Εισαγγελέας: “Δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα Χαμπουλλά”

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2016 01 272C17.30.02 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Ευγένιος Χαμπουλλάς
«Δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ποινικό αδίκημα, παρά το αξιόμεμπτο της πράξης», απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας στο αίτημα πολιτών για άρση της ασυλίας του βουλευτή Ευγένιου Χαμπουλλά και άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του το οποίο εκφράστηκε μέσα από διαδικτυακό ψήφισμα που παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 28 Δεκεμβρίου 2015.

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2016 01 272C17.30.02 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Ευγένιος Χαμπουλλάς

Αιτία γι’ αυτό το ψήφισμα υπήρξε η ανάρτηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μιας φωγογραφίας με αμπελοπούλια με το εξής σχόλιο «Σύντομα και στα εστιατόριά μας. Καλές γιορτές!».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, στην απάντησή του, προς τους 1110 πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα από τις 16 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου χαρακτηρίζει απαράδεκτη και προκλητική την ενέργεια του βουλευτή σε συνάρτηση με τις δηλώσεις του.

Σε δελτίο Τύπου από άτομα που άρχισαν τη διαδικασία για το ψήφισμα, αναφέρονται τα εξής:

«Ζητήσαμε να λάβουμε τη γραπτή γνωμάτευση του Εισαγγελέα που προέκυψε μέσα από τα στοιχεία τα οποία είχε λάβει από την αστυνομία, και αναμένουμε απάντηση σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατυπωθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα το οποίο προσυπέγραψαν 1110 πολίτες μέσα σε περίοδο 12 ημερών από την έναρξη του ψηφίσματος (από τις 16 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2015) και το οποίο παραδόθηκε στην αρμόδια αρχή της. Δημοκρατίας. Το ψήφισμα παρέμεινε σε εξέλιξη και μετά την υποβολή του αιτήματος προς το Γενικό Εισαγγελέα και μέχρι αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρώσει 1260 υπογραφές.

Η διατύπωση και υποβολή του αιτήματος, καθώς και η γραπτή απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα καταγράφονται ως έκφραση της αρχής της λογοδοσίας των πολιτειακών αξιωματούχων καθώς και της βούλησης των πολιτών για ενίσχυση της εν λόγω αρχής.

Θεωρούμε ότι ως πολίτες, όλοι μας οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να επισημαίνουμε έγκαιρα παραβιάσεις της νομοθεσίας από πολιτικούς και αξιωματούχους- στη βάση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας- καθώς και δημαγωγικές συμπεριφορές οι οποίες καθόλου δεν τιμούν τα πρόσωπα τα οποία τις εκφράζουν. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε στη βελτίωση της δημόσιας συζήτησης. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, εκπαιδεύονται οι πολίτες, ώστε να ψηφίζουν υπεύθυνα στην κάλπη».

Παρατίθεται μέρος του κειμένου της απάντησης του Γενικού Εισαγγελέα

«Κατανοώ πλήρως και συμμερίζομαι τα αισθήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια του εν λόγω βουλευτού μέσω των δηλώσεών του και της φωτογραφίας την οποία ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εξουσία να ασχολείται μόνο με ποινικά αδικήματα και όχι με κακές συμπεριφορές.

Αφ’ ης δε στιγμής, έχοντας στα χέρια του τα πλήρη στοιχεία που έχουν συλλεγεί από την Αστυνομία και τη σύσταση λειτουργού του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας, κρίνει είτε ότι, παρά το αξιόμεμπτο μιας πράξης, αυτή δεν στοιχειοθετεί ικανοποιητικά ποινικό αδίκημα με τον τρόπο που έχει εκδηλωθεί, ή ότι υπάρχουν ανυπέρβλητες ή μεγάλες δυσκολίες στη στοιχειοθέτηση ενός αδικήματος ενώπιον Δικαστηρίου, τότε δεν θα προχωρήσει σε ποινική δίωξη ή σε υποβολή αιτήματος για άρση ασυλίας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι λόγω βουλευτικής ασυλίας, ούτε η λήψη ανακριτικής κατάθεσης επιτρέπεται από βουλευτή, χωρίς την προηγούμενη άρση της.

Σας διαβεβαιώ δε ότι τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και εγώ προσωπικά, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα προστασίας της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος και δεν πρόκειται για κανένα λόγο να αποστούμε από το καθήκον μας για αυστηρή εφαρμογή του νόμου και της τάξης, εκεί όπου διαπιστώνουμε να υπάρχουν παραβάσεις από οποιονδήποτε και ιδιαίτερα μάλιστα από πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα».