Πωλούν το “αγρινο” των Κυπριακών Αερογραμμών στην Κυβέρνηση

a 99 Ειδήσεις
a 1752 Ειδήσεις

Κατεπείγουσα επιστολή Χάρη για προστασία του ακριβότερου περιουσιακού στοιχείου των Κ.Α.
Υπό κυβερνητική ιδιοκτησία άρα και προστασία το «αγρινό», το εμπορικό δηλαδή σήμα (brand name) των Κυπριακών Αερογραμμών. Έτοιμο το προσχέδιο υπουργικής απόφασης

Ύστατες προσπάθειες για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών καταβάλλουν από κοινού το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του κρατικού αερομεταφορέα, οι νομικοί του σύμβουλοι και η Κυβέρνηση.
Παράλληλα, όμως, λειτουργούν προληπτικά και προχωρούν κατόπιν αυστηρών οδηγιών του Προέδρου σε πώληση του «αγρινού» στην Κυβέρνηση, ώστε αυτό να προστατευτεί σε περίπτωση επιβεβαίωσης του αρνητικού σεναρίου από την Κομισιόν, που θα σημάνει και την πτώχευση της εταιρείας.

Πώληση διάσωσης


Στο πλαίσιο της ετοιμασίας ενός σχεδίου Β, ώστε οι πολύ πιθανές αρνητικές εξελίξεις να μη φέρουν τη Δημοκρατία προ αδιεξόδου, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία πώλησης του εμπορικού σήματος και ονόματος των Κυπριακών Αερογραμμών (brand name) στην Κυβέρνηση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, ήδη ενώπιον του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού των Οικονομικών βρίσκεται προσχέδιο απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για προώθηση της αγοράς. Με την εν λόγω απόφαση εκχωρείται το δικαίωμα στον αρμόδιο Υπουργό να υπογράψει τη σχετική συμφωνία, να καθορίσει το αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι Κ.Α. για χρήση του λογότυπου που θα ανήκει στην Κυβέρνηση, αλλά και την περίοδο της ενοικίασης προς τον κρατικό αερομεταφορέα.

Πράξη η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη και άκρως επείγουσα, ώστε από μια πολύ πιθανή πτώχευση της εταιρείας, με συνεπακόλουθη εκκαθάρισή της, να διασωθεί το πλέον σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο αναμένεται ή καλύτερα σκοπείται να αποτελέσει και τον ακρογωνιαίο λίθο για την επόμενη μέρα.

«Είναι μεν περίπλοκη διαδικασία αλλά πρέπει να προχωρήσει, αφού όλα τα περιουσιακά στοιχεία, υλικά και άυλα, υπόκεινται σε εκκαθάριση από τον εκκαθαριστή, σε περίπτωση πτώχευσης», ξεκαθάρισε στη «Σ» ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Ανησυχίες Προέδρου


Η πράξη μεταβίβασης του «αγρινού» στην Κυβέρνηση έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες, ωστόσο υπήρξε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, η οποία ενόχλησε, αν όχι εξόργισε, και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην κρίσιμη συνεδρίαση της 20ής Οκτωβρίου είχε πει απευθυνόμενος στο Δ.Σ. ότι θα επικοινωνούσε ο ίδιος με τον Νομικό Σύμβουλο της εταιρείας (κ. Πόλυ Πολυβίου), για να του πει «να βρει τον τρόπο και το ταχύτερο δυνατό να πάρετε μια απόφαση, διότι στο τέλος με τα μυαλά που κουβαλούμε θα χάσουμε και το σήμα, σας το λέω και θα ρωτούμε πού είναι το λάθος πάλι» και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το λάθος δεν θα είναι της Κυβέρνησης αλλά του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο όπως υπέδειξε με αυστηρότητα «για εφτά μήνες δεν κατάφερε να το κάνει (μεταβίβαση σήματος)».

Προς τούτο, μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έστειλε χθες κατεπείγουσα επιστολή προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με την οποία ζητεί άμεση προώθηση της πώλησης γιατί, όπως σημειώνει, αν τις επόμενες ημέρες εκδοθεί αρνητική απόφαση της Κομισιόν, τότε αυτό θα προκαταλάβει τις εξελίξεις και θα χαθεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.

Αποτίμηση αξίας


Η πράξη πώλησης του brand name των Κυπριακών Αερογραμμών γίνεται, όπως συνάγεται από τα πρακτικά της συνάντησης του Δ.Σ., με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς στις 20 περασμένου μήνα, σε πλήρη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα ακολουθηθεί, δηλαδή, η πλέον νόμιμη διαδικασία που προϋποθέτει αγορά του από την Κυβέρνηση στην πραγματική του αξία, στο πλαίσιο επίσημης αποτίμησης (evaluation) και ακολούθως θα ενοικιαστεί πίσω στην εταιρεία, ώστε να συνεχίσει κανονικά το πτητικό της πρόγραμμα.

Πληροφορίες λένε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, υπό τον Μαρίνο Καλλή, έχει ήδη ενώπιόν του μια πρώτη επίσημη αποτίμηση της αξίας του εμπορικού σήματος. Κρατείται, ωστόσο, ως επτασφράγιστο μυστικό ενόψει και δεύτερης αναγκαίας αποτίμησης από τη σύγκριση της οποίας θα εξαχθεί και η πραγματική του αξία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην πράξη πώλησής του στην Κυβέρνηση.

Η επόμενη μέρα


Από μιαν απλή ανάγνωση των πρακτικών της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο την 20ή Οκτωβρίου, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η προσοχή έχει πλέον στραφεί στην επόμενη μέρα του «λουκέτου», που πολύ πιθανόν -αλλά απευκταίο- θα βάλει στον κρατικό αερομεταφορέα η αρνητική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Εύγλωττη ήταν η παρέμβαση στην εν λόγω συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σημείωνε ότι «θα το αποκτήσει το κράτος, να το δώσει αμέσως πίσω στην εταιρεία, ούτως ώστε ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, να διατηρηθεί και να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση ενός σχεδίου Β. Υπάρχει δυσκολία και ανησυχώ και πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ γρήγορες κινήσεις, ακαριαίες κινήσεις, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία της εταιρείας σήμερα, αλλά θα είναι μια διασφάλιση διά παν ενδεχόμενο».

Βλέπουν λουκέτο


Ακόμη πιο διευκρινιστική των σχεδιασμών που λαμβάνουν χώραν στο παρασκήνιο ήταν η τοποθέτηση του εμπλεκόμενου στη διαδικασία Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνου Ηροδότου. Είχε πει, συγκεκριμένα, «αν δεν καταλήξει πουθενά η διαδικασία με τη Ryanair και την Aegean, αν δεν μεταφερθεί έγκαιρα το λογότυπο στο κράτος, τότε αν βγει αρνητική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πάνε όλα για liquidation (ρευστοποίηση) και θα χαθεί για πάντα. Αν προλάβουμε, που ήταν αυτές οι οδηγίες του Προέδρου, να έρθει το λογότυπο στο κράτος, ακόμα και στο μέλλον αν ένας από τους 16 ενδιαφερόμενους ή οποιοσδήποτε μας πει “ενδιαφέρομαι να ανοίξω εταιρεία στην Κύπρο”, τότε μπορούμε να τους δώσουμε το “αγρινό”, για να πετάξει ξανά το “αγρινό” και να πάρει υπαλλήλους από την εταιρεία, και είναι γι’ αυτό που είναι κρίσιμο να έρθει στην ιδιοκτησία του κράτους».

Ύστατες ενέργειες για αύξηση πιθανοτήτων


ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ αύξησης των πιθανοτήτων διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Αν και η διαδικασία στην Κομισιόν είναι οιονεί δικαστική (άρα δεν υπάρχει δικαίωμα παρέμβασης), το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επικαιροποιεί με ταχύτητα φωτός το υποβληθέν σχέδιο αναδιάρθρωσης, ώστε να ενισχύσει τα επιχειρήματα των Νομικών Συμβούλων που είναι σε επαφή με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των κόστων. Η πολιτική αυτή θα εξυπηρετηθεί, όπως έλεγε μέλος του Δ.Σ., μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβολαίων ενοικίασης των πέντε αεροσκαφών, του κόστους ενοικίασης κτιρίων αλλά και μέσω ενδεχομένως νέων μειώσεων στις απολαβές των υπαλλήλων. Επίσης προωθείται αύξηση των πτήσεων για αύξηση της παραγωγικότητας και ροή εσόδων. Το επικαιροποιημένο σχέδιο, που θα έχει κεντρικό πυλώνα την επιτυχία του brake even (ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων), θα τεθεί ενώπιον των συντεχνιών για συζήτηση, αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ