Κοιμόντουσαν όρθιοι οι δεσμοφύλακες κατά την απόδραση των δύο κρατουμένων

CEB1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 16 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Κοιμόντουσαν όρθιοι εν ολίγοις οι τρεις δεσμοφύλακες, κάτω από τη μύτη των οποίων απέδρασαν δυο κρατούμενοι. Ο ένας, παραμένει για δεύτερο 24ωρο ασύλληπτος.

Η Διεύθυνση των Φυλακών, εξάλλου, με σχετική επίσημη ανακοίνωση, αδειάζει εντελώς τους υπαλλήλους του σωφρονιστικού ιδρύματος, για τους οποίους έχουν ήδη δοθεί σχετικές οδηγίες στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για ενεργοποίηση των διαδικασιών διαθεσιμότητας τους.

«Υπογραμμίζεται ότι εφόσον αποτελούσε ευθύνη των τριών δεσμοφυλάκων που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου η παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού, η Διεύθυνση έχει εισηγηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα από την αρμόδια αρχή», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Και… εκπαιδευμένοι οι δεσμοφύλακες

Η επίσημη ανακοίνωση του τμήματος Φυλακών αναφέρεται και στην εκπαίδευση της οποίας έτυχαν οι δεσμοφύλακες, όπως και όλο το προσωπικό των Φυλακών, πάνω ακριβώς στον χειρισμό των εν λόγω συστημάτων.

«Οι οποιεσδήποτε ευθύνες παραμένουν να είναι αποκλειστικές ευθύνες των μελών, που κατά τον δεδομένο χρόνο είχαν την ευθύνη για τη διασφάλιση της λειτουργίας των συστημάτων αυτών.

Δυστυχώς, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει αστάθμητος και παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της λειτουργίας ακόμη και των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, επαφίεται στον βαθμό υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας που επιδεικνύει ο εκάστοτε δεσμοφύλακας, ο οποίος έχει καθήκον να τα χειρίζεται με συνέπεια.

Η αμέλεια των τριών δεσμοφυλάκων – οι οποίοι έτυχαν και της κατάλληλης εκπαίδευσης για τον χειρισμό των συγκεκριμένων συστημάτων – δεν πρέπει να επισκιάσει ή να μηδενίσει τις προσπάθειες των υπολοίπων μελών του Τμήματος Φυλακών, τα οποία από χθες συμμετέχουν στις τεράστιες προσπάθειες που γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, αλλά και σήμερα για εντοπισμό του δεύτερου κρατουμένου.

Πρόκειται τόσο για μέλη που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και κλήθηκαν στο καθήκον, αλλά και για μέλη που οικειοθελώς προσήλθαν για να συνδράμουν», αναφέρεται.

Ο διαβόητος καταζητούμενος Τ/κ πράκτορας

Το 2007, με παρόμοιο τρόπο απέδρασαν άλλοι δυο κρατούμενοι από τις Κεντρικές. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Νετζατί και τον Οδυσσέα Καλανίδη, 32 και 28 ετών αντίστοιχα.

Όπως και στη χθεσινοβραδινή απόδραση, έτσι και σε αυτήν, οι κρατούμενοι έφυγαν από το περιτοίχισμα των Φυλακών προς τη μεριά της νεκρής ζώνης του Ιδρύματος.

Ο Νετζατί, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2007 για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό και απαγωγή, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 17 Αυγούστου 2006 στην Αγία Νάπα. Θύμα του ήταν η νεαρή Γιάνα Κοβάσοβα.

Σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, 10 χρόνια πριν, ανέφερε:

«Αμέσως μετά την απόδραση μετέβησαν στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν τη γύρω περιοχή και προέβησαν σε έλεγχο όλων των προσώπων που έφευγαν από τις Φυλακές. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με τα οποία άρχισαν έρευνες, με τη χρήση ανιχνευτικών σκύλων, στην έκταση της νεκρής ζώνης που βρίσκεται βόρεια των Φυλακών».

Σχετικά δημοσιεύματα τότε, τον ήθελαν πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Στις 14 Οκτωβρίου 2007, οι Αρχές, εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για απόδραση από νόμιμη κράτηση. Πληροφορίες που τον ήθελαν να βρίσκεται στα Κατεχόμενα και να κρατείται από το ψευδοκράτος, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Πηγή: SigmaLive