Πρόταση Γιώργου Κάρουλλα για απλήρωτα εξώδικα τουριστών

CEB1 74 Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιώργος Κάρουλλας, Ειδήσεις
CEB1 322 Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιώργος Κάρουλλας, Ειδήσεις

Απώλειες εσόδων, αλλά κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της Κύπρου, προκαλεί το σοβαρό πρόβλημα με τα απλήρωτα εξώδικα ξένων τουριστών που επισκέπτονται το νησί. Παράλληλα, πολλές υποθέσεις για τις οποίες σχηματίζονται ποινικοί φάκελοι, δεν οδηγούνται στο δικαστήριο καθώς δεν επιτυγχάνεται η επίδοση του κατηγορητηρίου.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Γιώργος Κάρουλλας, σημειώνει πως, “η μη πληρωμή των εξώδικων προστίμων και η ατιμωρησία, δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον, μειώνοντας την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος”. Επιπλέον ο βουλευτής αναφέρει πως ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Βασικός άξονας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ Κάρουλλας σε συνεργασία με τον επίσης βουλευτή ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Γιώργο Γεωργίου, προχωρούν στις διαδικασίες για ετοιμασία και κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου. Η πρόταση που θα απασχολήσει τις επιτροπές Νομικών και Συγκοινωνιών της Βουλής, προβλέπει τη δημιουργία μηχανογραφημένου συστήματος, όπου οι εταιρείες ενοικιάσεως θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρούν τα στοιχεία των αλλοδαπών στους οποίους ενοικιάζουν οχήματα.

Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τους και θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής του νόμου. Επίσης, δια νόμου θα πρέπει να υπογράφονται συμβόλαια και να γίνεται χρήση πιστωτικής κάρτας, από την οποία θα αποκόπτονται εξώδικα πρόστιμα όταν δεν πληρωθούν εντός της προκαθορισμένης περιόδου.

Πέραν από τη θέσπιση νέας νομοθεσίας, θα χρειαστεί και τροποποίηση του περί εξωδίκων νόμου.