Πρόγραμμα «Μαγειρεύω και προσφέρω» του Ιδρύματος Σοφία για τα σχολεία

a 77 Ειδήσεις
a 3194 Ειδήσεις

Σπιτικό φαγητό για όλα τα παιδιά στο σχολείο γίνεται; Καταφατική απάντηση δίνει το Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει «Μαγειρεύω και προσφέρω». Σε πρώτη φάση το έργο εφαρμόζεται στο Γ΄ Ολοήμερο Δημοτικό Σωτήρας. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να επεκταθεί στο Ολοήμερο της Γιόλου και αργότερα σε άλλα έξι Δημοτικά όπου λειτουργεί ο θεσμός του απογευματινού σχολείου.

Βασική φιλοσοφία της δράσης, είναι η παροχή μεσημεριανού φαγητού σε όλους τους μαθητές του σχολείου, χωρίς διακρίσεις και στοχοποιήσεις. Απαραίτητα υλικά, η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής και συγκεκριμένα η κατασκευή και ο εξοπλισμός μιας επαγγελματικής κουζίνας και η εθελοντική συμμετοχή της κοινότητας, διαφόρων εταιρειών και άλλων φορέων. Βέβαια, για να δέσει η συνταγή χρειάζεται πολλή δουλειά και μεράκι.

Πάντως, στο Γ΄ Δημοτικό Σωτήρας τα έχουν καταφέρει και με το παραπάνω. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας «φαγητό της μαμάς» σε 118 μαθητές την ημέρα.
Το συγκεκριμένο σχολείο επιλέχθηκε μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης και εκεί, το Ίδρυμα Σοφία έφτιαξε και εξόπλισε κουζίνα η οποία κόστισε €14.000. Σε αυτήν εργάζονται εθελοντικά άνεργες μητέρες της περιοχής, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό οι γονείς αποφορτίζονται από το οικονομικό κόστος του μεσημεριανού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μαγειρεύοντας στα παιδιά τους. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Σοφία εξασφάλισε σχεδόν όλο το φαγητό για έναν ολόκληρο χρόνο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συγκινητική προσφορά όλων των υποστηρικτών του ιδρύματος αλλά και των μεγάλων χορηγιών, τις εταιρείες τροφίμων.

Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
– Προσλαμβάνεται μια άνεργη μητέρα, μαγείρισσα με δίπλωμα στο επάγγελμα, η οποία αναλαμβάνει ως επικεφαλής της κουζίνας και για την οποία το Ίδρυμα καταβάλλει 800 ευρώ για τις υπηρεσίες της.
– Οι εθελόντριες βοηθοί λαμβάνουν το συμβολικό επίδομα των 15 ευρώ ημερησίως, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βασικές τους ανάγκες και έξοδα.
– Οι οικογένειες της κοινότητας που έχουν την οικονομική δυνατότητα, καταβάλλουν το ποσό των 15 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί. Με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουν στη λειτουργία του προγράμματος και βοηθούν έμπρακτα τα άπορα παιδιά του σχολείου τους.
– Η κατασκευή και εξοπλισμός της κουζίνας αποτελούν μόνιμη υποδομή για το σχολείο και την κοινότητα. Αυτό σημαίνει πως και όταν ακόμα οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται εκλείψουν ή στην περίπτωση που η οικονομική βοήθεια δεν θα είναι δυνατόν να παρέχεται, η κουζίνα παραμένει στη διάθεση των γονιών για να τη λειτουργήσουν αυτόνομα.
Σε δηλώσεις της στον «Φ», η διευθύντρια του Δημοτικού Σωτήρας, Τασούλα Περατικού, ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει πολύ τις οικογένειες. Όπως είπε, πέρσι αναγκάζονταν να πληρώνουν γύρω στα €45 τον μήνα για το φαγητό του κάθε παιδιού, το οποίο προμήθευε εταιρεία τροφοδοσίας. Φέτος δίνουν μόνο €15. Παράλληλα, συνέχισε, εργοδοτήθηκε μια μητέρα η οποία μαγειρεύει για τους μαθητές, ενώ κάποιες άλλες βοηθούν σε εθελοντική βάση. Η κ. Περατικού συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα έφερε τους γονείς πιο κοντά στο σχολείο και συγχρόνως ξαλάφρωσε οικονομικά αρκετές οικογένειες.

Θερμός υποστηρικτής η εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Γιατί ο δημοσιογραφικός οργανισμός του Φιλελευθέρου αποφάσισε να στηρίξει την πρωτοβουλία «Μαγειρεύω και προσφέρω»; Εκ μέρους του «Φ», η διοργανώτρια της εκδήλωσης «Το τόξο της ελπίδας», Μύρνα Παττίχη, εξηγεί ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου και παροχής βοήθειας σε οικογένειες που δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε καν τα αυτονόητα, όπως είναι το μεσημεριανό φαγητό.

Η κ. Παττίχη τονίζει, λοιπόν, πως είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ο Φιλελεύθερος θέλησε να συμβάλει στην όλη προσπάθεια. Διότι, όπως είπε: 1) Το πρόγραμμα αποφορτίζει τους γονείς από ένα σημαντικό μηνιαίο κόστος. 2) Δίνει τη δυνατότητα σε άνεργες μητέρες της περιοχής να εργαστούν και να ενεργοποιηθούν, μαγειρεύοντας για τα ίδια τα παιδιά τους. 3) Οι μαθητές τρέφονται υγιεινά. 4) Διασφαλίζει ότι αυτά τα παιδιά θα αναπτυχθούν σωστά, χωρίς να τους λείπει το βασικό γεύμα. 5) Προωθεί την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, χωρίς διακρίσεις και μακριά από στιγματισμούς.

«Όχι μόνο στηρίζουμε το πρόγραμμα, αλλά επειδή ακριβώς έγινε και πέτυχε, ευελπιστούμε να το δούμε να επεκτείνεται», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε Υπουργείο Παιδείας, Υγειονομικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστική Υπηρεσία να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης των σχετικών αδειών, ώστε και άλλα Δημοτικά Σχολεία να αποκτήσουν τη δική τους κουζίνα. «Η όποια αργοπορία αποβαίνει σε βάρος των παιδιών μας», κατέληξε η κ. Παττίχη.

a1 7 Ειδήσεις

Καθυστέρηση, ίσον στέρηση φαγητού

Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι η εξεύρεση επαρκών πόρων, προκειμένου το πρόγραμμα να μπορεί όχι μόνο να υλοποιηθεί, αλλά και να συντηρηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο. Το οικονομικό, λοιπόν, ένα το πιο σημαντικό θέμα, για να δημιουργηθεί η κουζίνα και να εξευρεθεί το φαγητό. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο η κατασκευή και η εξοπλισμός μιας κουζίνας, κοστίζουν γύρω στις €20.000. Συνεπώς, η όποια εισφορά είναι ευπρόσδεκτη.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, αφορά στις διαδικασίες που απαιτούνται για εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών, έτσι ώστε να μπορεί να στηθεί η κουζίνα και να αρχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα. Διότι ακόμα και όταν βρεθούν τα λεφτά, απομένουν… τα γραφειοκρατικά. Απαιτούνται άδειες από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και την Πυροσβεστική. Το ερώτημα είναι κατά πόσο το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έδωσε τη σχετική έγκριση για υλοποίηση του έργου, θα μπορούσε μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών, να αναλάβει συντονιστικό ρόλο για αποφυγή αχρείαστων καθυστερήσεων. Άλλωστε, πρόκειται για ένα θέμα έκτακτης ανάγκης το οποίο αφορά τη σίτιση ανήλικων παιδιών και το μόνο που απαιτείται είναι συνεργασία και επίσπευση των διαδικασιών. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση, η όποια καθυστέρηση συνεπάγεται με στέρηση φαγητού για κάποια παιδιά.

Από την Κένυα στην Κύπρο

Μέχρι πρότινος, το Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά, ένας κυπριακός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εδραστηριοποιείτο αποκλειστικά στην Κένυα προσφέροντας μόρφωση, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά της Αφρικής. Από το περασμένο καλοκαίρι, όμως, έθεσε σε εφαρμογή μια νέα πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στην Κύπρο, «στον τόπο μας, στο σπίτι μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαρίνα Σιακόλα.

a2 5 Ειδήσεις

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

«Λόγω της κρίσης δεν θα μπορούσαμε να μη δούμε τα δικά μας παιδιά», σημειώνει στον «Φ» η κ. Σιακόλα και εξηγεί ότι «Αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε εκεί που έχουμε τη μεγαλύτερη πείρα και δύναμη: στα σχολεία, με ένα και μοναδικό στόχο, να έχουν φαγητό τα παιδιά που κατοικούν σε ευάλωτες περιοχές». Τονίζει πως η εμπειρία στην Κένυα έμαθε στους εθελοντές του ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά πώς να οργανώνουν μια κουζίνα, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, στα βάθη της ζούγκλας, σε σχολεία που διαθέτουν μόνο τα υποτυπώδη, με 800 παιδιά. «Σκεφτήκαμε λοιπόν, ότι αφού μπορέσαμε στην Αφρική, θα τα καταφέρναμε και στον τόπο μας, στο σπίτι μας».

Απευθείας και χωρίς μεσάζοντες

Έτσι το Ίδρυμα επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας, έλαβε την απαιτούμενη άδεια και αποφάσισε να ενεργήσει άμεσα. Ήρθε σε επικοινωνία με το σχολείο που επιλέγηκε για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, απευθείας και χωρίς μεσάζοντες. «Μετατρέψαμε ένα χώρο που μάς υπέδειξαν σε κουζίνα, εμπλέξαμε τις μαμάδες, βρήκαμε χορηγούς», αναφέρει η κ. Σιακόλα, προσθέτοντας πως «σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, πρέπει όλοι να ενεργούμε πιο ευέλικτα και πρακτικά».

Ένα έργο υποδομής

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας «Μαγειρεύω και προσφέρω», είναι πως όλα τα παιδιά τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, δεν ξεχωρίζεις εάν ένα παιδί προέρχεται από εύπορη οικογένεια ή όχι. Όσο για τα οφέλη; Η κ. Σιακόλα επισημαίνει ότι εκτός από τα αυτονόητα, δηλαδή την προσφορά μεσημεριανού φαγητού στους μαθητές, που είναι αναγκαίο για την υγεία και την ανάπτυξή τους, προκύπτουν και κάποια άλλα. Πλέον, στο Δημοτικό της Σωτήρας έχει δημιουργηθεί ένα έργο υποδομής το οποίο βοηθά το σχολείο ώστε να καταστεί αυτόνομο. Κατά δεύτερο, η όλη προσπάθεια έχει εμπλέξει ολόκληρη την τοπική κοινωνία με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα.

Κατά την εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού έργου, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας συμμετείχε για στήριξη του θεσμού ο γνωστός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.

Μαγειρεύουμε για τα παιδιά μας

Η Κυριακή Μάρκου είναι η «ψυχή» της κουζίνας του Δημοτικού Σωτήρας, καθώς μαγειρεύει καθημερινά όχι μόνο για τα δικά της παιδιά, αλλά και για τους 118 μαθητές του σχολείου. «Μας προσέγγισαν πέρσι από το Ίδρυμα Σοφία», όπως θυμάται, «και μας πρότειναν την εφαρμογή του προγράμματος». Η Κυριακή εξηγεί πως «από την πρώτη στιγμή μάς φάνηκε καλή ιδέα να μαγειρεύουμε οι ίδιες για τα παιδιά μας». Και συνεχίζει: «Δουλέψαμε όλοι μαζί, γονείς, διευθυντικό και διδακτικό προσωπικό. Τρέχαμε ολόκληρο το καλοκαίρι, διότι χρειάζεται δουλειά να στήσεις μια επαγγελματική κουζίνα».

Η ίδια παραδέχεται ότι στην περιοχή μένουν αρκετοί γονείς οι οποίοι είναι άνεργοι. Πέρσι, αναφέρει, έπρεπε να πληρώνουν €45 τον μήνα για κάθε παιδί, για να τρώει στο Ολοήμερο. Φέτος το κόστος περιορίστηκε στα €15, ενώ όπως επισημαίνει, οι οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική άνεση, δεν καταβάλλουν το σχετικό κονδύλι.

Τι μαγειρεύει στους μαθητές; Ό,τι θα μαγείρευε και για τα παιδιά της στο σπίτι: Μακαρόνια του φούρνου, μπιφτέκια, κουπέπια, όσπρια, σούπες, κολοκάσι.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι η κουζίνα δεν κλείνει ποτέ. Λίγο μετά το μεσημεριανό προσφέρεται κάποιο σνακ στα παιδιά, ενώ τώρα τα Χριστούγεννα, ετοιμάζονται γλυκά και μπισκότα τα οποία πωλούνται σε παζαράκια με στόχο τη συλλογή χρημάτων για τις άπορες οικογένειες. «Μια μαμά, μάς αγόρασε τα βαθουλά πιάτα, μια άλλη που είναι εθελόντρια δεν παίρνει τα €15 την ημέρα που δικαιούται, αλλά τα δίνει για στήριξη των μαθητών», τονίζει η Κυριακή. «Ο καθένας προσφέρει και όπως διαπιστώσαμε όλους αυτούς τους μήνες, η χαρά είναι μεγαλύτερη όταν δίνεις».

Μέρα προσφοράς από το Debenhams

Τα πολυκαταστήματα Debenhams στο πλαίσιο της στήριξης των παιδιών της Κύπρου και του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» του Ιδρύματος Σοφία διοργάνωσε την Κυριακή, μια μέρα προσφοράς. Με κάθε αγορά από το παιδικό τμήμα ρουχισμού, μέρος των εσόδων δόθηκαν στο Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά και για τις ανάγκες του «Μαγειρεύω και προσφέρω». Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη στο Γ΄ Ολοήμερο Δημοτικό Σωτήρας όπου το Σοφία έφτιαξε και εξόπλισε κουζίνα, η οποία κόστισε 14.000 ευρώ. Σε αυτήν εργάζεται εθελοντικά ομάδα άνεργων μητέρων της περιοχής όπου μαγειρεύουν για τα παιδιά τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί παράλληλα στην Πάφο και στο Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο Γιόλου. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς αποφορτίζονται από το οικονομικό κόστος του μεσημεριανού φαγητού, δραστηριοποιούνται οι άνεργες γυναίκες και όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, έχουν ένα καλομαγειρεμένο φαγητό.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διακόσιες και πλέον προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγκαλιάζουν την εκδήλωση «Το τόξο της ελπίδας». Μια προσπάθεια του εκδοτικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» που σκοπό έχει τη στήριξη του προγράμματος «Μαγειρεύω και προσφέρω» στα Δημοτικά Σχολεία, του Ιδρύματος «Σοφία για τα Παιδιά». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, στην Omikron Gallery (Βασιλέως Παύλου 2, Λευκωσία) και θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης γιορτής αγάπης, θα πλειοδοτηθούν 230 πασμίνες.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ