρ αφηγείται μέσα από τις ζωές δέκα ανθρώπων την ιστορία της από τον γιαλό λουσμένης Αιγιαλούσας.

Trailer for the feature length documentary “The Sea Remains”. (eng subs) from Christos Georgiou on Vimeo.
Η προβολή της ταινίας διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αιγιαλούσης σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αιγιαλούσης και τον Σύνδεσμο Γιαλουσιτών και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σωτήρας.

Η ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης δίνει βήμα σε ανθρώπους να μιλήσουν για πρώτη φορά μετά την εισβολή του 1974 σκιαγραφώντας την ιστορία της Γιαλούσας, από το 1960, τις μέρες ακριτικής αγροτικής ζωής, στην εισβολή, τον εγκλωβισμό και έως σήμερα.

Οι σκηνοθέτες, που έχουν καταγωγή από τη Γιαλούσα, εστιάζουν στους στους ανθρώπους που μείνανε στο χωριό. «Αυτό το άμαχο τμήμα του πληθυσμού που συχνά παραγνωρίζεται στην προσπάθεια της ιστορίας να καταγράψει λίστες από ημερομηνίες και μάχες» όπως σημειώνουν.

Διάλεξαν με προσοχή διαφορετικές ηλικίες για να δουν τις στιγμές αυτές όχι μόνο μέσα από τα μάτια ώριμων ανθρώπων, αλλά και μέσα και από την πιο ιδιαίτερη μάτια του παιδιού. Η ιστορίες που μας αφηγούνται οι άνθρωποι αυτοί είναι μοναδικές. Όχι μόνο οι εμπειρίες τους, αλλά και η ματιά τους. Απλή, άμεση, ανθρώπινη.

Η αφήγηση του ντοκιμαντέρ στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτές τις αφηγήσεις χωρίς αναλυτές, ιστορικούς, ανθρωπολόγους η άλλους παρατηρητές της ιστορίας. Βλέπουμε τους ανθρώπους πού έζησαν οι ίδιοι την ιστορία.

«Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να διαφυλάξουμε από τον χρόνο μία ιστορία σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλα τα μέρη όπου άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τον πόλεμο» σημειώνουν. Υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος για ένα ειρηνικό μέλλον περνά απαραίτητα μέσα από τέτοιες ειλικρινείς ματιές στο παρελθόν και το παρόν.

Η ταινία έχει επίσης είχε επιλεχθεί ως επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήδη προβλήθηκε από το ΟΤΕ Ηistory, και προγραμματίζεται η προβολή του από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, την ΕΡΤ και το ΡΙΚ.

CEB11 7

Συντελεστές:
Κινηματογράφηση – Νίκος Αβρααμίδης
Μοντάζ εικόνας και ήχου – Αλίκη Παναγή
Μουσική – Κωσταντής Παπακωνσταντίνου
Μιξάζ – Κώστας Βαρυπομπιώτης
Ετελονάζ – Απόστολος Άρχοντας
Εργαστήριο – DCS Digital Labs
Τίτλοι – Θεόδωρος Κακουλλής
Σενάριο/ Σκηνοθεσία – Χρίστος Γεωργίου & Γιώργος Κούμουρος
Συμπαραγωγή – ΡΙΚ
Mε την υποστήριξη του Iδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη
Παραγωγή – Lychnari productions ltd (Κύπρος)

SotiraNews