Τσιόλας: Επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού μέσα από λύση

CEB1 14 Ειδήσεις, Κυπριακό
CEB1 1173 Ειδήσεις, Κυπριακό

Τη θέση ότι μόνο με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της νήσου θα επιτευχθεί ο στόχος της διασφάλισης της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού εξέφρασε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-’59 Γεώργιου Κάρυου, στον Αστρομερίτη, ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι «με όλη την καλή θέληση που την διακρίνει, η δική μας πλευρά αγωνίζεται να πετύχει στις συνομιλίες ένα αποτέλεσμα με το οποίο θα αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στο τόπο μας, ένα αποτέλεσμα με το οποίο θα αποτραπεί η πλήρης και οριστική τουρκοποίηση του βόρειου κατεχομένου τμήματος της πατρίδας μας και θα διασφαλίσει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην κοιτίδα του».

«Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με ένα και μόνο τρόπο: την επίλυση επιτέλους του Κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της χώρας μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου «η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες, είναι σημαντική».

Είναι, ενημέρωσε, «κοντά στην ολοκλήρωση τους οι συζητήσεις για τη διακυβέρνηση, την οικονομία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το περιουσιακό, και αν υπάρξει η προσδοκώμενη πρόοδος, τότε θα προχωρήσει η συζήτηση για το εδαφικό, κάτι που είναι η πρώτη φορά που θα το πράξει η τουρκική πλευρά, σαράντα δυο χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή του 37,8% του Κυπριακού εδάφους».

«Το εδαφικό, όπως και το περιουσιακό, οι εγγυήσεις, η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, θα κρίνουν εν πολλοίς την τελική εικόνα», πρόσθεσε.

«Και για την τελική αυτή εικόνα, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της συναινώντας στο πέρασμα της Κύπρου σε μια άλλη εποχή, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τα οφέλη της λύσης και να χαράξουν μια κοινή πορεία για ένα πιο ελπιδοφόρο και λαμπρό μέλλον, μακριά από τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ