Προεδρία και τουρκικές απειλές συζήτησαν Πρόεδρος Χριστόφιας-Σουλτς

a 173 Ειδήσεις
a 6661 Ειδήσεις

Συνάντηση στο Κελλάκι

Οι απειλές είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε και δεν έχουν κανέναν νόημα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές κατά των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τις προσεχείς συναντήσεις του στην Τουρκία… 

Οι δηλώσεις του κ. Σουλτς έγιναν μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην εξοχική του κατοικία στο Κελλάκι Λεμεσού, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με κυρίαρχο την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Οπως είπε ο Μάρτιν Σουλτς, «η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο ήταν θαυμάσια, στη βάση και της φιλίας μας που αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και είμαι περήφανος να αποκαλώ τον εαυτό μου φίλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν άνθρωπο που θαυμάζω πολύ».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σουλτς είπε πως πριν προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά θα πρέπει να συζητήσει το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ σημείωσε πως διαβλέπει το τελευταίο διάστημα μια αλλαγή κλίματος από πλευράς Τουρκίας, κάτι το οποίο θα θέσει στην προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Μαΐου επίσκεψη του σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

”Ένα είναι σίγουρο, οι απειλές είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και συνεπώς οι απειλές δεν έχουν ποτέ κανένα νόημα”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ είναι περισσότερο κρίση διαχείρισης των χρημάτων και ότι το νόμισμα παραμένει σταθερό, ”αλλά η εσωτερική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι δύσκολη και θα πρέπει να βελτιωθεί”.

”Η Κύπρος είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε άλλη οδό από αυτή που πήραν πολλές χώρες της ΕΕ. Σε αυτήν τη χώρα η κοινωνική συνοχή εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο”, είπε κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι ”πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές που πάντοτε υπερασπίζεται η Κύπρος, που θα πρέπει να είναι και οι αρχές της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στις χώρες και ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μεγάλη σημασία της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα προϊόντα μεταφέροντα μέσω θαλάσσης, έτσι η θαλάσσια πολιτική μπορεί να έχει μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη» και σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν ακριβώς για το ρόλο που το νησί μπορεί να διαδραματίσει σε αυτό το θέμα κατά την προεδρία του.

Σε ερώτηση κατά πόσο συζήτησε χθες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το θέμα που αφορά στην πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την ευρωζώνη, ο κ. Σουλτς υπέδειξε πως δεν θα ήταν σωστό να σχολιάζονται δημόσια τα όσα διαμείβονται σε μια κατ’ ιδίαν στη συνάντηση. Είπε, ωστόσο, ότι συζήτησε με τον Ελληνα Πρόεδρο την κατάσταση στη χώρα και ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος εξήλθε από την αίθουσα και δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας Μέρκελ-Παπούλια.

”Στη συνάντηση μιλήσαμε για πολύ σοβαρά θέματα. Συναντήθηκα με όλους τους ηγέτες του κοινοβουλίου και έφυγα από την Αθήνα πολύ ανήσυχος. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δημόσια σχόλια για το τι συζήτησα με τον Πρόεδρο Παπούλια. Μιλήσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα”, είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έγινε ”για να ανασκοπήσουμε από κοινού την πορεία μας προς την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την αναπόφευκτη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συντονισμό των ενεργειών μας”.

”Είμαι ευτυχής διότι ο Πρόεδρος Σουλτς, διαπνέεται από την ίδια πολιτική γραμμή και φιλοσοφία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τεράστιων και πολύ σοβαρών προκλήσεων που έχει μπροστά της η Ένωση στο παρόν, που αν θέλετε θα καθορίσουν και το μέλλον της και θέλω να τον ευχαριστήσω για την κατανόηση”, συμπλήρωσε.

Η συνάντηση, συνέχισε, κινήθηκε σε γενικές γραμμές και το κύριο της θέμα ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και άλλα σοβαρά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Προεδρία.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια του Μάρτιν Σουλτς στην υπόθεση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ”είναι άνθρωπος με καθαρές θέσεις, που υπερασπίζεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με ανοικτό μυαλό δουλεύουμε μαζί. Τον ευχαριστώ θερμά και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι και στενή και καθημερινή και αποτελεσματική”.

Ερωτηθείς για το θέμα της οικονομίας και αν αυτό είναι το κατ’ εξοχήν θέμα που θα απασχολήσει την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν θέματα, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μας απασχολήσουν»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε γεύμα προς τον κ. Σουλτς, ο οποίος νωρίς το απόγευμα αναχωρεί από την Κύπρο.