Εναντίον της οριζόντιας ψηφοφορίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

a 98 Ειδήσεις
a 2019 Ειδήσεις

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθούν στη Βουλή οι προτάσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα τεθούν σε ισχύ από το 2016. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε αναμονή της κατάθεσης των προτάσεων του ΔΗΣΥ, προκειμένου να εισέλθουν και επισήμως σε διάλογο για τις αλλαγές.

Ωστόσο, άρχισαν να διαφαίνονται από τώρα ποιες από τις προτάσεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να τύχουν έγκρισης από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος, καθώς όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία και στις τρεις προτάσεις.

Οι προτάσεις του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ετοιμάστηκαν στη βάση των διαβουλεύσεων που είχαν γίνει από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Η τακτική που επέλεξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν να εξασφαλιστεί πρώτα μια μίνιμουμ συναίνεση και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να υπάρξουν «σίγουρες» δυνατότητες να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Επίσης, σε αντίθεση με το παρελθόν, ο ΔΗΣΥ προχωρά στην κατάθεση εισηγήσεων χωρίς αυτό να αποτρέπει πρόσθετες διαβουλεύσεις.

Στη βάση των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων φαίνεται ότι η αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 4% φαίνεται να περνά με τις σύμφωνες γνώμες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αλλά και με ανοχή από πλευράς ΔΗΚΟ, με την ΕΔΕΚ να τοποθετείται μεν εναντίον για λόγους αρχής αλλά χωρίς να ενοχλείται εάν τελικά η πλειοψηφία περάσει μια τέτοια απόφαση. Αντίθετα είναι τα μικρότερα κόμματα, καθώς θεωρούν πως ένα τέτοιο εκλογικό μέτρο ουσιαστικά τους αφαιρεί το δικαίωμα παρουσίας στη Βουλή.

Σ’ ό,τι αφορά στην οριζόντια ψηφοφορία, δύσκολα θα τύχει υποστήριξης από την πλειοψηφία της Βουλής. Το ΑΚΕΛ έδειξε από νωρίς ότι διαφωνεί με τις εισηγήσεις που είχαν γίνει μέχρι σήμερα και φαίνεται πως δύσκολα θα πειστεί από τη νέα πρόταση που ετοιμάζει ο ΔΗΣΥ.

Το ΔΗΚΟ έχει έντονες επιφυλάξεις και δεν αποκλείεται να συμπορευθεί με το ΑΚΕΛ, δημιουργώντας μια πλειοψηφία κατά της πρότασης. Ο ΔΗΣΥ αν και θα καταθέσει την πρότασή του, εντούτοις δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για να εξασφαλίσει πλειοψηφία και άρχισε από τώρα να συμβιβάζεται με την ιδέα της καταψήφισης.

Η ΕΔΕΚ και τα υπόλοιπα κόμματα είναι υπέρ της οριζόντιας, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επηρεάσουν την –επί του παρόντος– διαμορφωθείσα πλειοψηφούσα τάση.

Τη μεγαλύτερη στήριξη φαίνεται να τυγχάνει η πρόταση για πραγματοποίηση των βουλευτικών και δημοτικών κατά την ίδια ημερομηνία. Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και από τον ΔΗΣΥ που θα καταθέσει τις εισηγήσεις του, αφορούν περισσότερο πρακτικά ζητήματα. Γιατί επί της αρχής για ενοποίηση των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, που διεξάγονται μέσα στον ίδιο χρόνο, δεν υπάρχουν ενστάσεις.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα το μόνο σύστημα που ευνοεί την παρουσία μικρών κομμάτων στη Βουλή είναι το υφιστάμενο. Με την αύξηση του εκλογικού μέτρου θα μένουν εκτός, ενώ την ίδια ώρα η οριζόντια ψηφοφορία δεν φαίνεται ικανή να τους εξασφαλίσει την έδρα που σήμερα κατέχουν.

Αντίθετα, η οριζόντια ψηφοφορία δείχνει να ευνοεί τα μεγάλα κόμματα καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τη δύναμή τους εντός της Βουλής. Λαμβάνοντας κάποιος υπόψη τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές, τότε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μπορεί να επιτύχουν ακόμα περαιτέρω ενίσχυση της κοινοβουλευτικές παρουσίας με 2 έως 4 βουλευτές.

Σ’ ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα παρόλο που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου, εντούτοις δεν αποκλείεται αν κριθεί σκόπιμο οι αποφάσεις να ληφθούν αρχές του 2015.

Αν και το επόμενο έτος θεωρείται προεκλογικό, εντούτοις δεν αναμένεται ότι τα κόμματα θα εισέλθουν σε ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία πριν το τέλος του 2015 ή ακόμα αρχές του 2016.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ