Ψηφίστηκε νόμος για τεχνικούς υγραερίου στην αυτοκίνηση

a 18 Ειδήσεις
a 1786 Ειδήσεις

Με τις ψήφους όλων των παρόντων Βουλευτών, πλην του Ζαχαρία Κουλία που καταψήφισε, ψηφίστηκε ο νόμος για την άσκηση του επαγγέλματος συστημάτων υγραεριοκίνησης, Το νομοθέτημα εντάσσεται στο νομικό πλαίσιο που προωθείται για την εισαγωγή της χρήσης υγραερίου στην αυτοκίνηση.

Ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια αρχή άδειας τεχνίτη οχημάτων στην ειδικότητα συστημάτων υγραεριοκίνησης και τις υποχρεώσεις του αδειούχου τεχνίτη συστημάτων υγραεριοκίνησης αναφορικά με την εγκατάσταση, συντήρηση και επιδιόρθωση συστημάτων υγραεριοκίνησης, καθώς και για την τήρηση αρχείου.

Επίσης, καθορίζει τις προϋποθέσεις εξουσιοδότησης εκπαιδευτικών οργανισμών για την παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος, τη διενέργεια σχετικών εξετάσεων και τη χορήγηση πιστοποιητικού βασικής εκπαίδευσης. Περαιτέρω ρυθμίζει την εξουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων να εκδίδει διατάγματα με τα οποία να καθορίζονται οι απαιτήσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η διδακτέα και εξεταστέα ύλη, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικών βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών οργανισμών, οι προϋποθέσεις εξουσιοδότησης εκπαιδευτικών οργανισμών, καθώς και οι σχετικές εξουσίες της αρμόδιας αρχής. Παρέχεται δυνατότητα στους ηλεκτρολόγους και μηχανικούς αυτοκινήτων, οι οποίοι κατέχουν πιστοποιητικά βασικής και ειδικής εκπαίδευσης να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν εγκατάσταση, συντήρηση ή επιδιόρθωση συστημάτων υγραεριοκίνησης. Στην εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής αναφέρεται ότι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που θα αδειοδοτηθούν θα είναι πιστοποιημένοι από την ΑΝΑΔ και θα διαθέτουν ή θα έχουν πρόσβαση σε κτιριακές υποδομές πιστοποιημένες από την ΑΝΑΔ.

Παράλληλα το λόγω πρόγραμμα εκπαίδευσης θα τυγχάνει επιχορήγησης από την ΑΝΑΔ, που θα ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 80%, και δικαιούχοι για το σκοπό αυτό θα είναι εργαζόμενοι συνεργείων και όχι οι αυτοεργοδοτούμενοι τεχνίτες οχημάτων. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου συμφώνησε με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και ενημέρωσε την επιτροπή για τη δυνατότητα του ΚΕΠΑ να παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους τεχνίτες, καθώς και για τη δυνατότητα διεξαγωγής τόσο γραπτής όσο και πρακτικής εξέτασης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο κόστος της βασικής εκπαίδευσης, επισήμανε ότι αυτό προϋπολογίζεται στα €1.800 περίπου κατ’ άτομο και ότι το ΚΕΠΑ έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει όλους όσοι ενδιαφέρονται για το σκοπό αυτό.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας δικαιολογώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι η ψήφος του αφορά θέμα αρχής. Διατύπωσε τη θέση ότι εκπαιδεύοντας και αδειοδοτώντας τεχνίτες, πριν ψηφιστεί ο βασικός νόμος για την εγκατάσταση και χρήση υγραερίου στα αυτοκίνητα βάζουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Κάνοντας λόγο για αποσπασματική πολιτική εισηγήθηκε να μην ψηφιστεί ο νόμος για τους τεχνίτες και να αναμένεται ο βασικός νόμος για να ψηφιστούν ταυτόχρονα. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου απάντησε στον κ. Κουλία ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και υπάρχει οδικός χάρτης για την υλοποίηση της πολιτικής. Πρόσθεσε ότι είναι ευχής έργο που πάμε με το νόμο των τεχνητών, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν οι Κύπριοι όταν θα εισαχθεί η υγραεροκίνηση. Πρέπει να παρακολουθούμε τα χρονοδιαγράμματα, συνέχισε προσθέτοντας ότι πάμε αρκετά καλά.

Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε επίσης ότι με την υγραεριοκίνηση θα παρέχεται 30% πιο φθηνό καύσιμο. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου είπε ότι οι τεχνικοί θα χρειαστούν 9 με 12 μήνες εκπαίδευση και άρα απαιτείται προεργασία ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν στο επάγγελμα Κύπριοι. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει το λόγο να για τον οποίον να μην ψηφιστεί στο νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αφού ανέφερε ότι η ένσταση Κουλία έχει βάση, ανέφερε ταυτόχρονα ότι η Βουλή δεσμεύτηκε για εισαγωγή υγραεροκίνησης το 2013. Είπε τέλος ότι είναι ευθύνη της Βουλής και της Κυβέρνησης να υλοποιήσουν τη δέσμευση τους.