Συνάντηση για ίδρυση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Σωτήρας

a 46 Νέα Αμμοχώστου
a 5391 Νέα Αμμοχώστου

Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Δημοτικό Μέγαρο Σωτήρας με σκοπό την ίδρυση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου μας. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.

Τί είναι τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας:
Τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας είναι ένας συμμετοχικός θεσμός που ξεκίνησε την λειτουργία του στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια με την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Σκοποί του είναι:

  • Να λειτουργεί ως συμμετοχικός θεσμός στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Να αποτελέσει βήμα έκφρασης για τη νεολαία της Σωτήρας και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των οργανωμένων συνόλων νεολαίας σε τοπικό επίπεδο.
  • Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στα «κοινά».
  • Να συζητά και να εισηγείται, προς τον Δήμο Σωτήρας  την υιοθέτηση πολιτικής για θέματα που αφορούν στη νεολαία σε τοπικό επίπεδο.
  • Να υλοποιεί προγράμματα, δράσεις και έργα υποδομής και να στηρίζει όλα τα οργανωμένα σύνολα της νεολαίας που δραστηριοποιούνται στη Σωτήρα.
  • Να αποτελέσει μια θεσμική μορφή συνεχούς και ουσιαστικής σύνδεσης της νεολαίας με τις Δημοτικές Αρχές.
  • Να διευκολύνει τον Δήμο Σωτήρας στον εντοπισμό των ενδιαφερόντων και των προβλημάτων των νέων.
  • Να βοηθά τις Τοπικές Αρχές στην ενεργοποίηση των νέων.
  • Να λειτουργεί για την πρόοδο και την ευημερία όλων των νέων του Δήμου Σωτήρας  ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρήσκευμα ή εθνική καταγωγή.
  • Να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και με σεβασμό στις αρχές και τα ιδεώδη του δημοκρατικού βίου.
  • Να παρέχει ευκαιρίες σε νέους για συμμετοχή και ανάληψη ευθύνης στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του Δήμου Σωτήρας και του τόπου γενικότερα.
  • Να παρέχει ευκαιρίες στους νέους της Σωτήρας για δημιουργική απασχόληση και υγιή ψυχαγωγία κατά τον ελεύθερο τους χρόνο με την προαγωγή, ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλητισμού, του πολιτισμού, της περιβαλλοντικής συνείδησης και του εθελοντισμού μέσω του σχεδιασμού και της δημιουργίας αντίστοιχων τομέων δράσης.
  • Να ενεργεί για την κατοχύρωση και την στήριξη της αυτονομίας των φορέων / οργανώσεων νέων που συμμετέχουν σ΄ αυτό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Σωτήρας θα έχει να διαδραματίσει συμβουλευτικό ρόλο προς τις Δημοτικές Αρχές και ενισχυτικό ρόλο προς τα οργανωμένα σύνολα νεολαίας της Σωτήρας. Αυτό έχει σαν στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη των οργανώσεων νεολαίας στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν τοπική δραστηριότητα. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να έχει τεχνικό, ή πιο απλά ενημερωτικό χαρακτήρα, για προγράμματα και δράσεις του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τις οργανώσεις νεολαίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Σωτήρας, σε καμιά περίπτωση, δεν θα επιχειρεί να υποκαταστήσει τα οργανωμένα σύνολα νεολαίας και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτά αλλά αναπτύσσει δραστηριότητες εκεί όπου τα οργανωμένα σύνολα νεολαίας αδυνατούν να το πράξουν.

Ποιοι μπορούν να είναι μέλη:
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Σωτήρας μπορούν να είναι όλα τα οργανωμένα σύνολα νεολαίας αλλά και όλοι οι νέοι και νέες που δραστηριοποιούνται εντός των Δημοτικών Ορίων Σωτήρας.

Μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας οι νέοι της Σωτήρας θα έχουν την δυνατότητα να συζητούν και να εισηγούνται την υιοθέτηση πολιτικής για όλα όσα τους αφορούν σε τοπικό επίπεδο. Κατά συνέπεια επωφελούνται από την υλοποίηση προγραμμάτων, δράσεων και έργων υποδομής.

Τα Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Σωτήρας θα αποτελεί μια μορφή συνεχούς και ουσιαστικής σύνδεσης της νεολαίας με τις Δημοτικές Αρχές. Αυτό θα διευκολύνει τον Δήμο στον εντοπισμό των ενδιαφερόντων και των προβλημάτων των νέων και στην ανάλογη ενεργοποίηση.

a1 5 Νέα Αμμοχώστου

SotiraNews