Στη Βουλή το θέμα της εγκατάλειψης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Κάβο Γκρέκο

a 307 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6799 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Η εικόνα που παρουσιάζει το εγκαταλελειμμένο κέντρο περιβαλλοντικής πληροφόρησης στο Κάβο Γκρέκο και οι ευθύνες όσων αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημοσίων έργων τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που διαπιστώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα αποπεράτωσης του κέντρου ζήτησε να τηρείται ενήμερη και να ελέγχει την πρόοδο… 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε μετά τη συνεδρία πως κατά τη διάρκεια της, η Επιτροπή ενημερώθηκε για τους λόγους εγκατάλειψης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης, που όπως είπε είναι ένα έργο σε μια πραγματικά πολύ όμορφη περιοχή, μεταξύ Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου, το οποίο από κακούς χειρισμούς αυτών που ανέλαβαν να το δημιουργήσουν κατέληξε ένα εγκαταλελειμμένο ερείπιο.

Κατά τη συζήτηση «παρατέθηκαν τα δεινά από τις κακές εκτιμήσεις και από ανθρώπους που αναλαμβάνουν έργα και δεν τα υλοποιούν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε φωτογραφίες που κάθε άλλο παρά τιμή περιποιούν στην Κύπρο», συνέχισε ο κ. Αδάμου, προσθέτοντας πως το αισιόδοξο που βγήκε από τη συνάντηση είναι ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο και να καταστεί δυνατή η αποπεράτωση του κέντρου.

Η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για την προοπτική αποπεράτωσης του έργου και για αυτό ζήτησε συνεχή ενημέρωση μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το κέντρο που «θα προσφέρει πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα περιβάλλοντος και της παρατήρησης του περιβάλλοντος ως εκπαιδευτικού κέντρου», κατέληξε ο κ. Αδάμου.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι σήμερα συζητήθηκε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα «που αφορά την άθλια κατάσταση» που παρουσιάζει ένας σημαντικός βιότοπος της Κύπρου, το Εθνικό πάρκο του Κάβο Γκρέκο.

«Το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας επισκέπτης είναι ένα εγκαταλειμμένο εργοτάξιο, ένα γιαπί, καμιά δεκαριά σιδερένιους στύλους και διάφορα σκουριασμένα σίδερα, και αυτό συμβαίνει γιατί έγιναν λάθος διαδικασίες με αποτέλεσμα να αναλάβει το περιβαλλοντικό έργου στο Κάβο Γκρέκο ένας εργολάβος που αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει την εργασία αυτή και να προκύψουν πολύπλοκες και δύσκολες διαδικασίες αποζημιώσεων και απαιτήσεων και από τον αρχιτέκτονα και από τον εργολάβο. Αυτό το έργο εγκαινιάστηκε πέρσι μετά βαΐων και κλάδων και πανηγυρισμών και πυροτεχνημάτων και αυτή τη στιγμή είναι ένα εγκαταλειμμένο εργοτάξιο», είπε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του Κινήματος, καθώς όπως είπε, «είναι μια εικόνα που προσβάλλει την Κύπρο σε μια περιοχή που είναι ιδιαιτέρως τουριστική και απαιτούμε από τους κυβερνώντες και τους αρμοδίους να λύσουν άμεσα το ζήτημα και να προχωρήσει η κατασκευή του περιβαλλοντικού κέντρου αμέσως».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το κόστος του έργου είναι 1,6 εκ. ευρώ συν το ΦΠΑ. «Αντιλαμβάνεστε ότι έγιναν πάρα πολλές λανθασμένες ενέργειες, υπάρχουν υπεργολάβοι οι οποίοι απαιτούν αποζημιώσεις, υπάρχει ο αρχιτέκτονας που απαιτεί αποζημιώσεις, υπάρχει ο κύριος εργολάβος που απαιτεί αποζημιώσεις. Το θέμα βρίσκεται στους πέντε δρόμους, με διάφορες διαδικαστικές πολύπλοκες διαδικασίες και εμείς εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι δεν θα λυθεί σύντομα, παρά το γεγονός ότι σήμερα το Τμήμα Δασών και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μας».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε επίσης πως είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει καθώς το πάρκο βρίσκεται είναι σε κομβικό σημείο σε διασταύρωση από την οποίο περνά όποιος θα ταξιδέψει από την Αγία Νάπα στο Παραλίμνι ή θέλει να επισκεφθεί την περιοχή του Κάβο Γκρέκο, και πως η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πραγματικά άθλια και προσβλητική.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, ο επόμενος εργολάβος που είχε προσφοροδοτήσει τότε ήταν τουλάχιστον 30% πιο ψηλά η προσφορά του. Αρα, συνέχισε, στην κατάσταση που θα το παραλάβει ο επόμενος εργολάβος, αν το παραλάβει, τα κόστη θα ανεβούν ακόμη πιο ψηλά.

Ερωτηθείς αν το θέμα θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, είπε πως απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση διεκδικεί το λαβείν της και εκείνος το δικό του. «Θα πάνε ενώπιον της Δικαιοσύνης σίγουρα και το Δικαστήριο θα αποφασίσει για τις μεταξύ τους διαφορές τις οποίες πληρώνει όμως το περιβάλλον», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος δήλωσε, εξάλλου, ότι κατά τη σημερινή συνεδρία η Επιτροπή ενημερώθηκε πολύ κατατοπιστικά για την πρόταση του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και τη συμβουλή για τη θέσπιση προγράμματος για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα το γνωστό (LIFE), COM/2011/874 που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 μέχρι το 2020.