Κυκλώματα ποντάρουν στη φιλανθρωπία

a 2 Ειδήσεις
a 1496 Ειδήσεις

Ακόμα και τις αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες παρακολουθούν επιτήδειοι, οι οποίοι στη συνέχεια στήνονται έξω από τις εκκλησίες και ζητούν εισφορές για «φιλανθρωπικούς σκοπούς» από τους πολίτες.

Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) έκανε χθες λόγο για έξαρση των παράνομων εράνων, τονίζοντας ότι οι τρόποι που κάποιοι εφευρίσκουν για να εξαπατούν το κοινό και να εξασφαλίζουν τεράστια χρηματικά ποσά, δήθεν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είναι πολλοί και εναλλασσόμενοι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ, Σταύρος Ολύμπιος, περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους το τελευταίο διάστημα κάποιοι εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει το ΠΣΣΕ, το τελευταίο διάστημα:



– «Υπάρχει έξαρση σε δραστηριότητες συλλογής χρημάτων μέσω τηλεφώνου ή πώλησης αντικειμένων, χωρίς να εξασφαλιστεί άδεια εράνου, για τη στήριξη δήθεν ευπαθών ομάδων ή οργανώσεων, το προϊόν των οποίων δεν καταλήγει στην πραγματική οργάνωση».

– Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι «αρκετοί χωρίς να εκπροσωπούν συγκεκριμένα σωματεία και χωρίς να εξασφαλίσουν την άδεια της εκκλησιαστικής Αρχής, όπως προνοεί ο νόμος, πληροφορούνται τις ημερομηνίες και τις ώρες τέλεσης κηδειών και εισπράττουν εισφορές σε κηδείες εντός ή εκτός του περίβολου των εκκλησιών, για υπαρκτές ή ανύπαρκτες οργανώσεις με σκοπό να εξασφαλίσουν παράνομα ποσά. Το ΠΣΣΕ γίνεται δέκτης πολλών καταγγελιών, τις οποίες έχει προωθήσει στον γενικό εισαγγελέα και στο Υπουργείο Εσωτερικών για διερεύνηση».

– Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι «αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές των πολιτών για φαινόμενα όπως βία στην οικογένεια, παιδιά με ασθένειες κ.λπ., ως παράνομα κυκλώματα ή ως εγγεγραμμένες οργανώσεις αμφιβόλου δραστηριότητας, παραπλανούν το κοινό εισπράττοντας χρήματα για να βοηθήσουν δήθεν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

– «Κυκλώματα σε κοινότητες προσεγγίζουν ηλικιωμένους, οι οποίοι χωρίς να ζητήσουν αποδεικτικό για τη νομιμότητα του εράνου, δίνουν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό οργανώσεων αμφιβόλου δραστηριότητας».

Μια πολύ σοβαρή διαπίστωση του ΠΣΣΕ έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες ενεργούν. Έχει διαπιστωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, «ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ελέγχουν τη νομιμότητα των αδειών/εγγράφων που τους παρουσιάζουν οι επιτήδειοι για να αποδείξουν τη νομιμότητα του εράνου». Για να σταματήσει αυτό, τόνισε, «καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, σε συνεργασία με το ΠΣΣΕ, να γίνει σχετική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού».

Σημαντική παρέμβαση έκανε το ΠΣΣΕ και στο φαινόμενο της διενέργειας εράνων από εγγεγραμμένες και νόμιμες οργανώσεις με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών/διαφημιστικών γραφείων. Το ΠΣΣΕ, απέστειλε, γύρω στις 400 επιστολές/εγκυκλίους στα μέλη του, προτρέποντάς τα «να τηρούν πιστά τη νομοθεσία για τους εράνους, αλλά και να αποτείνονται μόνο στα μέλη και στους εθελοντές τους και όχι σε ιδιωτικά γραφεία, για τη διεξαγωγή και διεκπεραίωση εράνων έναντι προμήθειας». Και αυτό, επειδή, «με τη συνεργασία ιδιωτών ερανιστών, παραχωρούν μέρος των εισπράξεών τους για την αμοιβή τους και επιπλέον δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη παράνομων κυκλωμάτων που δρουν παραπλανώντας το κοινό και προωθούν την εμπορικοποίηση του εθελοντισμού».

Δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα



Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού επεσήμανε και την αδυναμία των αρμόδιων Αρχών να καταγγέλλουν υποθέσεις παράνομων εράνων. Όπως είπε, και ο ίδιος δοκίμασε να καταγγείλει υποθέσεις εξαπάτησης στην Αστυνομία και η απάντηση που έλαβε είναι ότι «οι επιτήδειοι πρέπει να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω».

Ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρξε η άρση των απατεώνων ενώπιον δικαστηρίου και η παραδειγματική τους τιμωρία, το φαινόμενο συνεχίζει να ταλανίζει τον εθελοντισμό, με τους επιτήδειους να εξαπατούν τους πολίτες».

Τέλος, τόνισε, οι πολίτες πριν εισφέρουν το οποιοδήποτε ποσό πρέπει να εξετάζουν τη νομιμότητα διενέργειας του εράνου και να ζητούν να δουν την άδεια που έχει δοθεί για τον σκοπό αυτό, καλώντας παράλληλα «τις αρμόδιες Αρχές, Υπουργείο Εσωτερικών, Επαρχιακές Διοικήσεις και την Αστυνομία με ελέγχους να πατάξουν το φαινόμενο», αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις να καταγγέλλουν στο Συμβούλιο κάθε παράνομη ενέργεια την οποία εντοπίζουν.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΡΟΣ