Νεκρολούλουδα στον γιατρό Χαράλαμπο Πασχάλη Τσούκκα

a 108 Νέα Αμμοχώστου
a 2669 Νέα Αμμοχώστου

Του Λουκά Χρ. Λουκά:

Έφυγε από την ζωή ξαφνικά ο αξιέπαινος και αξιολάτρευτος συνδημότης μας Γιατρός Χαράλαμπος Πασχάλη Τσούκκας.

Ο Χαράλαμπος γεννήθηκε στη Σωτήρα Αμμοχώστου το 1931. Παιδί αγροτικής πολυμελούς οικογένειας, ξεχώρισε τόσο στο δημοτικό σχολείο όσο και στο Γυμνάσιο για την αγάπη και το πάθος του για μάθηση. Στα δύσκολα τότε χρόνια που δεν υπήρχαν μέσα συγκοινωνίας ο Χαράλαμπος, για να εκπληρώσει το όνειρο του να πάει γυμνάσιο και μετά να πάει στην Αγγλία για να σπουδάσει γιατρός, αγόρασε με χίλια βάσανα ένα ποδήλατο για να πηγαίνο-έρχεται από την Σωτήρα στη Αμμόχωστο. Τίποτε δεν τον λύγισε, ούτε οι άσχημες καιρικές συνθήκες ούτε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.

Ο στόχος ήταν δεδομένος και ο Χαράλαμπος ταγμένος να τον υλοποιήσει υπερπηδώντας οποιοδήποτε εμπόδιο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έφθανε στο γυμνάσιο μούσκεμα από τη βροχή ή καταϊδρωμένος από την ζέστη, όμως αυτός ήταν ανυποχώρητος από το στόχο του. Αυτό και αν είναι παράδειγμα για μίμηση από όλους εμάς τους νεότερους και τους σημερινούς νέους που οι περισσότεροι έχουμε όλες τις ευκολίες και μέσα για εκπλήρωση των ονείρων και στόχων μας.

Διηγώντας μου αυτές τις ιστορίες, τόσο ο ίδιος, όσο και ο μακαριστός πατέρας μου που ήταν συνομήλικός του, πραγματικά με συγκλόνιζαν αλλά περισσότερο τον θαύμαζα σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα γιατί με την επιμονή, υπομονή και μαχητικότητα του κατάφερε να φθάσει μέχρι διευθυντής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο έφυγε αμέσως για την Αγγλία με ελάχιστα λεφτά στην τσέπη. Φτάνοντας εκεί στρώθηκε αμέσως στην δουλεία για να μαζέψει χρήματα για τα δίδακτρα του για να φοιτήσει στην ιατρική σχολή. Δυσκολεύτηκε παρά πολύ αλλά είχε πίστη στον εαυτό του και πειθαρχία. Κατάφερε τελικά και πήρε το πρώτο του πτυχίο σαν Χημικός. Οι προσπάθειές του, όμως, για να μαζέψει τα απαιτούμενα δίδακτρα για την ιατρική σχόλη συνεχίζονταν.

Δυστυχώς το κόστος ζωής και τα δίδακτρα ήταν πολύ ψηλά και έτσι ο Χαράλαμπος αναγκάστηκε να κυνηγήσει το όνειρο του σε άλλη χώρα με χαμηλότερο κόστος ζωής και χωρίς δίδακτρα. Έτσι το 1967 πήγε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη ιατρική σχολή Αθηνών. Τα πράγματα ήταν κάπως πιο εύκολα στη Αθήνα και εργαζόμενος πάλι, αφού δεν είχε καμιά οικονομική στήριξη, παίρνει τελικά το πτυχίο της ιατρικής για το οποίο τόσο αγωνίστηκε και επιθυμούσε. Στην Αθήνα γνωρίστηκε και με τους πρώτους ομοχώριους του φοιτητές, φυσικά νεότερους του, τους οποίους πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει.

Εργαζόμενους σαν γιατρός σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας ο γνωστός πλέον και πρώτος γιατρός της Σωτήρας γνωρίζετε και παντρεύεται την Λένα το γένος Κάρλου, στρατιωτικού από την Αθήνα. Ευτύχισε ο μακαριστός Χαράλαμπος να αποκτήσει δύο θυγατέρες, τη Κατερίνα και την Σύλια. Η λαϊκή ρήση «το μήλο κάτω από την μηλιά» ταυτίζεται απόλυτα στην περίπτωση του μ. Χαράλαμπου, γιατί και οι δύο του κόρες έχουν ακολουθήσει τα αχνάρια του πατέρα τους σπουδάζοντας και οι δύο Γιατροί. Ήταν πολύ περήφανος τόσο για τις κόρες όσο και για τα τέσσερα εγγόνια του.

Μετά την αφυπηρέτησή του, δεν εγκατέλειψε την αγάπη του για την ιατρική αλλά δραστηριοποιήθηκε με άλλους γιατρούς και εργαζόταν σε γνωστό ιατρικό κέντρο της Αθηνάς. Παράλληλα αξιοποίησε το πρώτο του πτυχίο σαν χημικός και κατασκεύαζε διάφορα αρώματα, αντρικά και γυναικεία. Ακόμα και η επωνυμία που έδωσε στα αρώματα που κατασκεύαζε (DE.SO.LI. – από τα αρχικά Δερύνεια-Σωτήρα-Λιοπέτρι) αποδεικνύει τη μεγάλη αγάπη που είχε για τον τόπο του. Όταν το γνώρισα πριν αρκετά χρόνια από τον πατέρα μου, μου έκανε τρομερή εντύπωση. Ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος, ακούραστος και γεμάτος ζωντάνια.

Η αγάπη του για το τόπο του τον οδήγησε να φτιάξει το εξοχικό του στη Σωτήρα. Ένοιωθε πολύ ευτυχισμένος και περήφανος γιατί κατάφερε αυτή την αγάπη να την μεταδώσει και στις κόρες του και τη σύζυγό του, που τα τελευταία χρόνια πηγαίνο-έρχονται εδώ.

Πρόσφατα, στα 83 του χρόνια, πήρε την απόφαση να σταματήσει τελείως και να εγκατασταθεί στη Σωτήρα. Όνειρό του ήταν, μετά τη αρχικά δύσκολη, αλλά μετέπειτα ευτυχισμένη, και γεμάτη εμπειρίες ζωή εκτός Κύπρου να επιστρέψει στην γενέτειρά του. Η μοίρα όμως τα έφερε διαφορετικά και μετά από μια έξοδο με την σύζυγό του, σε διάβαση πεζών πολύ κοντά στο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή, κτυπήθηκε δυστυχώς θανάσιμα, από μεθυσμένη οδηγό.

Ο επίλογος για τον Άνθρωπο, τον Επιστήμονα, τον Γιατρό Χαράλαμπο γράφτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2014 στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής με ένα πλήθος από συνάδελφους, γιατρούς και φίλους να τον αποχαιρετούν δακρυσμένοι με ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ.

Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ ούτε εγώ ούτε ο γιος μου που ευτύχισε να σε γνωρίσει και να ακούσει τις χρήσιμες συμβουλές σου αγαπημένε φίλε. Ήταν μεγάλη μου τιμή που με είχες στενό σου φίλο και πάντα θα θυμούμαι τις ατέλειωτες συνομιλίες μας τόσο στη Κύπρο όσο και την Αθήνα. Αιωνία σου η μνήμη και ας είναι ελαφρύ το Ελληνικό χώμα που σε σκέπασε.