Κατατέθηκαν ιδέες για το περιουσιακό

CEB1 14 Ειδήσεις, Κυπριακό
Στα θέματα των κριτηρίων για το περιουσιακό επικεντρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα πλαίσια της εντατικοποίησης των συζητήσεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατατέθηκαν διάφορες ιδέες και αντήλλαξαν απόψεις επί του περιουσιακού, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό.

CEB1 1735 Ειδήσεις, Κυπριακό

Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες προς τους δυο διαπραγματευτές να επεξεργασθούν τις ιδέες που έχουν κατατεθεί και να επανέλθουν για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα. Είναι σαφές πως το περιουσιακό δεν προχωρεί καθώς υπάρχει διαφωνία στις βασικές αρχές και στο ζήτημα-κλειδί, που είναι το δικαίωμα του ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα δεν υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση ποιος έχει προτεραιότητα, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σημερινός χρήστης, δηλαδή ο σφετεριστής. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση στο περιουσιακό και ως εκ τούτου ούτε στο εδαφικό και στο ζήτημα των εποίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες δεν έγινε κατ΄ιδίαν συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, όπως συνηθίζεται.

Ξεκίνησαν με σύνθεση έξι προσώπων, δηλαδή οι Αναστασιάδης, Ακιντζί, Μαυρογιάννης, Ναμί, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και Λίζα Μπάντενχαϊμ. Στη συνέχεια και πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, που κράτησε περίπου δυόμισι ώρες, παρακάθησαν στο ίδιο τραπέζι σε πλήρη σύνθεση οι διαπραγματευτικές ομάδες. Αύριο Παρασκευή, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, θα συνεχισθεί η συζήτηση για τα θέματα της διακυβέρνησης και της ιθαγένειας.

Ουσιαστικά με δυο συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα και την Τετάρτη, ολοκληρώνεται ο κύκλος της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων που έχουν χαρακτηριστεί εντατικές. Στη συνέχεια θα γίνει μια αξιολόγηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων από τα Ηνωμένα Έθνη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Όπως δήλωσε χθες ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά από τη συνάντηση μιάμισης ώρας με τον κ. Ακιντζί, παραμένει πιστός στη συμφωνία πως θα προβούν σε μια δήλωση στο τέλος του μήνα και αφού ολοκληρωθούν και οι έξι συναντήσεις των δύο ηγετών που θεωρούνται συνεδρίες (sessions) μιας μεγάλης συνάντησης. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι θα σας μεταφέρουμε στο τέλος το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας».

Είναι πολύ εποικοδομητική, συνέχισε, η ιδέα να γίνει μία μεγάλη συνάντηση, αντί να πρέπει να προβαίνεις σε συγκεκριμένα συμπεράσματα μετά από κάθε συνάντηση, είπε και πρόσθεσε «θα το κάνουμε αυτό όταν έχουμε περισσότερα να πούμε».

Πηγή: Φιλελεύθερος