ΑΚΕΛ: Αποφάσεις για δήμους Αμμοχώστου και Αγίας Νάπας

a 55
a 499

Λευκωσία: Σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα μεταξύ στελεχών του ΑΚΕΛ της επαρχίας Αμμοχώστου και των στελεχών δικηγόρων που θα σηκώσουν νομικά το βάρος των υποθέσεων για τους δήμους της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Αγίας Νάπας, θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα που δεν φαίνεται να είναι άλλα από το Εκλογοδικείο.

Η περίπτωση της Αμμοχώστου που θεωρείται πανομοιότυπη του Δήμου της Λεμεσού θα εστιαστεί στα άκυρα ψηφοδέλτια, τον μεγάλο αριθμό τους και την ποικιλία των αποφάσεων ανά εκλογικό κέντρο. Στην περίπτωση της Αμμοχώστου τηρούνται πολύ πιο χαμηλοί τόνοι απ’ ό,τι για τον Δήμο της Λεμεσού που έχει αναχθεί σε μείζων θέμα.

 Πολλά κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ σημειώνουν ότι στη Λεμεσό υποβόσκει ένας «ακήρυχτος πόλεμος» που στόχο έχει να θυματοποιήσει την Επαρχιακή Γραμματεία που σήκωσε το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας των δημοτικών εκλογών.

Τα συγκεκριμένα στελέχη σήκωσαν το γάντι που έριξαν κομματικοί ή και συνεργαζόμενοι για την επανεκλογή του Ανδρέα Χρίστου στη δημαρχία της Λεμεσού. Τόνισαν πως είναι αστήριχτα όσα καταμαρτυρούνται για την Επαρχιακή Γραμματεία. Τα στελέχη της Επαρχιακής Γραμματείας όπως και της επιτροπής, σημείωναν οι ίδιες πηγές, έφεραν σε πέρας τον μακρύ προεκλογικό αγώνα όπως ακριβώς έγινε σε όλες τις επαρχίες. Έγινε εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα σε όλες τις κατοικίες του Δήμου της Λεμεσού, διανεμήθηκαν 30 χιλιάδες φυλλάδια, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις και προεκλογικές εκδηλώσεις και σε καμιά περίπτωση δεν απουσίασε η Επαρχιακή Γραμματεία.

Στο ΑΚΕΛ Λεμεσού απορρίπτουν ότι δεν είχαν στελεχωθεί όλα τα εκλογικά κέντρα με καταμετρητές από την έναρξη μέχρι και το τέλος της διαδικασίας και σημειώνουν ότι οργανωτικά, επικοινωνιακά και διαδικαστικά δεν έγινε τίποτε λιγότερο από ό,τι σε όλους τους μεγάλους δήμους όπως και τους περιφερειακούς ανά το παγκύπριο.

Με νόημα κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι ο κομματικός μηχανισμός έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά το πρώτο εξάμηνο του 2013.

 Κι όμως αυτό το έλλειμμα σε επαγγελματικά στελέχη καλύφθηκε με εθελοντική δουλειά από στελέχη που δήλωσαν παρόντα σε όλο τον προεκλογικό αγώνα.

Πάντως δεν αμφισβητούν ότι επικρατούσε αισιοδοξία για άνετη επικράτηση του υποψηφίου προς επανεκλογή Ανδρέα Χρίστου και πως μπορεί να υπήρξε εφησυχασμός στην εκλογική βάση που στήριζε τον τέως δήμαρχο. Ωστόσο απαντούν πως οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν ανοιχτή την ψαλίδα υπέρ του κ. Χρίστου δεν έγιναν κατά παραγγελία του κόμματος της Αριστεράς. Αποποιούνται την όποια ευθύνη για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε και προκάλεσε εφησυχασμό μεταξύ των ψηφοφόρων.

 Οι νομικοί που χειρίζονται την υπόθεση του Δήμου Λεμεσού έχουν στα χέρια τους στοιχεία που έχουν συλλέξει από στελέχη που εργάστηκαν σε διάφορα εκλογικά κέντρα και αφορούν την όλη διαδικασία από την ώρα της ψηφοφορίας μέχρι την τελική ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πέραν των άκυρων ψηφοδελτίων, στο μικροσκόπιο των δικηγόρων βρίσκονται και μαρτυρίες για εντοπισμό ψηφοδελτίων που δεν έφεραν, όπως προνοείται από τη νομοθεσία, σφραγίδες και τα οποία σφραγίστηκαν στο εκλογικό κέντρο, αφού εξασφαλίστηκε η σύμφωνος γνώμη των εκπροσώπων όλων των κομμάτων όπως και των υποψηφίων δημάρχων.

Στον Δήμο της Αγίας Νάπας εξετάζεται η παρουσία μεγάλου αριθμού κοινοτικών ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου.

Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τις 16.500 οι πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ που είχαν εκλογικά δικαιώματα.

 Οι πλείστοι προέρχονται από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Πάφος είναι η επαρχία με τους περισσότερους κοινοτικούς. Ανέρχονται σε 8.106. Με 2.726 ακολουθεί η επαρχία Λεμεσού. Στον εκλογικό κατάλογο της επαρχίας Λευκωσίας είναι εγγεγραμμένοι 2.414 κοινοτικοί ψηφοφόροι. Στην επαρχία της Λάρνακας είναι εγγεγραμμένοι 1.735 κοινοτικοί. Στην επαρχία της Αμμοχώστου, όπου και ο δήμος της Αγίας Νάπας, ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων από ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται σε 1.759.

Γράφει: Ανδρούλα Ταραμουντά

 Πηγή: Ο Φιλελεύθερος