Άλλαξε ο νόμος για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών

CEB1 50 Ειδήσεις
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο με την οποίο εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία με την «Οδηγία 2013/11/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμός 2006/2004 και της οδηγίας 2009/22/ΕΚ.

CEB1 1839 Ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο νέος νόμος θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για τις συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων και να τη γρήγορη και χαμηλή σε κόστος επίλυση οικονομικών διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ τους.

Ειδικότερα με το νόμο θεσμοθετείται διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης εγχώριων και διασυνοριακών διαφορών που προκύπτουν από τη συμβατική σχέση καταναλωτή και εμπόρου και καθορίζονται οι εξουσίες και τα καθήκοντα της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία είναι η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση των αιτήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου.

Η Υπηρεσία υποχρεώνεται, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, να συνεργάζεται με φορείς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών άλλων κρατών μελών. Επιπρόσθετα, βάσει των ίδιων στοιχείων, δίνεται εξουσία σε διαιτητές που εγγράφονται σε σχετικό Μητρώο Διαιτητών να εκδικάζουν τις διαφορές που προβλέπονται στο νόμο και καθορίζονται οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης διατάξεων του.
Με τη ψήφιση του νέου νόμου καταργείται ο υφιστάμενος περί της Εξώδικης Επίλυσης των Καταναλωτικών Απαιτήσεων με την Παραπομπή τους σε Διαιτησία Νόμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ