Στη Βρετανία χωρίς γυρισμό τα αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών

a 94 Ειδήσεις
a 1585 Ειδήσεις

Οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών κλήθηκαν χθες -υπό την προσωπική τους ιδιότητα και βάσει των εμπειριών τους- να πετάξουν ως πιλότοι της CIT (η εταιρεία από την οποία ενοικίαζαν αεροπλάνα οι Κ.Α.) για τελευταία φορά τα αεροπλάνα που μέχρι προχθές πετούσαν ως κυπριακά, για να τα μεταφέρουν στο Λονδίνο, όπου θα αλλάξουν όνομα, εγγραφή, χρώματα και σημαία.

Πρώτο απογειώθηκε για τελευταία φορά σε ταξίδι χωρίς γυρισμό το «Αμαθούσα» (5D-DCJ), ακολούθησαν το «Πάφος» (5B-DCΗ), το «Τρόοδος» (5B-DCM) και τελευταίο το «Λευκωσία» (5B-DCK). Από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 χθες το μεσημέρι, γράφτηκε και στην πράξη ο επίλογος των Κυπριακών Αερογραμμών.

Πλέον, η Κύπρος είναι ουσιαστικά ενδεχομένως η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει εγγεγραμμένο με τη σημαία και τον εθνικό κωδικό -5Β- εμπορικό αεροπλάνο. Ταυτόχρονα, πηγές αναφέρουν ότι για να παραληφθούν αμέσως και να φύγουν τα αεροπλάνα από την Κύπρο χρειάστηκε σειρά στρουθοκαμηλισμών στους κανονισμούς για την Πολιτική Αεροπορία, αφού πέταξαν με τα χαρακτηριστικά εγγραφής και νηολογίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι όλων των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών θα βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Οικονομικών σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την αποζημίωση για τις απολύσεις τους. Οι πιλότοι, η συντεχνία των οποίων δεν έθετε ανάλογο αίτημα, θα βρίσκονται επίσης εκεί για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Παράλληλα, όλες οι συντεχνίες και πολλοί εργαζόμενοι μελετούν τη λήψη νομικών μέτρων κατά της κυβέρνησης για τις ενέργειες και αποφάσεις της που οδήγησαν στο κλείσιμο της εταιρείας.

Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση του ΔΣ των Κ.Α., που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τουλάχιστον μία ώρα πριν ληφθεί, δεν ήταν ομόφωνη. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτών μετόχων διαφώνησαν κάθετα με την απόφαση και, μετά από έντονες συζητήσεις, αποχώρησαν από τη συνεδρία. Πηγές αναφέρουν πως και οι ιδιώτες μέτοχοι ετοιμάζονται για λήψη νομικών μέτρων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ