Αναχωρεί η κυπριακή αποστολή για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

a 2
a 2

Αναχωρεί σήμερα στις 10:15, με την πτήση CY346 των Κυπριακών Αερογραμμών, η κυπριακή αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012.

Έφτασε η ώρα το Λονδίνο, να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει την ελίτ των αθλητών της ζωής από τις 29 Αυγούστου μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η κυπριακή αποστολή για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου απαρτίζεται από τρεις αθλητές, την Καρολίνα Πελενδρίτου στην κολύμβηση, τον Αντώνη Αρέστη στο στίβο και τον Ευριπίδη Γεωργίου στην σκοποβολή. Αρχηγός αποστολής είναι ο Σάββας Λακερίδης. Στην αποστολή μετέχουν, επίσης, οι προπονητές των αθλητών Στέλιος Κακαβογιάννης, Ευθύμιος Κυπριανού και Ειρήνη Παντελή, αντίστοιχα, ο γιατρός Σάββας Μήλιος, ο φυσιοθεραπευτής Μάριος Παπαγιανόπουλος και η υπεύθυνη αποστολής για την προβολή και την επαφή με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας Έλενα Ανδρεου.

Σημαιοφόρος της κυπριακής αποστολής θα είναι η χρυσή Παραολυμπιονίκης της Αθήνας 2004 και του Πεκίνο 2008 και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 50, 100 και 200Μ Πρόσθιο, Καρολίνα Πελενδρίτου.

Το θέμα της στολής της κυπριακής αποστολής για την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Αυγούστου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες – Λονδίνο 2012 είναι «Ειρήνη». Λευκά κουστούμια με κίτρινο μαντιλάκι συμβολίζουν την ειρήνη, ενώ το Royal Blue στα πουκάμισα και στα φορέματα συμβολίζουν την θάλασσα που περιτριγυρίζει την Κύπρο.

Το Λονδίνο σπάει το ρεκόρ πωλήσεως εισιτηρίων των παραολυμπιακών αγώνων με πωλήσεις μέχρι σήμερα άνω των 2,2 εκατομμυρίων και οι διοργανωτές έχουν βάλει σαν στόχο να φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια αυτές τις μέρες, αφού λόγω της έντονης ζήτησης προχωράνε σε καινούργια έκδοση.

Στους Παραολυμπιακούς θα διεξαχθούν 21 αθλήματα, και συμμετέχουν 47 χώρες από την Αφρική, 42 από την Ασία, 49 από την Ευρώπη, 8 από την Ωκεανία και 34 χώρες από την Αμερική. Συνολικά συμμετοχή 180 χωρών και 4.200 αθλητές με ρεκόρ συμμετοχής γυναικών αθλητριών που φθάνει στις 1.513.

Οσον αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα των Κύπριων αθλητών της ζωής, η Καρολίνα Πελενδρίτου θα αγωνιστεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 12:15, στα προκριματικά του αγωνίσματος 100Μ πρόσθιο (SB12), ο Αντώνης Αρέστης στο στίβο θα αγωνιστεί το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, στις 13:51, στα προκριματικά των 200Μ (T46), την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στα προκριματικά των 400Μ και την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 14:17 θα λάβει μέρος στα προκριματικά των 100Μ , ο Ευριπίδης Γεωργίου θα αγωνιστεί την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις 13:45, στα προκριματικά των 10Μ στο αεροβόλο πιστόλι.

Βιογραφικά αθλητών:

Καρολίνα Πελενδρίτου
Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 25 Αυγούστου 1986. Σε ηλικία 9 ετών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την κολύμβηση. Την ίδια περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα μείωσης της όρασης της. Στα δέκα της χρόνια με τα χρώματα του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού (Ν.Ο.Λ) εντάσσεται στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης. Στα 13 της γίνεται μέλος της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης και καταρρίπτει τα Ρεκόρ όλων των κατηγοριών στα 50μ και 100μ Πρόσθιο.

Το 2002 κερδίζει: Αργυρό και Χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες Ανδρών και γυναικών, Αργυρό στο meeting ¨Αλέξανδρος¨, 2η Θέση στην Μικρή Ολυμπιάδα με την ομάδα της σκυταλοδρομίας της Κύπρου και 7η Θέση με την σκυταλοδρομία της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Την ίδια χρονιά καταγράφει 45 νέες Παγκύπριες επιδόσεις.
Το 2002 ήταν η χρονιά σταθμός στην αθλητική της σταδιοδρομία. Αποφασίζει να ενταχθεί στην Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή, αφού η μειωμένη της όραση ήταν ένα γεγονός που έπρεπε να αντιμετωπιστεί χωρίς αναστολές, χωρίς ντροπή, μακριά από ταμπού και προκαταλήψεις.

Στη συνέχεια εκπροσωπεί την Κύπρο στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες και καταγράφει νέο Κοινοπολιτειακό Ρεκόρ. Τον Δεκέμβριο του 2002 στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Αργεντινή κατακτά το Αργυρό μετάλλιο και καταγράφει Πανευρωπαϊκή Επίδοση στα 100μ Πρόσθιο. Το 2003 στο Ευρωπαϊκό meeting της Τσεχίας καταγράφει νέα Πανευρωπαϊκή Επίδοση στα 100μ Πρόσθιο και Παγκόσμια Επίδοση στα 50μ Ύπτιο. Στις 25 Σεπτεμβρίου το 2004 στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο της Αθήνας Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο αγώνισμα των 100Μ πρόσθιο κολύμβησης στην κατηγορία S13, πετυχαίνοντας παράλληλα παραολυμπιακό ρεκόρ. Ήταν το πρώτο Χρυσό, το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο, για την μικρή της Πατρίδα. Ο αγώνας σκληρός αλλά το μεγάλο της πείσμα την βοηθά να φτάσει στο όνειρο της.

Στην Αθήνα, στο ΚΛΙΝΟΝ ΑΣΤΥ, στην πρωτεύουσα της χώρας που έδωσε άπλετα το φως του πολιτισμού και του ολυμπισμού στην Υφήλιο, εκεί, καταμεσής της γιορτής για την επιτυχημένη ολυμπιάδα του 2004 που οργάνωσε η Ελλάδα, ένα κορίτσι ανάγκασε τον κόσμο όλο να σηκώσει το βλέμμα, για να δει την σημαία της Κύπρου να κυματίζει στον πιο ψηλό ιστό.

Η Καρολίνα Πελενδρίτου έγινε το νέο ίνδαλμα της κυπριακής νεολαίας. Το 2004 διορίστηκε ως πρέσβειρα κατά των Διακρίσεων (Stop Discriminations) για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Καρολίνα δίνει τον δικό της αγώνα για την ισότητα των αθλητών με αναπηρία στην Κύπρο. Τίτλο τον οποίο κατείχε για τρία χρόνια.

Το 2006 λόγω επιδείνωσης του προβλήματος της όρασης της περνά ξανά από Classification και αγωνίζεται πλέον με την κατηγορία S12.

Το Μάρτιο του 2006 επιβεβαιώνει ξανά τη μεγάλη της κλάση καταρρίπτοντας τέσσερις φορές την Παγκόσμια Επίδοση στα 50Μ και 100Μ Πρόσθιο κατά τη συμμετοχή της στο British Open Championships καθώς επίσης και στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο που διεξήχθη αρχές Μαΐου 2006 στη Τσεχία. Το 2007, στα πλαίσια της προετοιμασίας της για την Παραολυμπιάδα του Πεκίνου 2008, αγωνιζόμενη στο British Open Swimming Championship στο Sheffield, κέρδισε χρυσό μετάλλιο σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ πρόσθιο. Επίσης αγωνίστηκε στα 50μ και 100μ ελεύθερο κερδίζοντας δυο ακόμα χρυσά μετάλλια. Τον ίδιο χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο EUROWAVES στην Τσεχία κερδίζει Χρυσό μετάλλιο στα 100Μ πρόσθιο και καταρρίπτει ξανά το Παγκόσμιο Ρεκόρ. Τον Αύγουστο του 2007 εκπροσωπεί την Κύπρο στο 3rd World Championships and Games-IBSA, αγώνες που έγιναν στην Βραζιλία. Κέρδισε Χρυσό μετάλλιο στα 200Μ Πρόσθιο καταρρίπτοντας την Παγκόσμια επίδοση του αγωνίσματος και Χρυσό μετάλλιο στα 100Μ Πρόσθιο με καταγραφή Νέου Ρεκόρ Αγώνων.

Το 2008, συνεχίζοντας την Προετοιμασία της για εκπροσώπηση της Χώρας της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ¨Πεκίνο 2008¨ αγωνίζεται στο Open British Championships στα αγωνίσματα 100Μ Πρόσθιο (Χρυσό Μετάλλιο) 50Μ Ελεύθερο (Χρυσό μετάλλιο).

Ακολούθως περί τα τέλη Μαΐου λαμβάνει μέρος στο Γερμανικό OPEN και κατακτά χρυσό μετάλλιο στα 200Μ Πρόσθιο, Χρυσό μετάλλιο στα 100Μ Πρόσθιο καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ και Αργυρό στα 50Μ πρόσθιο. Μετά από μια βδομάδα στην Τσεχία στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο επαναλαμβάνει τον θρίαμβο του Βερολίνου και καταρρίπτει ξανά το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100Μ Πρόσθιο.

Τον Ιούνιο του 2008 κερδίζει από τις 72 Χώρες της Κοινοπολιτείας το Βραβείο “Elite Athletes Award 2007” και γίνεται ξανά η πρώτη αθλήτρια στην χώρα της που με τις επιτυχίες της καταφέρνει να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο. Το βραβείο της απονέμετε σε Δεξίωση που διοργανώθηκε από τον Λόρδο Πρόβοστ στο Μουσείο Τεχνών της Γλασκόβης στις 12/06/2008 στην παρουσία 200 αντιπροσώπων από τις Χώρες της Κοινοπολιτείας. Το 2005 μετά από υποψηφιότητα της για το Leader Awards κερδίζει τον τίτλο ως Young Leader της χρονιάς καθώς επίσης και το μεγαλύτερο βραβείο Diamond Leader Award.

Στις 08/09/2008 στο Πεκίνο η Καρολίνα καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ στον προκριματικό στο αγώνισμα 100Μ Πρόσθιο με χρόνο 1,1682 καταφέρνει να κατακτήσει το δεύτερο Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας της και να γίνει δις Χρυσή Παραολυμπιονίκης σε δύο συνεχόμενες Παραολυμπιάδες. Η Καρολίνα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο κερδίζει επίσης ένα χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα 200Μ Μικτή ατομική και 5η θέση στο αγώνισμα 50Μ Ελεύθερο.

Η Καρολίνα καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να κρατιέται στην κορυφή του Παγκόσμιου Αθλητικού στερεώματος και να είναι κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ στα 50, 100 και 200Μ Πρόσθιο για την κατ. S12.

Το 2009 στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης της IPC 25Μ Πισίνας που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2009 στο Ρίο της Βραζιλίας κατάκτησε το Χρυσό μετάλλιο στα 100: Πρόσθιο και σύντριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ στα 100Μ πρόσθιο στην κατηγορία S12 με χρόνο 1,1435.

Η Καρολίνα μετά την επιτυχία της το καλοκαίρι του 2010, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IPC swimming στο Eindhoven, της Ολλανδίας, Χρυσό μετάλλιο στα 100μ Πρόσθιο, εξασφάλισε και τη θέση συμμετοχής της για την Ολυμπιάδα Λονδίνο 2012. Θα είναι η Τρίτη σε συνέχεια συμμετοχή της σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το 2010 της δόθηκε ο Τίτλος της Πρέσβειρας του “Young On Move” για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρεσβεύει και προωθεί τον θεσμό στους Νέους της Ευρώπης στο να τολμούν να εξειδικεύονται είτε για σπουδές είτε επαγγελματικά εκτός των συνόρων της Χώρας τους αλλά, να αναζητούν το μέλλον τους ανάμεσα σε όλες τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντώνης Αρέστη
Ο Αντώνης Αρέστη γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1983 στην πόλη της Λεμεσού. Οι γονείς του Αντώνη, ο Λεωνίδας και η Ανδρούλλα Αρέστη κατάγονται από την επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα από το χωριό Κελοκέδαρα.

Ο Αντώνης είχε την ατυχία σε ηλικία 3 χρονών να εμπλακεί σε ένα δυστύχημα, όπου στην προσπάθεια του να διασταυρώσει το δρόμο παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Το ατύχημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα 3 νεύρα του αριστερού του χεριού να κοπούν και να δημιουργηθεί μια αναπηρία στο συγκεκριμένο χέρι.

Μεγαλώνοντας με το πρόβλημα αυτό ο Αντώνης προσπάθησε σαν παιδί και αργότερα σαν έφηβος να βρει κάποια απασχόληση η οποία θα τον γέμιζε. Αυτό ήρθε μέσα από τον αθλητισμό. Από μικρή ηλικία ο Αντώνης συμμετείχε σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις του σχολείου του, ιδιαίτερα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Αργότερα σε ηλικία 15 χρόνων, αποφάσισε να ασχοληθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με τον αθλητισμό. Έτσι, άρχισε προπόνηση σε δρόμους ταχύτητας 200 και 400 μέτρων.

Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν με νίκες στα εγχώρια πρωταθλήματα παίδων, εφήβων αλλά και με συμμετοχές με την εθνική ομάδα Κύπρου στις μικρές ηλικίες αλλά και αργότερα με την εθνική ομάδα αντρών. Συνεχίζοντας την αθλητική του σταδιοδρομία και αφού ενημερώθηκε για το γεγονός πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αγώνες με αθλητές με παρόμοιο πρόβλημα, αγώνες που προσφέρει το παραολυμπιακό κίνημα, ο Αντώνης συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ολλανδία το 2006, όπου σημειώνει την πρώτη μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο με το χάλκινο μετάλλιο στο δρόμο των 400 μέτρων. Η χαρά για την διάκριση κράτησε μέχρι να έρθει η επόμενη. Αυτό δεν άργησε, αφού τον επόμενο χρόνο στην Tabei και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Αντώνης κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 200μ.

Αυτές οι τεράστιες επιτυχίες του αθλητή έδωσαν την ελπίδα και για διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο το 2008. Μετά από τεράστια προσπάθεια καθόλη τη προετοιμασία του τα τελευταία 3 χρόνια πριν την μεγάλη αυτή διοργάνωση, ο Αντώνης Αρέστη πηγαίνει στο Πεκίνο με σκοπό την διάκριση. ‘Έκρηξη ψυχής’, ο Αντώνης μετά από σπουδαία εμφάνιση και τεράστια προσπάθεια στους αγώνες καταφέρνει να κερδίσει δύο αργυρά μετάλλια στους δρόμους των 200 και 400 μέτρων. “Ασημένιο Βέλος”, “Ασημένιος ο Αντώνης μας” είναι μόνο μερικοί τίτλοι από μερικές κυπριακές εφημερίδες οι οποίοι φανερώνουν την τεράστια επιτυχία του αθλητή μας. Ο Αντώνης και η Κύπρος μας για δύο φορές στο βάθρο του νικητή και 92 χιλιάδες κόσμου να υποκλίνονται μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής του Αντώνη και των άλλων παιδιών που έλαβαν μέρος σε αυτή την τεράστια διοργάνωση.

Στις 24/01/2011, ο Αντώνης Αρέστη, αγωνίζεται στην νέα Ζηλανδία στους αγώνες παγκοσμίου στίβου παραολυμπιονικών. Στον τελικό του αγωνίσματος των 200μέτρων, στην κατηγορία Τ46, κατακτά το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 22 δεύτερα και 25 εκατοστά.
Στους ίδιους αγώνες, στις 28/01/2011, στο αγώνισμα των 400 μέτρων, κατακτά δεύτερο χρυσό μετάλλιο με χρόνο 49.44. Στους αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Άμεα που φιλοξενήθηκαν στην πόλη Σταντσκανάλ της Ολλανδίας, τον Ιούνιο του 2012, ο Αντώνης κατέκτησε , στην κατηγορία 46, χρυσό μετάλλιο στα 400μέτρα με χρόνο 50.55, χρυσό στα 200μέτρα με χρόνο 22.58 και αργυρό στα 100μέτρα με χρόνο 11.36.

Στόχος για το 2012 είναι να καταφέρει να αγωνιστεί στο τελικό και στα τρία αγωνίσματα που θα λάβει μέρος στους Παραολυμπιακους αγώνες του Λονδίνου.

Ευριπίδης Γεωργίου
Ο Ευριπίδης Γεωργίου, γεννήθηκε στο χωριό Φλάσου Σολέας, στις 18/7/63. Αστυνομικός στο επάγγελμα στο βαθμό του λοχία. Κατέστη παραπληγικός στα κάτω άκρα μετά από τροχαίο δυστύχημα στις 18/8/97.

Ασχολήθηκε με το άθλημα τις σκοποβολής (αεροβόλο πιστόλι) το 2004. Είναι μέλος τις Σκοπευτικής οργάνωσης Λευκωσίας και πρωταθλητής Κύπρου στην κατηγορία SH 1 του πρωταθλήματος τις Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου.

Στα αρχικά στάδια προπονείτο με την Ευαγγελία Κακογιάννη. Από το 2008 προπονείται και προετοιμάζεται με την Ειρήνη Παντελή πρωταθλήτρια Κύπρου στο αεροβόλο πιστόλι.

Το 2010, στους παγκόσμιους αγώνες σκοποβολής τετραετίας, στο Ζάγκρεμπ – Κροατίας κατέλαβε την ενδέκατη θέση. Το 2009, στους παγκόσμιους αγώνες I.W.A.S (International Wheelchair & Amputee Sports Federation) στη Βαγκαλόρη- Ινδίας πήρε την πρώτη θέση.
Το 2008, είχε προκριθεί και συμμετείχε στους παραολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, όπου κατετάγη στην τιμητική δέκατη τρίτη θέση. Στόχος του, μια καλή παρουσία για πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος και επιδίωξη να ανεβεί στο βάθρο.

Πηγή: SigmaLive