Σε ένα μήνα η παράδοση της α΄ φάσης αποκατάστασης της Μονής Αποστόλου Ανδρέα

CEB1 62 Ειδήσεις
CEB1 1219 Ειδήσεις

Στις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η παράδοση της α` φάσης των έργων αποκατάστασης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ το ελληνοκυπριακό μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, την αναβολή ζήτησε η Εκκλησία, εξηγώντας ότι πρόκειται για “τυπικά πράγματα, λόγω συνηθισμένων προβλημάτων”, που προκύπτουν σε έργα.

Αυτό που προγραμματίζεται, είπε, είναι η παράδοση του έργου στην Τεχνική Επιτροπή, ομιλίες ενώπιον των ΜΜΕ και στη συνέχεια θα δοθεί η ευκαιρία στα ΜΜΕ να δουν από κοντά το έργο, τη συντήρηση και ανακαίνιση και να μάθουν λεπτομέρειες.

Στην παραλαβή δεν θα υπάρχει παρουσία επισήμων, κυρίως για να δοθεί περισσότερη σημασία στο έργο. Στις 30 Νοεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εκκλησιαστεί στο Μοναστήρι με την ευκαιρία της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα, σημείωσε. Τα έργα της α` φάσης έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν μικρολεπτομέρειες.

Η αναστήλωση της Μονής πραγματοποιείται σε συνεργασία με το UNDP-PFF (Participation for Future) και με χρηματοδότηση της Εκκλησίας της Κύπρου και του ΕΒΚΑΦ. Η α` φάση της αναστήλωσης του Μοναστηριού άρχισε το φθινόπωρο του 2014. Οι εργασίες κατακυρώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη σε μια κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από την ελληνοκυπριακή εταιρεία «FIXICO CONSTRUCTIONS» και την τουρκοκυπριακή “YAKUP’S COMPANY, TEL-ZA CONSTRUCTION LTD» Το παρεκκλήσιο του 15ου αιώνα θα επιδιορθωθεί στην β` φάση της αναστήλωσης του Μοναστηριού.

Πηγή: ΚΥΠΕ