Δεκατέσσερις άνεργοι για κάθε κενή θέση εργασίας

a 4 Ειδήσεις
a 1773 Ειδήσεις

Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης ανεργίας ανά κενή θέση εργασίας τον Οκτώβρη καθώς για κάθε θέση αντιστοιχούσαν 14 άνεργοι, σε σύγκριση με 11 που ήταν τον Σεπτέμβρη. Η επιδείνωση αυτού του δείκτη, εν μέρει, αποτυπώνει τη μεγάλη πίεση που δέχεται η κυπριακή αγορά εργασίας. Παρόλο που τον Οκτώβρη η εγγεγραμμένη ανεργία μειώθηκε κατά 1.683 άτομα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη, εντούτοις ο ρυθμός μείωσης των κενών θέσεων εργασίας ήταν πολύ μεγαλύτερος τον Οκτώβρη, με αποτέλεσμα ο δείκτης να σημειώνει περαιτέρω επιδείνωση. Ο όρος κενή θέση δηλώνει τις εκκρεμούσες θέσεις, κάθε τέλος του μήνα στα επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, για τις οποίες οι εργοδότες αναζητούν προσωπικό.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την πορεία της κυπριακής ανεργίας περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη Έκθεση, που ετοίμασε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-ΑνΑΔ, υπό τον τίτλο Παρακολούθηση των δεικτών αγοράς, για τον Οκτώβρη.

Τον Οκτώβρη ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας για το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε πτώση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Οι κενές θέσεις μειώθηκαν στις 2.975 (0,8% στο σύνολο των θέσεων εργασίας), σε σύγκριση με 3.829 (1,0% στο σύνολο των θέσεων εργασίας).

Οι τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο καταγράφηκαν στη γεωργία, 903 θέσεις ή 6,2% στο σύνολο των θέσεων. Ακολουθούσαν τα εστιατόρια με 525 κενές θέσεις ή 2,8%. Οι συντάκτες της Έκθεσης της ΑνΑΔ εκτιμούν ότι ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων οφείλεται, σε ένα βαθμό, στην επιδίωξη εργοδοτών για απασχόληση αλλοδαπών εργατών. Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας ήταν οι εργάτες γεωργίας και κτηνοτροφίας και φυτωρίων -966 θέσεις εργασίας και ακολουθούσε του μάγειρα με 303 θέσεις και του τραπεζοκόμου και μπάρμαν με 148 θέσεις.

Σύμφωνα με την Έκθεση, την πρωτιά όσον αφορά την αναλογία ανέργων ανά θέση εργασία, κρατούσε ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών, με 269 άνεργους. Στη δεύτερη θέση ακολουθούσαν οι τράπεζες με 157 ανέργους ανά κενή θέση και από κοντά οι τηλεπικοινωνίες με 122 ανέργους.

Όσον αφορά τους τομείς με τους λιγότερους ανέργους ανά θέση εργασία, πρώτος ήταν η γεωργοκτηνοτροφία με 0,3 ανέργους και ακολουθούσαν οι άλλες επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες με 1,2 ανέργους.

Στην Έκθεση γίνεται εκτενής ανάλυση ως προς τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τους περισσότερους και τους λιγότερους άνεργους. Όπως είναι αναμενόμενο, το επάγγελμα του οικοδόμου παρουσίαζε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανέργων, με 661 άνεργους ανά κενή θέση. Από κοντά ακολουθούσαν οι εργάτες οικοδομών, με 551 άνεργους ανά θέση εργασίας. Στην τρίτη θέση ήταν οι γραφείς τραπεζών και της στατιστικής με 543 άνεργους.

Όσον αφορά τα επαγγέλματα με τους λιγότερους άνεργους ανά κενή θέση εργασίας, η εικόνα διαμορφωνόταν ως εξής:
– εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και φυτωρίων-0,1 άνεργος ανά κενή θέση
– οικιακοί βοηθοί-0,8 άνεργοι
– μάγειροι-1,3 άνεργοι
– αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες-1,8 άνεργοι.

Νέες θέσεις στον τουρισμό

Όσον αφορά τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας, τον Ιούλιο (είναι τα πιο πρόσφατα) δημιουργήθηκαν 3.731 θέσεις ή 1,0% επί της συνολικής απασχόλησης. Οι τομείς που δημιούργησαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ήταν οι εξής:
– εστιατόρια, 659 θέσεις ή 3,7% στην απασχόληση
– ξενοδοχεία, 618 θέσεις ή 5,5% στην απασχόληση
– λιανικό εμπόριο, 320 θέσεις ή 0,9%.

Ο προσανατολισμός του επιχειρηματικού κόσμου παραμένει το εμπόριο και οι υπηρεσίες. Τον Οκτώβρη καταγράφηκαν 479 νέες εγγραφές επιχειρήσεων (στοιχεία Υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), εκ των οποίων οι 86 αφορούσαν επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, 85 στο χονδρικό και 52 την παροχή υπηρεσιών.

Ανδρική υπόθεση…

Η Έκθεση σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά των 3.731 των ατόμων που πλήρωσαν τις θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο. Στην πλειονότητα των θέσεων, 2.245, εργοδοτήθηκαν άνδρες και στις υπόλοιπες 1.486 γυναίκες. Όσον αφορά την υπηκοότητα των εργαζομένων που κατέλαβαν τις νέες θέσεις, η πλειονότητα, 2.621 ήταν Κύπριοι, άλλοι 1.015 ή 27% ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Σε 95 θέσεις προσελήφθηκαν αλλοδαποί από τρίτες χώρες.

Οι νέοι άνθρωποι μέχρι και 30 ετών ήταν οι τυχεροί οι οποίοι εξασφάλισαν θέση εργασίας τον Ιούλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία, 2.058 των νέων οι οποίοι εργοδοτήθηκαν ήταν ηλικίας 20-24 ετών και άλλοι 634 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών και άλλοι 587 ήταν της ηλικιακής ομάδας των 25-29 ετών. Προφανώς ένας μεγάλος αριθμός αυτών των νέων τοποθετήθηκε σε θέση απασχόλησης μέσω των διαφόρων επιδοτούμενων Σχεδίων, που εφαρμόζει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Εξετάζοντας τα στοιχεία ως προς την γεωγραφική κατανομή των νέων θέσεων (Ιούλιος), η Λευκωσία κατείχε την πρωτιά με 1.795 θέσεις. Τη δεύτερη θέση κατείχε η Λεμεσός με 557 θέσεις και ακολουθούσαν η Πάφος με 512, η Αμμόχωστος με 438 και η Λάρνακα με 429 θέσεις.

Στην Έκθεση της ΑνΑΔ αναλύεται εκτενώς, κατά οικονομική δραστηριότητα, η δημιουργία και η απώλεια θέσεων εργασίας. Παραθέτουμε τους κυριότερους τομείς με τις επισημάνσεις των συντακτών της:

► Κατασκευές: το β’ τρίμηνο του 2014 η ανεργία κυμάνθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 20,5%. Τον Οκτώβρη ο τομέας συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο με διαφορά αριθμό ανέργων. Η αναλογία του δείκτη ανέργων ήταν 95 άνεργοι ανά κενή θέση εργασίας. Οι κενές θέσεις εργασίας ήταν μόλις 64 θέσεις.

► Χονδρικό εμπόριο: τον Οκτώβρη ο αριθμός των κενών θέσεων ήταν 87 και ο δείκτης ανέργων παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, φτάνοντας στους 31 ανέργους ανά θέση εργασίας.

► Λιανικό εμπόριο: συνεχίστηκε τον Ιούλιο η δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, 320, με το ποσοστό δημιουργίας να φτάνει στο 0,9% της απασχόλησης. Τον Οκτώβρη παρουσιάστηκε πολύ μεγάλη μείωση των κενών θέσεων, 123. Επίσης, τον Οκτώβρη, ο τομέας συγκέντρωνε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό ανέργων και ο δείκτης ανά κενή θέση σημείωσε επιδείνωση με την αναλογία να είναι 37 άνεργοι για κάθε θέση. 

► Ξενοδοχεία: τον Ιούλιο 2014 συνεχίστηκε, σε μικρότερο βαθμό, η δημιουργία μεγάλου αριθμού νέων θέσεων εργασίας, 618 θέσεις ή 5,5% της απασχόλησης, που οφείλεται στην εποχικότητα της δραστηριότητας. Αντίθετα, τον Οκτώβρη παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στον αριθμό των κενών θέσεων, 52. Η ΑνΑΔ διαπιστώνει μεγάλη επιδείνωση του δείκτη ανέργων, με την αναλογία να είναι 38 άνεργοι για κάθε κενή θέση σε σύγκριση με 11 ανέργους τον Σεπτέμβρη.

► Εστιατόρια: συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, η δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, 659 θέσεις ή 3,7% της απασχόλησης. Το ποσοστό ανεργίας το β’ τρίμηνο, ως συνέπεια της εποχικότητας του τομέα, παρουσίασε αισθητή μείωση και υποχώρησε στο 12,3%. Τον Οκτώβρη, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΑνΑΔ, υποχώρησε ο αριθμός των κενών θέσεων, 525. Ο δείκτης ανέργων ήταν 5 άνεργοι ανά μία κενή θέση εργασίας. Οι συντάκτες της Έκθεσης αποδίδουν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού κενών θέσεων, οι οποίες δεν πληρώνονται από τους άνεργους, εν μέρει, στην επιδίωξη των εργοδοτών για εργοδότηση μη εγχώριου εργατικού δυναμικού.

► Τηλεπικοινωνίες: τον Ιούλιο καταγράφηκε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας -205 θέσεις που αντιστοιχούσαν στο 5,0% της απασχόλησης. Τον Οκτώβρη ήταν σχεδόν ανύπαρκτος ο αριθμός κενών θέσεων εργασίας, μόνο δύο. Ο δείκτης ανέργων ανά κενή θέση παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση, με την αναλογία να φτάνει τους 122 άνεργους ανά θέση, συγκριτικά με 71 ανέργους τον Σεπτέμβρη.

► Τράπεζες: ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται σε ψηλά επίπεδα τους τελευταίους 15 μήνες, όπως σημειώνει η ΑνΑΔ. Ο δείκτης ανέργων τον Οκτώβρη έφτασε τους 157 ανέργους για κάθε κενή θέση.

► Ασφάλειες: επίσης πολύ μεγάλη πτώση κατέγραψε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας τον Οκτώβρη, μόλις 7, με το ποσοστό των κενών θέσεων στο σύνολο της απασχόλησης να κατέρχεται στο 0,3%. Ο δείκτης ανέργων ανά κενή θέση παρουσίασε επιδείνωση, λόγω της μείωσης των κενών θέσεων και η αναλογία ανήλθε στους 28 ανέργους ανά κενή θέση.

► Εκπαίδευση: τον Ιούλιο καταγράφηκε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας -250 ή -0,8% της απασχόλησης, που οφείλεται στην εποχικότητα. Ο αριθμός των κενών θέσεων τον Οκτώβρη σημείωσε μεγάλη μείωση, μόλις 17 θέσεις, με το ποσοστό των κενών θέσεων στο σύνολο των θέσεων εργασίας να παραμένει μόλις στο 0,1%. Η ΑνΑΔ διαπιστώνει επιδείνωση του δείκτη ανέργων καθώς 85 άνεργοι αντιστοιχούσαν ανά κενή θέση εργασία σε σύγκριση με 49 τον Σεπτέμβρη.

► Υγεία και κοινωνική μέριμνα: τον Ιούλιο συνεχίστηκε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, 57, που αντιστοιχούν σε 0,3% της απασχόλησης. Τον Οκτώβρη καταγράφηκε πτώση στον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας, 72 θέσεις και ο δείκτης ανέργων εμφάνισε επιδείνωση, με την αναλογία να φτάνει τους 8 ανέργους ανά θέση.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΥΘΕΡΟΣ