Ο Ομήρου εύχεται την επιστροφή στην Αμμόχωστο

a 44 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6039 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Παρευρέθηκε στην αντικατοχική εκδήλωση της ΕΔΕΚ Αμμοχώστου στη Δερύνεια

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελέσει ένα πρώτο σημαντικό βήμα δημιουργίας θετικού κλίματος για την ευόδωση των προσπαθειών επίτευξης συνολικής λύσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου…

Ο κ. Ομήρου ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΔΕΚ μιλούσε σε αντικατοχική εκδήλωση της ΕΔΕΚ Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ανέφερε ότι «ευρισκόμενος στην Αμμόχωστο θέλω να υπενθυμίσω το τουρκικό έγκλημα εις βάρος της πόλης του Ευαγόρα».

Η Τουρκία, είπε, «έχει μια ειδική υποχρέωση με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 να τερματίσει την παράνομη στρατιωτική κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου και να την αποδώσει στους νόμιμους κατοίκους της».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ασφαλώς το Κυπριακό πρόβλημα και η παράνομη κατοχή της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην Αμμόχωστο».

Η επιστροφή ωστόσο, ανέφερε, «της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελέσει ένα πρώτο σημαντικό βήμα δημιουργίας θετικού κλίματος για την ευόδωση των προσπαθειών επίτευξης συνολικής λύσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας».

«Καλούμε τον ΟΗΕ, καλούμε ιδιαίτερα την Ε.Ε. να κινηθούν προς την πλευρά της Τουρκίας για να την πειθαναγκάσουν να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου», σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ως αποτέλεσμα της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.

«Οι υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς όχι μόνο δεν οδήγησαν στην κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά αντίθετα εξέθρεψαν την τουρκική απληστία», είπε, προσθέτοντας ότι «εμφανίζεται σήμερα υποκριτικά η Τουρκία ως ουδέτερος τρίτος, ως αθώα περιστερά και ως δήθεν επειγόμενη για λύση».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε τη θέση ότι «ενώπιον αυτών των δεδομένων είναι αδήριτη η ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής που θα ανατρέπει και θα ακυρώνει τους άνευρους και αδιέξοδους χειρισμούς των τελευταίων χρόνων».

Με επανατοποθέτηση, πρόσθεσε, «του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής με καταγγελία της Τουρκίας ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας με απόσυρση των απαράδεκτων υποχωρήσεων και με διαμόρφωση και κατάθεση ενός περιγράμματος λύσης».