Το Ανώτατο ακύρωσε τη δήλωση πολιτικής της Αγίας Νάπας

a 23 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Αρρύθμιστη πολεοδομικά είναι η Αγία Νάπα. Το Ανώτατο ακύρωσε τη δήλωση πολιτικής της Αγίας Νάπας η οποία δημοσιεύτηκε στις 14.10.11.

a 1007 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ουσιαστικά η απόφαση για ακύρωση της δήλωσης πολιτικής της Αγίας Νάπας, αφήνει ξεκρέμμαστους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού σήμερα και μετά την απόφαση του Ανωτάτου, ισχύουν οι πολεοδομικές ζώνες που ίσχυαν από το 1990.

Το ιστορικό του τοπικού σχεδίου οι προσφυγές και οι αποφάσεις

Στις 10/9/2004 δημοσιεύθηκε το πρώτο Τοπικό Σχέδιο της Αγία Νάπας, προς αντικατάσταση της Δήλωσης Πολιτικής που ίσχυε από την 1/12/1990. Αφού ακολουθήθηκε η διαδικασία που προνοούσε ο Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμος (άρθρο 18 του Ν.90/72) στις 24/4/2008, με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας οριστικοποιήθηκε το εν λόγω Τοπικό Σχέδιο της Αγίας Νάπας.

Μετά από Προσφυγή που ασκήθηκε κατά του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας, το Ανώτατο Δικαστήριο, εξέδωσε απόφαση για ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας στις 5/10/2011.

Εννέα ημέρες μετά την ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας, δηλαδή στις 14/10/2011, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέφερε ουσιαστικά το ακυρωθέν Τοπικό Σχέδιο Αγίας Νάπας, ως Δήλωση Πολιτικής, αφού δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας η Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας, η οποία είχε ακριβώς τις ίδιες πρόνοιες που είχε και το ακυρωθέν Τοπικό Σχέδιο Αγίας Νάπας.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Μιχάλη Α.Δειλινό που χειρίστηκε την υπόθεση, εφόσον το Τοπικό Σχέδιο Αγίας Νάπας εξαφανίστηκε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 5/10/2011, ο Υπουργός Εσωτερικών όφειλε να επανεξετάσει την πολεοδομική ρύθμιση της Αγίας Νάπας, με βάση την πραγματική και νομική κατάσταση που ίσχυε, πριν την δημοσίευση του πρώτου Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας, 10/9/2004 και όχι να επαναφέρει τις ίδιες πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας που ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Δήλωση Πολιτικής.

“Μετά την κατάργηση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερ. 5/10/2011, δεν σήμαινε βεβαίως ότι ο Υπουργός μπορούσε πλέον να ενεργήσει κατά το δοκούν εφαρμόζοντας Δήλωση Πολιτικής διότι προϋπήρξε, ως πραγματικό γεγονός, η εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου, έστω και αν αυτό ακυρώθηκε. Δήλωση Πολιτικής, θα μπορούσε να είχε εκπονηθεί για περιοχή περιλαμβανομένου και Δήμου, για την οποία δεν είχε προηγουμένως εκπονηθεί οποιοδήποτε Τοπικό Σχέδιο”.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive ο κ. Δειλινός, επεσήμανε ότι ο ορθός τρόπος πολεοδομικής ρύθμισης, μετά την ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας, θα ήταν η εκπόνηση νέου Τοπικού Σχεδίου, αφού προηγουμένως συγκροτείτο και πάλι το Κοινό Συμβούλιο και ακολουθείτο η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο θα λαμβανόταν υπόψη η ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος