Τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου μας κάνουν περήφανους

CEB1 18 Ειδήσεις, Παιδεία
Τη συγκίνηση του ιδίου και την περηφάνια της Πολιτείας για τον καθημερινό αγώνα των παιδιών και των εκπαιδευτικών του Ριζοκαρπάσου για επιβίωση και συνέχεια στη γη των γονιών και των προγόνων μας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, με αφορμή τη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου.

CEB1 1501 Ειδήσεις, Παιδεία

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στο τρίπτυχο «Αγάπη – Φιλία – Συνεργασία», ο κ. Καδής διαμήνυσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας υπόψη του τις αντίξοες συνθήκες που καλούνται κάθε μέρα να αντιμετωπίσουν οι εγκλωβισμένοι μας, θέτει πάντα στις προτεραιότητές του το Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου και προσπαθεί να παρέχει συνεχώς, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, τα απαραίτητα εκείνα εφόδια, που θα διευκολύνουν το έργο της μάθησης.

“Συμπαραστεκόμαστε στον καθημερινό τους αγώνα και μεριμνούμε ώστε η κατοχή να μην στερήσει από κανένα παιδί τις ευκαιρίες και τη δυνατότητα να αναπτύξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλο το φάσμα των ικανοτήτων τους”, είπε ο Υπουργός Παιδείας ευχαριστώντας και συγχαίροντας ταυτόχρονα τους εκπαιδευτικούς στην Καρπασία, “που προσπαθούν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, να επιτελέσουν στο ακέραιο το παιδαγωγικό τους έργο”.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα όλοι θα ζήσουμε σε μια ελεύθερη, ειρηνική, επανενωμένη Κύπρο, ο Κώστας Καδής τόνισε πως “θέλουμε και οραματιζόμαστε μια πατρίδα που θα προσφέρει στις νέες γενιές του τόπου μας τις συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέπουν ελεύθερα να ζουν, να δημιουργούν στην Κύπρο μας και να ανθίζουν όπως τα κυκλάμινα, που εξακολουθούν απτόητα να φυτρώνουν στα χώματα της Καρπασίας”.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε εξάλλου και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος ανέφερε πως είναι έντονα τα συναισθήματά σε κάθε νέα συνάντηση με τους μαθητές και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου, “συναισθήματα συγκίνησης, θαυμασμού και μεγάλης εκτίμησης για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που στέκουν ολόρθοι εκεί στην ακροτελεύτια έπαλξη του Ελληνισμού, φρουροί και συνεχιστές της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων που εδώ και πολλούς αιώνες μας δένουν σφικτά με τη γη αυτή, που όλοι μας τόσο πολύ αγαπούμε και λατρεύουμε”.

Επιθυμούμε διακαώς, συνέχισε, να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να την μετατρέψουμε ξανά σε τόπο ειρήνης, δημοκρατίας και ασφάλειας όλων, σε τόπο συνεργασίας, κοινής προόδου και ευημερίας, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς διαχωριστικά συρματοπλέγματα και με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές, τα ιδεώδη και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Φωτίου τόνισε πως η Κύπρος μπορεί με την ίδια αγάπη να μας αγκαλιάσει όλους και να μας προσφέρει απλόχερα από τον πλούτο και τους καρπούς της γης της και πρόσθεσε ότι όλοι οι Κύπριοι μπορούμε να προσβλέπουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, αν μαζί και με την ίδια βούληση και επιμονή το επιδιώξουμε και εργαστούμε γι’ αυτό σθεναρά και υπεύθυνα.

Χαιρετίζοντας τα παιδιά και συγχαίροντας τους εκπαιδευτικούς και των δυο σχολείων, όπως και όσους άλλους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί “αυτό το σπουδαίο συναπάντημα με τα τόσα πολλά μηνύματα για τις ρίζες και το κοινό μας μέλλον”, ο Επίτροπος Προεδρίας διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία σχεδιάζει και εργάζεται για το μέλλον της πατρίδας μας, έχοντας αυτά πρώτα στη σκέψη της.”

Των χαιρετισμών ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου πρόσφεραν κυκλάμινα φυτεμένα σε χώμα, όπως επισημάνθηκε, από την κατεχόμενη γη μας.

Η διήμερη φιλοξενία των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου από το Δημοτικό Σχολείο Ερήμης διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου υπό έμφαση στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς 2015–2016, «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία» και του διαχρονικού στόχου: «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ».

Πηγή: Ρεπόρτερ